V75 Torsdag – Calle Crown har förutsättningar att sänka storfavoriten Perfect Spirit

105

Calle Crown har förutsättningar att sänka storfavoriten Perfect Spirit

Spår invändigt och pilsnabb bakom startbilen.
Calle Crown har förutsättningar att sänka storfavoriten Perfect Spirit i Sprintermästarens första försök.
– Om vi inte provar kommer vi aldrig kunna slå honom, säger utmanarens tränare Tomas Malmqvist.

Tomas Malmqvist har aldrig vunnit Sprintermästaren. På torsdagen kan det vara dags.
– Det är ett av de största unghästloppen som finns och dessutom lite sådär halvklassiskt. Det är med där vid sidan av derbyt, Stochampionatet, kriteriet och så vidare. Så har det i alla fall varit för mig ända sedan jag växte upp, säger Jägersrotränaren.
Han laddar med tre hästar i Halmstadtravets största lopp, en i varje försök. Först ut är startsnabbe Calle Crown (V75-2) som närmast kommer från en mycket fin insats som tvåa bakom Zack’s Zoomer i Ina Scots Ära.
– Han gick ett kanonlopp och var nära att fånga in vinnaren. Han känns jättefin i träningen efter det och det ska bli spännande att starta honom i morgon. Det känns som att formen är precis där den ska vara. Men sedan ska allt annat klaffa också.
När startspåren lottades ”klaffade” det perfekt för Calle Crown som tilldelades innerspår bakom startbilen.
– Hade jag fått välja spår hade jag valt det. Christoffer (Eriksson) får bestämma hur han vill göra men om hästen öppnar bra och kan hålla ledningen kan inte jag se någon anledning att släppa. Vi är med för att försöka vinna.
Perfect Spirit är jättefavorit till segern i såväl försöket som finalen senare under kvällen. Men Tomas Malmqvist åker inte till Halmstad bara för att delta.
– Calle Crown kanske inte kan slå Perfect Spirit men om vi inte provar kommer vi aldrig kunna slå honom.
Två heat samma dag ska inte vara något bekymmer för Calle Crown enligt hans tränare.
– Har vi turen att gå till final tror inte jag att det missgynnar min häst. Snarare tvärtom. Det är inget jag kan bekräfta men det är min känsla.
Ännu en plusfaktor är att Calle Crown ska lättas i balansen.
– Han har gått med järnskor och sula i hela sitt liv men nu blir det lätta, lätta aluminiumskor. Jag har testat det i träningen och det funkade perfekt. Så han borde vara ännu rappare i morgon.

”Rent strålande i träningen”
Calle Crowns stallkamrater går inte heller av för hackor. I det andra försöket startar tyskfödde Flying Fortuna (V75-3) som bland annat har andraplatser i tyska derbyt och danska sprintermästaren på meritlistan.
– Han brukar alltid löpa jämnt och fint men senast tyckte jag kanske att han var lite sämre än vad han borde ha varit. Men han hade druckit lite för dåligt helt enkelt. Nu har han sämsta utgångsläget men han var väldigt bra i starterna före den senaste och han känns rent strålande i träningen.
– Från sjundespåret finns ingen möjlighet att själv styra hur loppet blir men vi får hoppas på tempo och att han kan komma in i matchen till slut.

Kvickfotad fransman
De tre främsta i varje försök samt den högst seedade fyran går vidare till finalen där nästan en miljon kronor väntar på vinnaren. Tomas Malmqvist fransman Ethien du Vivier (V75-4) tillhör segerbuden i kvällens sista försök.
– Han har gjort många topplopp i år. Senast blev han på tok för pigg, han var för laddad redan i värmningen, och stack bara iväg och glömde bort att andras. 100 meter från mål tog luften slut. Sedan kom han tillbaka efter att han hade bromsat till men då var det för sent. Han känns bra i träningen och han är väldigt startsnabb av sig.
Ethien du Vivier startar från spår fem och frågan är om någon kan matcha honom när bilen släpper iväg hästarna.
– Känslan är att han kan pipa till spets. Det är inte säkert men vi är där för att vinna loppet och jag ser honom gärna i ledningen. Det är mest på Jägersro som han har blivit överladdad och nu åker det helstängda huvudlaget på igen.
Hur rankar du dina tre hästar sinsemellan?
– Rent formmässigt är väl Calle Crown den som har bäst form. Sedan Ethien du Vivier och Flying Fortuna.

Bättre med lopp i kroppen
Tomas Malmqvist har även med sig Uncertain Age (V75-6) till Halmstad. Hon vann en E3-final som treåring 2016 men har nu gått segerlös ur 21 starter i rad.
– Hon gjorde topplopp i början av året utan att få vinna. Sedan var hon dålig i en start men det visade sig att hon hade dåliga blodvärden och hon fick vila. Senast tycker jag att hon gjorde ett bra lopp igen och jag tror att hon kommer vara ännu bättre med loppet i kroppen. Men som alltid möter hon väldigt bra hästar och det blir kanske svårt att vinna. Men jag blir inte förvånad om hon är bland de tre.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86 – Charrua Forlan fortsätter att utvecklas
Nästa artikelV75 Torsdag – Han har vunnit Sprintermästaren fyra gånger

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.