V75 Lördag: Jag tror att han vinner när som helst, säger Timo Nurmos

237

Jag tror att han vinner när som helst, säger Timo Nurmos

Mellby Viking vann styrkeprovet Örebro International två gånger.
På lördag kan lillebror Mellby Club ta sin första seger i storloppet.
– Det är en mycket stark och fin häst, precis som sin bror. Jag tror att han vinner när som helst, säger Timo Nurmos.

Solvalla-tränaren passerade under den gångna helgen tio miljoner kronor inkört till stallet hittills i år. Hästarna har vunnit 53 lopp och ståtar med en segerprocent på hela 31 procent. Nurmos toppar även V75-ligan med 15 tränarsegrar och har inlett det här året mycket starkt.
– Det har rullat på mycket bra. Det är inte bara Readly Express utan många hästar som har gått bra och vunnit flera stora lopp. Vi startar också nästan bara i V75 och på Solvalla, säger Timo Nurmos.
Nurmos står inför en mycket spännande helg där Readly Express startar i det finska storloppet Finlandia-Ajo. Han fick ett perfekt läge med spår tre bakom bilen och blir storfavorit för Björn Goop.
– Det är ett av de bästa spåren på Vermo och hästen känns väldigt fin i träningen. Jag körde honom i morse (måndag) och var mycket nöjd, säger Nurmos.

”Är en mycket stor häst”
Samtidigt som Readly Express startar i Finland (tillsammans med tre stallkamrater som startar i övriga lopp) så har Timo det väl förspänt på förhand i Örebro. I lördagens V75-omgång är stayerloppet Örebro International 400 000 kronor i förstapris i dagens sportsliga höjdpunkt. Loppet körs över tretusen meter och brukar vara något av ett genrep inför Harper Hanovers lopp på Solvalla under elitloppshelgen.
Mellby Viking var en av de starkaste hästar som Timo Nurmos har tränat. Han vann Örebro International i imponerande stil två gånger. Först 2014, då han rundade då konkurrenterna från tillägg och vann på tiden 1.14,3. Tre veckor senare gick han ut och vann Harper Hanovers lopp på nya svenska rekordet 1.12,5/3160. Styrkefenomenet vann även Örebro International 2016. Nu är det dags för lillebror Mellby Club att försöka ta en seger i samma storlopp som brorsan.

”Ju längre distans desto bättre”

Vad finns det för likheter och olikheter mellan Mellby Club och Mellby Viking?
– Mellby Club är en mycket stor häst medan Mellby Viking var av mindre modell. Han var inte jätteliten men mindre än Club. Båda har styrkan gemensamt som kommer från deras helfranska mamma (Naomi de Lou). Mellby Club har alltid varit lite fransk i gången precis som Viking var när han var yngre.
– Viking började att stabilisera sig med åldern men var även stänkrädd. Det ändrade sig och blev bättre med tiden men Mellby Club är inte stänkrädd. Viking behövde lite vikt också fram och det tog tid innan han kunde klara sig utan skor. Det var därför han galopperade vissa gånger under karriären, en kombination med hans trav och att han var stänkrädd.
– Club är också fransk i gången men har blivit bättre och bättre. Man måste balansera honom lite men det är en stark och fin häst och han fungerar bra barfota fram. Han tränade väldigt fint i dag (måndag) och ju längre distanser det är desto bättre, säger Nurmos.

”Kommer att vara ännu bättre nu”
Mellby Viking har gjort tre lopp efter sin comeback och var lysande som tvåa i V75 i Mantorp från dödens, galopperade gången efter i kön i en temposkärpning på sista bortre långsidan och var senast trea i V75 efter en tuff resa även då utvändigt om ledaren.
– Han har fått tuffa lopp men varit otroligt fin och kämpat på bra. Senast var han bara en längd efter vinnaren i mål. Jag tror att han kommer att vara ännu bättre nu när han har fått tre lopp i kroppen. Jag tror att han kommer att vinna när som helst.

”Kan gå en 1.14-tid”
Mellby Club har spår två på startvolten i Örebro International (V75-7) och körs av Erik Adielsson. Tränare Nurmos är optimist och hoppas att han kan göra som brorsan Mellby Viking och vinna.
– Han kan säkert gå en 1.14-tid nu och jag tycker att han måste räknas tidigt. Han möter flera bra hästar men är mycket bra i ordning, distansen är perfekt och han står bra inne i loppet. Spåret är också okej. Eventuellt barfota fram och huvudlaget bestäms efter värmningen, säger Nurmos.

”Vann lätt med krafter kvar – ännu bättre nu”
Solvalla-tränaren har ytterligare tre hästar till start i V75 i Örebro på lördag. Så här kommenterar Timo Nurmos deras möjligheter.
– Marvelous (V75-2) har varit väldigt fint i ordning en längre tid men haft mycket otur i loppen. Jag sa inför loppet på Solvalla senast att han vinner när som helst. Då vann han trots spår elva och han tränar fortsatt fint. Nu fick han tyvärr återigen bakspår och den här gången över kort distans. Det är svårt att komma från bakspår i Örebro då det är väldigt speciella kurvor på den banan. Han går barfota runt om igen och med samma vagn och huvudlag som senast.
– Master Hill (V75-4) är en fin häst som hade tränat bra en längre tid inför senaste starten. Då vann han lätt med krafter kvar från bakspår och han kändes väldigt stark och fin i jobbet i dag (måndag) och det känns att hästen har gått framåt. Han kommer att vara ännu bättre nu och läget är bra och han är snabb ut. Spår tre är ett av de bästa spåren i Örebro. Jag måste vara optimist och han går barfota runt om, med öppet huvudlag och vanlig vagn som senast.

”Vann helt okörd senast – vår bästa chans”
– Global Trust (V75-6)
 är en mycket fin häst som har varit väldigt fin länge. Han hade lika gärna kunnat ha fem raka segrar. Näst senast gjorde han ett otroligt bra lopp som tvåa i V75-finalen på 1.11,8. Senast vann han helt okörd med tussarna kvar. Han var jättefin i jobbet i dag (måndag) och håller toppformen. Hästen är väldigt snabb ut men har vunnit från alla positioner, ledningen, dödens och bakifrån. Han har även blivit lite mer stabil sedan vi bytte till en annan typ av gamascher. Han har gått barfota runt om, helstängt huvudlag, jänkarvagn och rycktussar i de två senaste starterna och går samma igen. Det är vår bästa chans på V75, säger Timo Nurmos.

Föregående artikelLotterian: Jean-Michel Bazire showade i sulkyn
Nästa artikelOsterc kastar sig rakt ut i hetluften

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.