V75 system och intervju till V75 Skellefteå

42

v75 system

1: 2, 6, 8, 9
2: 1, 4
3: 2, 3
4: 2, 6, 10, 12, 15
5: 3 Drabant Hornline
6: 1, 2, 5, 6, 7, 8, 11
7: 4 Serious Try

Hon är amatören som chockade travetablissemanget på kriterieauktionen för två år sedan.
På lördag gör hennes dyrgrip Bungle Rain V75-debut på Skelleftetravet.
– Jag vet vad folk säger: ”Nu ska den där tokiga rika IT-kvinnan leka med pengar igen. Hon kommer att förstöra den där fina hästen.” Men jag ska visa dem, säger Elisabeth Lundholm.

Det var inte bara prislappen på 1,25 miljoner kronor som fick folk att höja på ögonbrynen.
När rekordbudet kom på kriterieauktionen 2014 var det nämligen ingen av de vanliga stortränarna som stod med handen uppe.
Det var en tämligen okänd liten amatörtränare från Nordingrå vid namn Elisabeth Lundholm.
Förklaringen till köpet var att hon hittat sin ”drömhäst”.
Två år senare har Bungle Rain inlett karriären synnerligen lovande. Fyra vinster och ett andrapris på fem starter var facit innan han senast fick en plump i protokollet med galopp.
– Så här i efterhand borde jag inte ha startat den där dagen, säger Lundholm som då kom till Gävletravet kraftigt mörbultad efter en olycka i hagen dagen före.
Vad menar du?
– Till att börja med var jag själv i så dåligt skick att jag inte kunde värma hästen. Jag hade varit på akuten hela natten eftersom hästen trampade på mjukdelarna på låret så att muskeln sprack. Sedan hade Bungle Rain ramlat på väg in i boxen också, det var bara elände.
Ramlat i boxen, vad hände?
– Vi fick stå i ett litet stall med tre boxar, vi är först där och hästen går in lugnt. Sedan bara halkar han och sätter sig som Bambi med fötterna rätt ut. Sedan kommer en annan amatörtränare med sin häst som också halkar så att alla fyra ben står rätt upp i luften. Den hästen fick strykas. Det var inte bra golv i boxarna, det var slätt och inte räfflat som det ska vara. Jag tog upp det med Gävletravet, men de verkar inte se det som något problem…
Och sedan blev det galopp i loppet…
– Ja, min man fick värma hästen och märkte ingen skillnad, men han är ju inte lika van att köra hästen som jag. Efter loppet sa Ulf (Ohlsson) att hästen inte kändes som vanligt. Vi hade tid hos kiropraktor Patrik Nygren samma vecka och han hittade tre centimeter i höften som behövde rättas till. Hästen kunde inte göra sig rättvisa den dagen.
Hur mår du själv nu?
– Mycket bättre. Jag lindar låret med hästbandage, då kan jag gå och köra häst. Det ser inte vackert ut, men det gör i alla fall inte lika ont längre.

Fortsätter träna själv
Hur har de här två åren sedan auktionen varit annars, är han fortfarande din drömhäst?
– Ja, det är som en rosa dröm. Jag tycker att jag fått en man till, han är helt underbar. Förutom den här sista månaden då hästen först blev sjuk i samband med kriteriekvalet och sedan gjorde det där loppet på Gävle har allting fungerat utan krångel på vägen.
Men från början hade du planerat att Reijo Liljendahl skulle ta över träningen när hästen blev tävlingsklar, blir det inte så?
– Han har varit två sejourer hos Reijo. Först när han var två år och jag ville stämma av om han var reda att starta redan då. Men jag åkte ner och tittade på hästen och fick känslan att han var vilsen och vinglig, inte alls som hemma så då tog jag hem honom igen. Sedan provade vi igen tidigt i våras, men då klarade jag inte av det mentalt, att inte ha honom hemma. Det är en häst som ska vara i ett litet stall och känna sig som en kung, inte en i mängden i ett stort stall, det är jag övertygad om nu.
Så då kommer du att fortsätta träna honom själv?
– Ja, han kommer inte ifrån den här gården så länge jag har råd att betala för honom och det hoppas jag att jag har länge. Jag vet vad folk säger: ”Nu ska den där tokiga rika IT-kvinnan leka med pengar igen. Hon kommer att förstöra den där fina hästen.” Men jag ska visa dem.

Noll till hundra på under tre sekunder 
Ja, du och din man sålde ert IT-företag för några år sedan och du sade i samband med köpet av Bungle Rain att du skulle satsa helhjärtat på travsporten. Har det blivit så?
– Ja, det är bara hästarna som gäller. Caramella B.F. har just fått sitt första föl, dessutom har jag köpt ett föl efter Bold Eagle som kompis, det är två ston. När den kommer hit blir det åtta hästar i stallet, då måste vi bygga ut. Jag ska till och med sälja vinter-Porschen, jag hann inte köra den alls i vintras. Det blir bara hästlastbil nuförtiden.
Vinter-Porschen…?
– Ja, jag har en sommar-Porsche också, en 911 Turbo S. Den har jag vunnit streetracing med i Sundsvall två gånger. Den gör noll till hundra på under tre sekunder. Jag gillar att köra fort.
Kör du fort i träningen med Bungle Rain också?
– Nej, han lunkar bara i backarna här hemma och tittar ut över Höga Kusten. Det är det bästa vi vet, jag sitter bakom honom och pratar just nu. Han är hur lugn och cool som helst. Men han gick faktiskt ett banjobb på Bergsåker förra veckan, då fick Ulf köra. Annars hade jag nog gasat för mycket.
Hur mycket gasade Ulf då?
– Jag sa att han skulle göra 1.20 full väg, men det blev 1.19 med några 1.13-speeder. Hästen såg perfekt ut och var okörd.
Vad tyckte Ulf?
– Jag såg på långt håll att han hade sitt bredaste leende efteråt, jag har aldrig sett honom så nöjd. Han tyckte att hästen kändes bättre än vid vinsterna.
Betyder det att formen är bättre på lördag än vid exempelvis senaste vinsten på Hagmyren?
– Ja, jag tror att den är betydligt bättre. Hästen kanske behövde det här breaket trots allt. Dessutom reste han bättre in till Bergsåker. Normalt brukar han inte gilla att åka i lastbilen. Han står och småknackar lite där bak, då får jag sätta mig hos honom. Jag tar en kaffetermos och sitter och sjunger för honom. Men nu var han helt lugn även för sig själv.

”Mycket större”
Nu är det debut på V75, hur känns det?
– Jag minns när Caramella B.F. gick som bäst, även om hon var hos Reijo när hon vann sina V75-lopp så tog hon två raka för mig i 100 000-kronorslopp på Solvalla. Det var stort, men det här känns ändå mycket större. Bungle Rain har jag ju byggt upp helt själv. Jag kommer att vara oerhört nervös så det är ingen idé att försöka göra någon intervju med mig innan loppet, bara så att alla vet.
Det blev innerspår igen, hur ser du på det?
– Det passar bra. Ulf får köra som han vill. Vill han göra en provstart innan tävlingarna med tanke på vad som hände senast får han det, detsamma med taktiken. Jag vet att hästen kan öppna snabbt och han kommer att tävla med open eye-huvudlag för första gången. Det hade han i jobbet på Bergsåker och blev mer alert. Tidigare har han alltid haft öppet.
Några ändringar i övrigt?
– Nej, det blir samma skor som vanligt och hans vanliga kolfibervagn. Vi har köpt en Ghost också, men den tänkte vi vänta med till nästa säsong.
Vad säger du till V75-spelarna som jagar jackpoten och 48 miljoner kronor?
– Jag vill inte säga att han vinner, den pressen vill jag slippa den här gången. Det är många andra väldigt bra hästar i loppet och jag tror inte att han blir favorit, det är skönt. Det enda jag ska göra är att se till att Ulf får köra en vältränad och pigg häst i full form. Sedan vet jag innerst inne hur bra han är, säger Elisabeth Lundholm.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.