Upp till bevis för Oasis Bi på V75

184

oasis bi v75

En pålitlig medhängare eller en världsstjärna utan segerflyt?
På lördagen ska Oasis Bi visa om han klarar att vinna på svensk mark.
– Jag tycker att det är vår tur nu. Om hästen löper upp till hur han känns i träningen så vinner han det här, säger tränaren Stefan P Pettersson.

Segerlös i Sverige i 1,5 år, nio raka V75-starter utan att få nosen först.
Det är inga upplyftande siffror som Oasis Bi har i ryggen när han springer ut bakom bilen i Smedsträffen, lördagens tredje V75-avdelning på Sundbyholmstravet utanför Eskilstuna.
Knappast någon häst att luta sig mot i jakten på de 44 miljoner kronor som förväntas ligga i den jackpotspetsade sjurättspotten. Eller?
En annan sanning är att hästen haft sin bästa säsong på tävlingsbanan, tjänat över två miljoner kronor och låtit sin tränare Stefan P Pettersson upptäcka en ny dimension av travsporten.
– Det är fantastiskt att få vara med om det här. Få inbjudningar till de stora loppen, åka runt i olika länder. Det är sådant jag har drömt om. Men vänder man på det blir det ju så att hästen styr hela ens liv, säger Pettersson som efter många år som framgångsrik amatörtränare blev professionell för snart fem år sedan och i Oasis Bi fått fram sin första internationella storloppstravare.
Något som påverkat honom mer än han kunde ana.
– Det måste jag säga. Hela vår tillvaro anpassas efter hästen. Att man avbryter semestern för att åka hem och köra ett jobb. Eller att man inte kan planera vad man ska göra om 14 dagar, allt hänger på hur Oasis tävlar i sitt nästa lopp. Går det dåligt som i senaste starten i Danmark så tar man det personligt. Man deppar och är orolig, rädd att allt ska vara över. Det var ingen rolig vecka efter det loppet. Men det är ju angenäma bekymmer.
”Bekymmer” som resulterat i andraplatser i Sundsvall Open Trot och Finlandia-Ajo, tredjepris i Hugo Åbergs Memorial och Jämtlands Stora Pris. Samt segern i Klosterskogen Grand Prix i våras.
Det senare är ett norskt storlopp och då årets andra seger togs på Vincennes i Paris i vintras var det länge sedan som Oasis Bi fick ta emot segerapplåder i hemlandet.

Aldrig kommit till ledningen
Närmare bestämt i Kjell P Dahlströms Minne hemma på Mantorp 6 april i fjol då en segerrusig Pettersson varit så nervös att han inte vågat titta på loppet.
– Det är väl det jag känner att jag saknat det här året. Den där känslan att få segerjubla hemma i Sverige. Samtidigt tror jag att det behövs för att han ska få det där riktiga erkännandet. Så även om det bara är en ”vanlig gulddivision” på lördag skulle det vara oerhört skojigt om vi lyckades.
Om Oasis Bi är van att slå ur underläge mot världseliten så är det andra förutsättningar den här gången. Med ett troligt favoritskap på axlarna är det upp till bevis och tränaren hymlar inte med att det är vinst som gäller.
– Det måste jag tro på. Bakslaget senast berodde på en mycket lätt halsinfektion, i kombination med att han inte trivdes på det tungsprungna underlaget. Han fick en liten paus och har sedan tränats för fullt. Och han känns mycket bra, säger Pettersson som ser framför sig en mer offensiv taktik än de många avvaktande löpningar som Oasis Bi bjudits under sommaren.
– Han har inte kommit till ledningen en enda gång i år, det är sådana saker som gör att jag kan tycka att vi haft lite stolpe ut även om det varit en fantastisk säsong. Det är en position han trivs väldigt bra i och jag hoppas att han kan nå dit den här gången. Löper han sedan upp till hur han känns i träningen så vinner han det här loppet, det måste jag tro.
Och visar att han är en världsstjärna, inte en pålitlig medhängare?
– För mig är han både och, det går väl det också, frågar sig Stefan P Pettersson.

Robin Johansson, Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.