V75 eftersnack Eskilstuna 12 april 2014: Veijo Heiskanen

304

veijo-olympiatravet

En ny travstjärna tändes på V75.

USA-importen Solvato är klar för final i Olympiatravet efter en läcker uppvisning på Sundbyholmstravet.
– Det roligaste av alltihop att vi nu är med i finalen på hemmaplan, sa Åbytränaren Veijo Heiskanen.

Inledande sol och folkfest. Eskilstuna och Sundbyholms-travet bjöd på en härlig inramning när V75 gästade Södermanland.
Huvudnumret var gulddivisionen med två finalbiljetter till Olympiatravet i potten.
Formula One var storfavorit men hade inte sin bästa dag och galopperade bakom startbilen. Istället fick publiken se en uppvisning av Solvato som var helt överlägsen sedan Veijo Heiskanen forcerat sin häst till ledningen efter 600 meter.
Solvato ägs av hårdsatsande hästägare hos Veijo Heiskanen och Åbytränaren har länge talat sig varm om hingsten.
– Han var inte långt efter de bästa i USA. Det här är en fantastiskt mysig häst, överlägset min favorithäst. Om jag mår dåligt kör jag honom och då blir jag glad igen.
Solvato gick barfota runt om för första gången i karriären och det var en balans som passade USA-importen perfekt. Segertiden blev 1.11,3/2140 meter, autostart.
– Det här gången laddade jag lite mer från start och balansen gjorde kanske att han var lite rappare i benen. Hästen är jättebra. Det var inte slutsålt i mål utan han hade kunnat springa i samma fart en bit till. Jag hoppas ha mycket kul med honom i många år framöver, sa Veijo Heiskanen.
Bakom Solvato spurtade Stig H Johansson-tränade Kash’s Cantab in som tvåa i händerna på Björn Goop och knep en plats i finalen i Olympiatravet som avgörs på Åby 26 april.

Brad de Veluwe fick wildcard
En som var nöjd med att det blev Åby-seger var Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.
– Det betyder jättemycket för våran del. Solvato är så bra att han kan vinna finalen också.
Jon Walter Pedersen avslöjade även att han delat ut ett andra wildcard till Olympiatravet.
– Vi har bjudit in Brad de Veluwe och Tuomas Korvenoja har tackat ja. Vi väntar även på svar från Frankrike. Vi hoppas fortfarande få med en fransk häst i finalen, sa Jon Walter Pedersen.
Det innebär att följande hästar är klara för final i Olympiatravet: Brad de Veluwe (wildcard) Harry Haythrow, Kash’s Cantab, Mr Picolit, Noras Bean, Sanity, Solvato, Yarrah Boko (wildcard).

Rafflande duell avslutade
Högklassig sport fick publiken även se i V75-avslutningen som blev rafflande och det var stenhårt i mål mellan favoritduon Maverick Man och Archangel Am.
Målfotot visade att Maverick Man fick nosen först och Svante Båths fyraåring är därmed fortsatt obesegrad efter fem starter.
– Det var toppsport och två hästar utöver det vanliga. Fantastiskt för publiken att få se en sådan duell, sa kusken Erik Adielsson.
Bergsåkertränaren Svante Båth kunde räkna in ytterligare en V75-seger i lärlingsloppet (V75-4). Jimmy H Andersson kunde finåka sista biten med högerarmen i en skön segergest tillsammans med Bearhawaii.
– Jag tänkte inte göra segergest förrän jag kommit över linjen, det kom spontant, sa segerkusken.

Lindblom bjöd på fartfest
V75-2 blev dramatisk med en omstart bakom bilen där flera hästar galopperade och hetsade upp sig. En av de som galopperade i omstarten var Kebnekajse.
I den giltiga starten var det inga problem för Kebnekajse och tillsammans med Åke Lindblom bjöd femåringen på en fartfest som stannade på 1.11,3. En rekordsänkning för femåringen över sprinterdistans på mer än två sekunder, tidigare rekordet var 1.13,5.
I V75-1 var Stig H Johansson-tränade Claes Boko vass från start och lyckades försvara innerspåret i en snabb öppning där mångas spetsfavorit Narod Vox galopperade. Kusken Erik Adielsson fick sedan dirigera tempot på loppet bakom favoriten och det blev till slut en mycket enkel seger.
Värd att nämna även Food Money som blev tvåa i silverdivisionen i karriärens blott tionde start.

Omgångens skräll
I V75-6 bjöd kusken Kenneth Haugstad på omgångens skräll när 22-oddsaren K.L.M.Buymethemoon avgjorde med en vass avslutning från andra utvändigt sista 300 metrarna. Björn Goops nyförvärv Castor Boko såg länge ut att ha full kontroll i ledningen men galopperade oväntat i sista kurvan.
V75-5 var ett försök i Diamanstoet och del blev en säker spetsseger för Conrads Elsa och Magnus Jakobsson. Det var tredje raka segern för det femåriga stoet.
107,7 rätta rader med sju rätt fick dela på jackpotmiljonerna.
Utdelningen på sju rätt: 434 223 kronor.
Sex rätt: 1 346 kronor.
Fem rätt: 84 kronor.

Lars-Ove Pettersson

 

Föregående artikelDagens Dubbel Bergsåker 2014-04-13
Nästa artikelNahar galopperade i årsdebuten

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.