V75: Mantorp bjuder in till jackpotomgång

128

Mantorp bjuder in till jackpotomgång

Jackpotomgång

I veckorna säljer han villor och gårdar.
På helgerna kör han häst.
På lördag siktar fastighetsmäklare Johan Carlfjord på en efterlängtad V75-seger när hemmabanan Mantorp bjuder in till jackpotomgång med 40 miljoner i sjurättspotten.
– Jag brinner fortfarande för tävlingsmomentet, annars skulle jag inte köra själv, säger travtränaren som sadlade om.

Åren runt millennieskiftet var Johan Carlfjord en framgångsrik proffstränare på Mantorp.
Men efter en olycka 2008 bestämde han sig för att byta karriär.
Idag är han en ännu mer framgångsrik fastighetsmäklare i Linköping, i alla fall om man ska räkna framgång i pengar.
– Man kan säga såhär. Det finns ingenting som slår att jobba med hästar. Det är fantastiskt kul. Men som proffs hade man hela tiden kniven mot strupen med ekonomin. Och när det inte gick bra måste man stå till svars, inte bara för sig själv utan även för hästägare. Nu har vi en lugnare tillvaro och bara det roliga. Det blir en trygghet att ha inkomst från annat håll och inte känna tvånget att hästarna måste prestera, förklarar Carlfjord som snabbt lyckades inom sitt nya gebit.
– När jag åkte i backen och slog sönder axeln så slog det mig att jag kanske inte blir bra igen. Då måste jag göra något annat. Jag bestämde mig för att läsa in gymnasiet, 28 år efter att jag hade hoppat av. Det gick lättare än väntat, sedan gjorde jag högskoleprovet och överraskade både mig själv och min omgivning. Då fick jag behörighet att läsa till mäklare.
– När jag började jobba så hade jag satt upp mål för vad jag ville prestera och hade bestämt att ge det ett år, men lyfte på en månad. Då var det inget svårt val att fortsätta. Har man sålt hästar hela sitt liv så var det inte så svårt att sälja fastigheter.

Sålt många hästgårdar

Att travsporten fortfarande är en betydande del av Johan Carlfjords liv syns i att han har fem hästar på träningslistan.
– Vi har ett par fölston och en ponny också. Jag är i stallet varje morgon och har avsatt onsdag eftermiddag och helger för snabbjobb. Annars är det min fru som sköter det dagliga eftersom hon kan jobba hemifrån. Min dotter är 17 år och hjälper också till så det fungerar väldigt bra.
Trots att han bara kör mellan 20-30 lopp om året så verkar mäklaren ha kvar sulkysnitsen. Så sent som i onsdags skrällvann han Gösta Nordins Minneslopp på V86 som sällsynt lånekusk och ståtar därmed med tre segrar på fem starter under året.
Övriga två har han tagit ihop med lördagens V75-häst Hugo R.C.
Kikar man in på Johan Carlfjords mäklarsida så finner man för tillfället ett antal villor och en hästgård, prissatt till 15 miljoner kronor.
Har din bakgrund inom travet hjälpt dig att få objekt med hästanknytning?
– Ja, det vill jag säga. Jag har sålt många hästgårdar genom åren. Bland mina första uppdrag var Bengt R Karlssons gård när han slutade. Men den gick till en bonde som satte plogen i rakbanan dag två. Nu är det framförallt drag på mindre gårdar, för fyra-fem miljoner. De större objekten tar i regel mer tid.

Hittat rätt utrustning

Tid är också något som Carlfjord gett Hugo R.C.
Den egenuppfödda valacken var fem år då han kom till start och verkar som nybliven nioåring ha hittat sitt livs form.
– Jag tycker faktiskt att hästen har hittat en ny växel i vinter. Han är ju efter Echo och då är det inte så ovanligt att de fortsätter att utvecklas långt upp i åldrarna. Sedan har vi äntligen hittat helt rätt med utrustningen.
På vilket sätt?
– Hästen har alltid agerat så trögt i loppen. Men när vi satte på stänkskydd i samband med starten på Romme i höstas så blev det helt annat tryck i honom. Men då blev han nästan för het i loppen, så efter det har vi mixtrat fram och tillbaka. I de två senaste starterna har han tävlat med helstängt huvudlag, jordbländare och lite skytt för ögonen. Det har blivit en perfekt kombo. Samtidigt har hästen hållit sig fräsch, kunnat starta mer kontinuerligt vilket gett mer fart i benen.

Går han mot sin bästa säsong på tävlingsbanan?

– Det kan man alltid hoppas, det har absolut börjat så i alla fall.
Kan ni vinna på lördag också?
– Hästen har inte riktigt räckt på V75 tidigare, men samtidigt har han inte haft den formen han har nu. Jag hoppas att jag lyckas pricka starten bättre nu än på Solvalla senast.
Prickade du inte ganska bra när ni kom ner i andra ytter?
– Nej, det var jag inte nöjd med. Jag hoppas att jag kan pricka som på Lindesberg i somras, då tog vi spets direkt från spår sju.
Kör du i ledningen i så fall?
– Ja. Skulle vi nå till spets så vill jag köra där. Det ser ut som ett väldigt jämnt lopp så positionerna blir säkert avgörande.

Ändrar du något i övrigt?

– Nej, vi fortsätter med skor på eftersom det fungerat så bra. Hästen är allround vad gäller underlag, skulle det bli lite krävande är det nog snarast ett plus, men Mantorps bana har varit fin i år.
Vad skulle vara roligast, att vinna V75 på lördag eller sälja hästgården för 15 miljoner i veckan?
– Säg inte att jag ska vinna, då blir jag nervös. Det är alltid roligt att sälja ett större objekt till ett pris som gör kunden nöjd. Just att man ofta får göra människor glada är det bästa med att vara mäklare. Men det är klart att en V75-seger skulle smälla högre.
Skulle det lyckas är det första gången på över 20 år som Carlfjord får segerdefilera i travets elitserie.
– Jag hade några hästar som dög på V75 under mina sista år som proffs, men vi fick aldrig vinna. Och när jag vann försök och final i Diamantstoet med Clara R.C. 2013 låg båda loppen utanför kupongen. Så jag minns inte ens min senaste V75-seger, det måste varit i slutet på 1990-talet, funderar Johan Carlfjord.
Rätt svar visar sig vara Als Super Blaze, som segrade på Jägersro 6 september 1997.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 Tips, Analys och Ranking till Mantorp 16 mars 2019
Nästa artikelInför V75: Milligan’s School tjänade över tre miljoner kronor förra året

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.