V75 med Sveriges största tvååringslopp

92

Sveriges största tvååringslopp

För sju år sedan vann Fascination Svensk Uppfödningslöpning.
Nu ska hennes obesegrade son Trix On Line försöka göra samma bravad i landets största tvååringslopp.
– Han är en kopia av mamman och väldigt lik henne i sättet. En stor talang som är med i segerstriden, säger tränaren och uppfödaren Sören Norberg.

På lördag är det V75 på Jägersro som kryddas med en dubbeljackpot där en ensam vinnare kan ta hem 32 miljoner kronor enbart på sju rätt. På det sportsliga planet står Svensk Uppfödningslöpning, Sveriges största tvååringslopp, i fokus. En som har vunnit det tidigare är Sören Norberg. Det gjorde han redan 1984 med Brooklet Valley både som tränare och kusk. Sedan var han i högsta grad delaktig när Fascination vann 2011 för Johnny Takter. Sören Norberg är uppfödare till Fascination men sålde hästen efter att hon vunnit i debuten för honom. Fascination sopade rent i storloppen och förutom Svensk Uppfödningslöpning vann hon Svenskt TravOaks, Breeders Crown och Derbystoet för sin tränare Lars I Nilsson. Fascination vann i hälften av sina 38 startar och sprang in 5,8 miljoner kronor.
– Jag och Viktoria Eriksson är deluppfödare till Fascination och vi tränade upp henne innan vi sålde henne till Fred Persson efter en start. Sedan vann hon det som går att vinna som unghäst. I Svensk Uppfödningslöpning slog hon hingstarna och sedan fortsatte hon med Oaks, Breeders Crown och Derbystoet. Det har ingen annan häst lyckats med sedan 1936, säger Sören Norberg, som även ägde mamman till Fascination, Elissa F.Z. som han köpte i Italien.

”Har det där lilla extra”
Efter avslutad tävlingskarriär betäcktes Fascination med Trixton från USA. Hon återvände till Sören Norbergs gård och födde för två år sedan ett hingstföl som fick namnet Trix On Line. Hästen tränas av Sören Norberg och har visat att han inte vansläktas. Han är fortfarande obesegrad efter tre starter och har imponerat i loppen.
– Det är en riktigt fin häst som har det där lilla extra. Han är en stor talang och en kopia av sin mamma. Han är väldigt lik henne i sättet och har varit klok från dag ett. Precis som Fascination är det en rentravande häst som är snabb i benen och lugn och sansad. Mamman var väldigt travsäker, en riktig maskin, och han har samma tendenser.
– Det är ju ovanligt men väldigt kul att man har varit med och dragit fram både Trix On Line och mamman Fascination som föl och tränat upp dem. Vi har haft hand om hela proceduren och det är spännande från det att de såg dagens ljus fram till att de började tävla och dessutom blev så bra, menar Norberg.

”Är lugnt tagen – har sprungit på talang”
Trix On Line inledde karriären genom att vinna överlägset och har därefter tagit två raka segrar. Senast var i uttagningsloppet till Svensk Uppfödningslöpning där han imponerade stort. Efter en mycket snabb öppning, där Christoffer Eriksson släppte ledningen i en utdragen spetskörning, inleddes första femhundra metrarna efter 1.09,2. Man varvade på 1.12 och efter en resa i rygg på ledaren vreds Trix On Line ut in på upploppet och avgjorde säkert till slut. Segertiden blev 1.13,9 över distansen 1640 meter med bilstart.
– Det var riktigt starkt gjort att han trots den tuffa inledningen ändå kunde gå till slut. Men redan trehundra meter kvar syntes det att han tog tag i grejerna och bara ville gå förbi. Det var inte tomt i mål enligt Christoffer och hästen var inte trött när han kom till stallet. Han är mer bekväm i loppen och man får heja på honom litegrann, då ökar han.
– Hästen är väldigt lugnt tagen och har sprungit på talang i de här tre loppen. Han förbättras hela tiden och går framåt för varje start. Det är just sättet som hästen har vunnit loppen på som imponerar. Han kommer att vara ytterligare ett snäpp bättre på lördag, säger Sören Norberg.
Hur bra kan han bli?
– Jag säger så här; det är en stor talang med bra löpskalle och sedan är det väldigt långt till mamman och de prispengar som hon tjänade. Men får han vara frisk och kry väntar en spännande framtid, det är jag övertygad om.

”Är stabil och startsnabb – läget perfekt”
På lördag väntar 1,4 miljoner kronor till vinnaren (alla hästar i loppet är med i Premiechansen) i landets äldsta klassiska travlopp. Trix On Line har innerspår bakom startbilen och Christoffer Eriksson valde att köra honom (hade även att välja på Aetos Kronos som han kvalade in på ett övertygande sätt).
– Vi hade att välja mellan ett och fyra och tog innerspår eftersom hästen är snabb ut. Senast var han lite uppeppad eftersom jag hade varit ute med honom i bilprovstarterna innan. Men det går över på en gång för det är en väldigt klok häst. Christoffer släppte ledningen då det blev en alldeles för tuff öppning. Det är bättre att avsluta loppen efter 1.09 än att inleda i så högt tempo.
Vad har du för känsla för en ny seger i Svensk Uppfödningslöpning?
– Han har visat så bra fart i benen att han kan blanda sig i segerstriden. De springer inte ifrån honom i alla fall. Läget är perfekt och han är stabil och startsnabb. Sedan om det blir ledningen eller inte bestämmer kusken.
– Det är alltid svårt att sia i de här loppen, jag har bara sett motståndarna på tv och tider går inte att jämföra heller. På Jägersro när han sprang 1.13,9 var det blött och kladdigt och på Solvalla var det en torr bana för de som sprang där. Sedan återstår det att se om de andra är bättre. Min häst gör trots allt bara sin fjärde start och ligger lite i lä gentemot de andra. Men mycket hänger på löpningsförloppet och jag tvivlar absolut inte på min häst. Han kommer att fightas, säger Sören Norberg.

Jägersrotränaren är 70 år fyllda och har varit med länge i gamet. På 80-talet var hans stjärna Junior Lobell som var en segermaskin som vann 41 lopp och sprang in två miljoner kronor. Sören Norberg har även varit tränare i Italien i tre år och finns sedan fem år på Jägersro där han har 13 hästar i träning på en gård i Blentarp.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.