V65 Söndag: Slakthästen är tillbaka!

297

oxe

I höstas räddades Youseeascoop till livet av familjen Andersson i Forssjö.
Förra onsdagen tog han karriärens största seger i ett V86-lopp.
Nu är den utdömde slakthästen tillbaka på Solvalla i jakt på en ny triumf.

Strax utanför Katrineholm ligger den lilla byn Forssjö. Här håller travamatören Linda Andersson till med sin man Lars-Olof och 17-årige sonen Tim. De kallar sig Stall Gazolina och har för tillfället sex hästar i träning.
En av dem är sjuårige Youseeascoop som presenterade sig rejält via seger på Solvalla för en dryg vecka sedan. Glädjescenerna vid vinnarcirkeln gick inte att ta miste på och det kom fram att hästen varit på väg till slakt när familjen Andersson fick ta emot honom gratis. En klassisk saga.

Har sadlat om

Linda Anderssons intresse för hästar väcktes med en ponny vid åtta års ålder. På senare år har uppfödning av dressyrhästar varit huvudsysslan. Nu har hon sadlat om och siktar helt på travsporten. En satsning som tog fart redan 2002 när hon plockade ut sin licens, men det gick inte helt enligt planerna.
– Nej, det låg inte rätt i tiden då. Det var ett lite halvhjärtat försök, erkänner Linda.
Nu är det annat ljud i skällan.
Familjen håller på att sälja av sina dressyrhästar och förbereder istället plats åt fler travare.
– Jag vill verkligen satsa på det här nu och vi tar gärna in fler hästar. Nu känns det verkligen som jag har ”landat” och vet vad jag vill.
Är det någon av dina andra hästar som vi ska passa lite extra framöver?
– Ja, vi har en fin häst som ska kvala nu på måndag, Luca Toni Bob. Han tränar väldigt fint och den har vi en del förhoppningar på.

”Absolut toppform”

Under söndagen är det återigen dags för stallets reklamhäst att inta Solvallas travoval. Senast det begav sig, den 1 februari, krossade Youseeascoop motståndet på V86, trots en ”omöjlig” resa.
– Vi gav faktiskt upp flera gånger under loppet men det är otroligt vad hästen kämpar. Han är stark som en oxe, säger Linda Andersson.
Då som nu är det den rutinerade kusken Torbjörn Jansson som sitter i sulkyn.
Hur känns Youseeascoop för dagen?
– Väldigt fin och laddad. När vi fick in hästen i träning kändes han stel och kantig och det har varit mycket jobb med honom. Allmänt ryckig och knyckig. Men nu känns det som det har lossnat. Han får gå mycket backträning och ridtränas dessutom en del.
Vad säger du om läget med bakspår bakom bilen?
– Han tål att göra mycket jobb själv, det visade han verkligen senast, så läget ska inte spela så stor roll. Det känns som absolut toppform och jag tror att han ska vara med där framme igen även om det inte saknas motbud. När jag kollade startlistan kändes det som att Trans Atlantic och Smok’n Ace Brizard var värst emot. Men vi har inte gett upp på förhand. Det blir inte några utrustningsändringar utan han går med skor som vanligt.
Trots segern senast verkar det som att Youseeascoop inte kommer tillhöra favoriterna. Men spelarna ska nog ha den här sagohästen i beräkning när V65-kupongen ska fyllas i.

Snart fler tränare i familjen
Men det är inte bara mamma som är i tränartagen. Travintresset har spridit sig och nu är sonen Tim i full färd med att gå klart kursen till att bli b-tränare.
Travkapitlet om familjen Andersson verkar bara vara i sin linda…

Filip Svensson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.