USA-Stjärnan debuterar på V86

28

image-12

Nuncio var mästerlig i sin årsdebut förra veckan.
Kommer Uncle Lasse att vara lika bra?
På onsdagen debuterar Stefan Melander ytterligare en kulltopp importerad från USA.
– Han känns fin och jag är nöjd, men man får bedöma honom på gamla meriter, säger ”Tarzan” om fjolårets Hambletonian-trea.

Det var i slutet av november i fjol som nyheten kablades ut: Stefan Melander köper topphingsten Uncle Lasse.
Förstås en affär som handlade om väldigt många dollar.
– Han var dyr, men han skulle vara dyr. Enligt mig så har han kanske det absolut bästa och mest intressanta blodet av alla, säger Stefan Melander.
– Den stamtavlan han har…Solveig är världens bästa mamma. Hon är så bra att ingen förstår hur bra hon är. Jag har många Scarlet Knight-märrar som jag inte kan betäcka med Scarlet och jag är väldigt glad att jag sen kan betäcka med Uncle Lasse, fortsätter Stefan Melander.

Kulltopp i USA
Fyraårige Uncle Lasse har tillhört kulltoppen i USA och bland meriterna finns till exempel ett andrapris i Peter Haughton Memorial som tvååring och ett tredjepris i Hambletonian i fjol bakom Pinkman och Mission Brief. Han har vunnit nio lopp på 29 starter, travet 1.09,4 och tjänat drygt sju miljoner kronor.
Uncle Lasses pappa är Donato Hanover som var bäst i sin kull i USA och vann 19 av 22 lopp. Han vann bland annat Hambletonian, Kentucky Futurity och World Trotting Derby. Donato Hanover har sedan varit mycket framgångsrik även i aveln och var i fjol USA ledande hingst.
Mamman Solveig var också framgångsrik på tävlingsbanan och var bäst i sin kull bland stona som tvååring.
I avelsboxen har Solveig lämnat topphästar som Shake It Cerry (1.08,2/21 miljoner kronor) Dontyouforgetit (1.09,7/5 miljoner kronor) och Solvato (1.09,9/6 miljoner kronor).
Shake It Cerry och Solvato är för övrigt helsyskon med Uncle Lasse.
– Jag hade ju Nuncio hos Jimmy Takter och såg vilken fin häst Uncle Lasse är. Men jag trodde aldrig vi skulle få chansen att köpa honom, berättar Stefan Melander.

Vill tävla i träning
Tanken är alltså att Uncle Lasse ska jobba som avelshingst i Sverige så småningom, men först vill Stefan Melander prova honom på tävlingsbanan. Och efter en svensk vinter på gården utanför Enköping är fyraåringen nu redo för årsdebut.
– Han känns bra och har tränat bra, men är inte så hårt testad. Han känns fin och jag är nöjd, säger Stefan Melander.
Precis som med Nuncio så kör Stefan Melander själv alltid Uncle Lasse och hästen går alltid ensam i träningsjobben.
– En del hästar vill tävla även i träningen och det här är en sådan häst. Därför kör jag honom ensam.
Debuten på svensk mark sker i V86-8, ett fyraåringslopp över 2 140 meter, autostart.
Vad kan du hälsa spelarna?
– Jag har ingen aning. Han känns fin som jag sa och jag är nöjd, men man får bedöma honom på gamla meriter. Jag tycker han är mer svårbedömd än Nuncio senast. 2 140 är något nytt för Uncle Lasse och svårbedömt, men det finns inte så många lopp att välja mellan.

13 till start på Solvalla
Stefan Melander har totalt 13 hästar till start på Solvalla på onsdagen, förutom Uncle Lasse ytterligare två inom V86-spelet.
High Expectation (V86-6) var otroligt fin i första starten för året senast och satt fast med sparat i mål som fyra. Hon går fram med det loppet. Kanske går hon barfota nu, säger Stefan Melander.
Divisionist (V86-8) är precis som Uncle Lasse en fyraårig USA-import, dock med lite enklare meriter men ändå miljonär via tre segrar på 31 starter och ett rekord på 1.10,7.
– Det är en jättefin häst, men spår 8 är inte kul. Jag var jättenöjd med honom i första starten då han blev trea. Svårbedömd nu med det här läget. Han går med samma balans som senast, alltså med skor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.