V75-regler för amatörkuskar ändras ej

320

amatorkuskar_v75

Från och med 1 juli skulle det vara fritt fram för amatörkuskar att köra vilken häst som helst i V75.
Den förändringen har nu rivits upp av Svensk Travsport.
I våras beslutade Svensk Travsports licenskommitté om en regeländring som från 1 juli i år skulle göra det möjligt för B- och D-licensierade körsvenner, det vill säga amatörkuskar, att köra vilka hästar som helst i alla lopp – förutsatt att de uppfyllde körsvenskraven.
Det har nu ändrats.
”I efterhand har det konstaterats att det behövs ett fylligare beslutsunderlag för att göra en eventuell förändring i loppkategori 1 och 2. Licenskommittén har därför reviderat sitt beslut till att gälla endast i loppkategori 3 och 4. Således, från och med 1 juli behöver B- och D-licensinnehavare inte äga den häst de kör i loppkategori 3 och 4. Tidigare regler kvarstår i loppkategori 1 och 2, men kommer att tas upp för diskussion igen under hösten,” skriver Svensk Travsport på travsport.se.
Med loppkategori 1 och 2 menas V75-lopp respektive professionella lopp på Jägersro, Solvalla och Åby.
Ett färskt exempel på hur regelverket fungerar och som bidrog till diskussionen var då framgångsrike amatörkusken Lasse Punkari – 44 segrar på 197 starter under åren 2010-2012 – var uppsatt på Anna Forssell-tränade Nelli Red Turbo i V75 på Gävletravet 13 april, men inte fick köra loppet.

Robin Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.