Oasis Bi till Italien för att bli avelshingst

49

Oasis Bi till Italien för att bli avelshingst

En av Sveriges mest framgångsrika travare lägger av.
Med nästan 18 miljoner kronor på kontot återvänder tioårige globetrottern Oasis Bi till Italien för att bli avelshingst.
– Han har gett oss tillräckligt, säger tränaren Stefan P Pettersson.

Italienskfödde Oasis Bi köptes av Frackstad Lantbruksaktiebolag (Per-Gunnar Svärd) som ettåring och tränades i Sverige genom hela karriären.
Först av Per Engblom där han tjänade en dryg miljon kronor som två- och treåring med andrapriset i tvååringsloppet Gran Criterium i Milano som största merit.
Som fyraåring flyttades hästen till Stefan P Pettersson och utvecklades till en internationell stjärna.
Hästen fortsatte att nå sina största framgångar utanför Sveriges gränser med segern i Lotterialoppet i Neapel (2016), tredjepriset i Prix d’Amerique i Paris (2016), andra- och tredjeplaceringar i VM-loppet i New York (2016-2017) samt andrapris i Mastersfinalen i Oslo (2016) och i Oslo Grand Prix (2015).
Den största prischecken hemmavid kom som tvåa i Olympiatravet 2015 och av karriärens 18 segrar togs färre än hälften på svensk mark varav den sista hemma på Mantorp i april 2015.

”Fått klart med mycket ston”
Oasis Bi började i aveln i fjol och tillfördes 47 ston.
Efter ett misslyckat comebackförsök på tävlingsbanan under hösten kommer nu beskedet att tioåringen har gjort sin sista start, och dessutom får återvända till sitt födelseland.
– Ägaren i synnerhet tyckte väl att han har gett oss tillräckligt, så vi har tagit beslutet att han ska sluta tävla och bli avelshingst på heltid. Vi har precis i dagarna fått klart med italienska avelsförbundet att han kommer att gå ner till Italien och vara där en säsong. Har fått klart med mycket ston och det ska bli jättespännande. Där nere är han väldigt omtyckt, säger Stefan P Pettersson som nämner två lopp när han ombeds utse sitt främsta minne från tävlingsbanan:
– Det är tätt mellan Lotteria-vinsten och tredjeplatsen i Prix d’Amerique. Det var fantastiskt att få vinna där nere, men att vara trea i Prix d’Amerique var stort här hemma i Sverige.
Oasis Bi startade 85 gånger och avslutar karriären med 17 911 464 kronor i priskontot.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.