V75 Torsdag – Han har vunnit Sprintermästaren fyra gånger

144

Han har vunnit Sprintermästaren fyra gånger

Han har vunnit Sprintermästaren fyra gånger tidigare med världsstjärnor som Scarlet Knight, Nuncio och Uncle Lasse i spetsen.
I år heter Stefan ”Tarzan” Melanders vapen Enterprise – hästen som var trea i Hambletonian i fjol.
– Han känns ruskigt fin och det är toppchans att han vinner försöket, säger Tarzan.

Solvalla-tränaren kallar Sprintermästaren för ”Sveriges Hambletonian”. Torsdag kväll, strax efter klockan 22, smäller det på Halmstadtravet. Den fyraåriga sprintereliten gör upp om nästan en miljon kronor i förstapris över den engelska milen. En som vet hur det känns att vinna det loppet är Stefan Melander. Han har gjort det inte mindre än fyra gånger som tränare genom åren. Det började år 2000 när Rydens Sensation vann för Jorma Kontio. Två år senare körde Tarzan själv sin ögonsten Scarlet Knight till seger och då var stallkamraten Gigant Neo tvåa och en viss From Above trea.
– Då tog jag upp 50 meter kvar så att Gigant Neo skulle bli tvåa. ”Handlaren” (Stefan Hultman) var förbannad efteråt och hejade inte på mig på över ett år. Jag fick köra mig till ledningen med Scarlet och Örjan svarade med From Above men blev sedan tvungen att släppa. Han blev kvar bakom mig, säger Stefan Melander.

”Var fruktansvärt bra då – helt enorm”
Tarzan har sedan vunnit ytterligare två gånger, först med Nuncio 2015 då han själv satt i sulkyn (och där stallkamraten Volstead var tvåa), samt 2016 då Örjan Kihlström styrde in Uncle Lasse till seger. Den sistnämndes triumf var något av det värsta man skådat på en travbana då hästen rusade undan i stor ledning hela vägen och var förkrossande överlägsen. Uncle Lasse vann på tiden 1.09,3 vilket är löpningsrekord men också europarekord för fyraåringar.
– Uncle Lasse var fruktansvärt bra då, helt enorm. Det är ett läckert lopp Sprintermästaren och det är Sveriges Hambletonian. Det är en bra vägledning till vilka hästar som är bäst i världen. Fyraåringarna inom travsporten, det kan vara även femåringar, brukar vara de bästa och de som har varit med och vunnit Sprintermästaren brukar ta oerhörda steg i eliten. De flesta som har vunnit har väl varit med i Elitloppet, menar Melander.
– För oss som kommer från stockholmstrakten är det kul att komma till Halmstad och möta en fantastisk publik som vi inte har på Solvalla längre. Dessutom får man tävla på ett fantastiskt underlag som vi heller inte har på Solvalla. Jag förstår att de största tränarna i Halmstad har oerhörda framgångar för det är så fantastiska träningsmöjligheter där. Där är som ett travmecka, ungefär som när man kommer till Lexington i USA, säger Tarzan.

Hade halsinfektion senast
Enterprise är favorit till att vinna sitt försök i Sprintermästaren, V75-4. Den fyraårige hingsten vann i fjol ett försök till Hambletonian och var trea i finalen bakom vinnande Perfect Spirit. Hästen ägs av fotbollsexperten Hasse Backe, tillsammans med kollegan Lasse Granqvist och Unibet-grundaren Anders Ström. Enterprise har gjort fem starter på svensk mark, vunnit ett lopp och varit trea i finalen av Kungapokalen bakom vinnande Perfect Spirit. Men i senaste starten i Fyraåringseliten var hästen inte frisk.
– Han hade nåt skit i kroppen och en halsinfektion. Det tog tio dagar innan han blev frisk och sedan har han tränat på igen. Han känns faktiskt ruskigt fin och har varit väldigt laddad i de senaste jobben.
– Jag hade väldigt stora förhoppningar på honom i Fyraåringseliten men tyvärr floppade han då men jag var nöjd med honom i Kungapokalen, även om jag trodde att han skulle göra ett kanonlopp. Det var 2100 meter och han hajade nog inte riktigt när han fick fritt invändigt. Jag var bombsäker på att det skulle hända något till slut men tyvärr gjorde det inte det. Nu är det 1600 meter och det älskar han.

”Samtidigt har man lite torskfrossa”

Vad säger du om uppgiften i försöket med spår tre bakom bilen att Björn Goop nu sitter upp för första gången?
– Det ser spännande ut och han kan öppna ganska bra. Han känns ruskigt fin och normalt är det toppchans att han vinner försöket. Samtidigt har man ju lite torksfrossa efter senaste insatsen, men han känns i alla fall väldigt fin hästen.
– Däremot tror jag det blir svårt att vinna finalen för där tror jag att Perfect Spirit blir väldigt svårslagen. Han har sett väldigt bra ut. Vi kommer troligen att köra med skor runt om i försöket och sedan barfota i en förhoppningsvis final. I övrigt blir det optimal utrustning som tidigare, säger Stefan Melander.
Du har även med Auto Relight i det första försöket till Sprintermästaren, V75-2. Chanserna där?
– Det är en jättefin häst som har gjort flera bra lopp utan att ha vunnit. Han är mest med som en resepolare och kommer inte att vinna nu heller.
Din sambo Catarina Lundström tränar Sir Q.C. som är favorit i stayerloppet, V75-5. Kommentar där?
– Sir Q.C. har riktig kanonform och han höll starkt från dödens senast. Han är en av de som kan vinna.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.