V75 Mantorp 31 maj 2014: Fölungen som hittades i hagen

246

hittades i hagen

Defi’s Victory är obesegrad och vid tre av segrarna har lärlingen Maxime Marais suttit i sulkyn. Foto av Lars B Persson

Fyra starter – fyra överlägsna segrar.
Defi’s Victory vet inte hur det känns att förlora och lördags V75-debut är ett led i matchningen mot Svenskt Travderby.
– Utan att kunna motståndet exakt så skulle jag bli ganska besviken om han inte vinner, säger entreprenören och Åbyamatören Christer Otterström.

Det ska väl sägas direkt. Christer Otterström är en optimist och en kille som hellre ser möjligheter än hinder. Trots att han haft framgångar och tagit fram hästar som till exempel kungapokalsvinnaren Knockout Rose så tvekar han inte en sekund när han utnämner Defi’s Victory som den största talangen hittills i stallet.
– Han har bara startat fyra gånger och han är i alla fall den bästa i det här läget om jag jämför med mina tidigare hästar. Han har hittills bara joggat. Vi vet ingenting om maxnivån ännu, säger Crister Otterström.

Överraskande föl
Defi’s Victory är en ren Christer Otterström-produkt med egna hingsten Samuel Oaks som pappa och egna uppfödningen Defi de Rose som mamma.
– Det är en ganska speciell story när han föddes. Vi hade ingen aning att märren var dräktig. Vi visste förstås att vi försökt betäcka henne, men när hon kollades upp så fick vi beskedet att det inte tagit sig och vi utgick förstås från det. Vi anade ingenting in i det sista, hon hade varit ganska tunn även med sina två tidigare föl och när hon blev lite tjockare på vårkanten trodde vi det berodde på färskt gräs i hagen. Sen ringde en granntjej och gratulerade till en fölunge. Ja, tack sa jag, men det var ju för tre veckor sedan. Nej, den här är inte tre veckor, bedyrade grannen.
– När vi kom till hagen fann vi ett nyfött litet hingstföl. Märren hade skött allt själv där i hagen. Det var en fin solig dag, berättar Christer Otterström och skrattar åt minnet.

Opererades flera gånger
Den lilla fölungen växte på sig och visade tidigt talang och anmäldes därför till premiechansningen som innebär att han har chans på dubbla prispengarna i de största klassiska årgångsloppen. Men som tvååring upptäckte man att Defi’s Victory hade lösa benbitar och han opererades.
– Jag skickade honom till Timo Nurmos som treåring, hästen fortsatte att visa talang men så började han dra ett bakben. Men det var inte så konstigt för det visade sig att hade flera lösa benbitar som man missat vid första operationen. Det blev ny operation och därmed missade han hela treåringssäsongen, berättar Christer Otterström som även valde att ta hem hästen och träna själv igen.

Ungdomar hjälper till
Christer Otterström tränar sina hästar på Stora Långared Säteri utanför Vårgårda, ett ställe som han köpte för snart 20 år sedan och renoverade.
Förutom hästarna driver entreprenören Christer Otterström även annan verksamhet på gården.
– Vi har ungdomsverksamhet som bisyssla och ungdomarna är med och kör fort med Defi’s Victory och de andra hästarna. Det handlar om ungdomar med lite tråkiga hemförhållande, som hamnat lite snett på det av olika anledningar men oftast utan egen förskyllan. Vi har runt tolv ungdomar mellan 16-21 år, men de flesta av dem är 17-18-19. Hela konceptet bygger på att de ska lära sig ta hand om sig själva med allt vad det innebär. Vi har även en egen skola på gården för dem som drivs i kommunens regi.

Otrött i mål vid segrarna
Defi’s Victory har inlett karriären strålande och vunnit samtliga sina fyra starter hittills överlägset.
– Jag har som sagt var haft några riktigt bra hästar tidigare men den här är komplett och känns extremt okomplicerad. Det känns som att han kan springa på vilken balans som helst. Han gör det otroligt enkelt och är som ett lås. Han har både speed och styrka. Han har vunnit så enkelt och ändå har vi aldrig ryckt tussarna eller knappt manat på honom. Det var väl en gång som Maxime manade på honom lite in mot upploppet och då bara lämnade han de andra.
Lärlingen Maxime Marais jobbar hos Christer Otterström och är den som kört i Defi’s Victory vid tre av segrarna. Senast på Åby anlitades proffskusken Stefan Söderkvist som även kör nu på V75.
– Stefan sa att han inte körde någonting senast utan satt bara och höll honom. Hästen har varit helt otrött efter varje start. Enligt Maxime är hästen jobbigare i transporten hem från tävlingarna än när de åker dit, berättar Christer Otterström.
Vad tror du om lördagens uppgift från spår 2 bakom startbilen i V75-4?
– Han har visat att han är väldigt snabb från start. Jag tror att han tar spets. Utan att kunna motståndet exakt så skulle jag bli ganska besviken om han inte vinner. Jag hoppas det inte låter dumt för jag ville inte framstå som kaxig, säger Christer Otterström.

Drömmer om en gul derbykavaj
Christer Otterström har fått travintresset via blodet och hans pappa ägde bland andra Ocos som vann Svenskt Traderby med Sören Nordin 1972.
– Pappas bäste kompis hette Tore Larsson och han fick ju också vinna derbyt med sin Queen L. Så både pappa och Tore fick en gul kavaj och det är väl det jag också hoppas på och drömmer om. Eftersom Defi’s Victory kom igång så sent är derbyt det enda vettiga målet av de stora fyraåringsloppen. Det är derbydistansen nu på lördag och lite tuffare motstånd, men vi måste härda honom lite om vi ska nå drömmen, säger Christer Otterström.
Men Åbyamatören missar själv V75-festen på Mantorp.
– Ja, jag har en massa olika projekt och företag och jag reser till USA nu på onsdag och blir borta en vecka. Men jag följer förstås V75 på ATG Live och kommer inte missa loppet. Maxime och några av ungdomarna kommer att sköta det praktiska med hästen och jag vet att det kommer att gå bra.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.