V86: Nurmos och Kontio dominerar på Solvalla

202

nurmos_kontio.jpg

En dubbel på V86 och fyra segrar totalt.
Finska superduon Timo Nurmos och Jorma Kontio dominerar för dagen på Solvalla.
En fyrling för Timo Nurmos innebär att han nu är upp i 26 tränarsegrar på Solvalla 2013 och det är 15 fler än tvåa Stefan Melander.
I kuskligan dominerar Jorma Kontio på samma sätt och efter hans fyrling på onsdagen ståtar han med 23 segrar – hela 14 segrar mer än stjärntrion Örjan Kihlström, Erik Adielsson och Björn Goop.
Nurmos/Kontio inledde onsdagskvällen med en säker spetsseger för treåriga Ragata som därmed är obesegrad efter två starter i livet.
När V86-spelet drog i gång blev det nytt besök i vinnarcirkeln. Favoriten Turbos Cherie galopperade i spetsrusningen i duell med Victory Power och därefter kunde andrahandsfavoriten For Life glida till spets och ta en säker seger i händerna på Jorma Kontio.
– Vi hade ett bra startspår och det var ett litet fält, men jag fick byta taktik när favoriten galopperade. Men hästen är bra både i ledningen och bakifrån, sa Jorma Kontio.

Säkert för Engla Håleryd
Nästa fullträff kom i V86-3 sedan Jorma Kontio lotsat in Engla Håleryd till en säker seger. Jorma Kontio bytte ut andra utvändigt mot positionen utvändigt ledaren 1 100 meter från mål och redan in i sista kurvan hade Engla Håleryd avgjort loppet.
– Hon gjorde det verkligen bra. Jag fick koncentrera mig på att köra min häst, sa Jorma Kontio som verkligen gav konkurrenterna chansen in på upploppet.
Fjärde segern kom i kvällens sista lopp utanför V86-spelet och det var fyraårige Castor Boko som årsdebuterade på bästa sätt genom ledning från start till mål.

Redén har en klasshäst
I V86-8 jagade Jorma Kontio/Timo Nurmos ytterligare dagsseger med rejäla stoet Abborren som utmanade ledaren och favoriten Twigs Tiffany hela vägen in i mål. Men Daniel Redéns sto sträckte på sig vad som behövdes och höll undan.
– Hon gjorde det på klasshästens vis när hon vann för hon kändes faktiskt seg redan på långsidan, sa Daniel Redén.

Vinnaren sov i värmningen
New York U.S.
är en speciell häst som sov sig igenom hela värmningsproceduren för att sedan mosa motståndet utvändigt ledaren när det väl blev allvar i V86-2.
– Efter 1.52/2 000 meter i värmningen kunde man inte tro att man skulle vinna. Han är en riktig löphäst, konstaterade kusken och tränaren Stefan Melander nöjt.
Stall Melander/Lundström kunde sedan räkna in ytterligare en V86-seger genom nyförvärvet Wonderful Photo som vann V86-4 i händerna på Björn Goop.
– Vi har haft honom i två månader nu. Han var duktig i dag. Han såg lite seg ut hela loppet men han kämpade bra, sa Catarina Lundström

Imponerade i lärlingsloppet
Lärlingsloppet (V86-5) bjöd på ytterligare en imponerande vinnare då Gigant Girl avgjorde trots att hon fick göra allt grovjobb själv i tredjespår sista 800 meterna. Fredrik Lennartsson skötte tömmarna och han var förstås glad efter fullträffen sedan juni.
– Jag behövde inte ens rycka tussarna. Får man köra så här fina hästar är det väldigt enkelt. Extra skönt när det är V86, kommenterade 19-åringen.
Hans-Owe Sundberg svarade för en hundraprocentig styrning i V86-6 och från tredje utvändigt kunde Lotus Eld följa med i rygg i anfall på sista bortre långsidan för att sedan ta över in i sista sväng och gå ifrån till en överlägsen seger.
– Han gjorde det jättebra. Han behövde genomköraren han fick sist, sa Hans-Owe Sundberg.

Kvällens skräll
Kvällens stora överraskning kom i V86-7 där Ulf Ohlsson spårade varje meter med 32-oddsaren Evert’s Party Sock från bröderna Larssons formstall. En fantastisk prestation av den sjuårige valacken som först svarade ut Berlusconi och Björn Goop i startrusningen och sedan även stod pall för ett speedryck varvet kvar när Victory On Line och Motivated Hanover båda jagade ledningen.
– Har ni inte sett Larssons hästar på slutet? Jag pratade med Fredrik före loppet och han sa att hästen hade väldigt bra form så vi körde därefter… Det vart många speedryck för hästen och han gjorde det bra. Det var en väldigt bra prestation, kommenterade Ulf Ohlsson.
Åtta rätt på V86 belönades med 216 713 kronor. Sju rätt gav 1 115 kronor och sex rätt 69 kronor.

Lars-Ove Pettersson

Föregående artikelReijo startar eget
Nästa artikelMaharajah mot Ready Cash i Prix de Paris

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.