V86 Solvalla-Åby 9 april 2014: Eftersnack

297

panne de moteur

En av de heta hästarna för Elitloppet innan tävlingarna.
Efter segern i V86 på hemmabanan Solvalla blev det ännu tydligare.

Panne de Moteur glänste verkligen i kallvädret och såg ut att ha mycket krafter sparade på topptiden 1.10,6 efter ett lopp utvändigt ledaren.

Solvalla körde V86 tillsammans med Åby den här onsdagen.
Omgången bjöd på flera fina prestationer på båda banorna. Men allra vassast var sexårige biffen Panne de Moteur som lekte hem The Onions lopp med 100 000 kronor till vinnaren.
Det handlade om sprinterdistans och många ville vara med och köra i början.
Örjan Kihlström var aldrig intresserad. Han backade ner med Panne de Moteur och lade sig som första ekipage i andraspår och släpade lite.
Panne de Moteur fick leta sig framåt genom den sista kurvan och avgjorde direkt över upploppet mot ledande Drillbit Ås som Erik Adielsson hållit ett friskt tempo med.
– Jag kan inte hålla på och jaga till spets varje gång, vi får köra lite annorlunda ibland också. Han är väldigt bra då han är i form och kändes fantastiskt fin. Han bara kopplade grepp på ”två steg” på upploppet och gick i mål med tussarna kvar, sa nöjde segerkusken Örjan Kihlström.

”Elitloppet – ja tack”
Mycket krafter sparade på topptiden 1.10,6. Det doftade Elitloppet som tipsexperten Micke Nybrink sa i V86-studion.
– Elitloppet? Ja, tack, jag hoppas det! sa tränaren Stefan Hultman med ett skratt. Vi har laddat för det länge. Jag började matcha honom för Elitloppet förra året då han fick gå ut i många medeldistanslopp och bara en gång över 1 600 meter för att spara det till i år. Han fick en bra säsong som femåring och har fått en fin vinterträning så i år tror jag att han ska blomma ut ordentligt.
Panne de Moteur blev Solvallatränarens ”plåster på såren” då han samma dag tagit beslutet att ställa i vårens och sommarens tävlande med Maharajah. Nu är det avel som gäller för hästen och sedan laddning mot Prix d’Amerique igen.

Lätt för kvällens store
Björn Goop inledde V86-tävlandet på Solvalla tillsammans med Utility Bus. Stefan Melanders sjuåring har haft en jämn formkurva i årets starter och var faktiskt den största favoriten på V86, streckad på 77 procent.
Goop körde till ledningen i ingången av den första kurvan med Utility Bus och satt mest och bevakade Erik Adielsson och Leo On Line som fanns i ledarryggen.
Tino Ärling bättrade på segerskörden i år tillsammans med stallets Isinbajeva. Tredje segern för året med stoet som ledde nästan varje meter. Tvåa slutade stallkamraten Curtsy Hanover, ett fyraårigt sto från USA som svarade för en bra comeback i första starten för Roger Walmann i sitt nya hemland.
Pekka Korpi vann det avslutande loppet med Twigs Voici efter tidig ledning.

Mycket Flemming på Åby
V86-loppen på Åby såg Flemming Jensen i huvudroll. Vinnalt Herkule var hårt betrodd men var inte alls som bäst i det inledande loppet för dansken.
I stället kunde Conrad Lugauer visa upp Freeman T. Porter i toppskick i årsdebuten och segern blev enkel.
Flemming Jensen revanscherade sig med favoriten Rebus som bara var bäst i sitt lopp efter ett lopp utvändigt ledaren och stegade undan över upploppet.
Enkelt blev det också för Jensen några lopp senare då favoriten Codebreaker fick gotta sig i andraparet utvändigt i ett lopp där konkurrenterna kivades och körde mot varandra.

Proffsig amatör
Omgångens stora skräll kom på Åby. Quantum Firefox lotsades lugnt fram i ryggar av Magnus Jakobsson i ett lopp som kördes i hårt tempo och Quantum Firefox kunde ta sig förbi Bam Bam V. med knapp marginal. En skräll streckad på två procent.
26-åringe Eric Martinsson från Axevalla tränar skrällhästen. En amatör som har hästarna som heltidssyssla och körde in 664 000 kronor med stallet i fjol.
– Vi får se om jag blir proffs. Det är en massa kurser att gå för att bli proffs…det fungerar bra som amatör också! sa Eric Martinsson.
Annars blev det mest favoriter på V86. 756 system hittade alla vinnarna och belönades med 14 191 kronor, sju rätt gav 50 kronor medan det blev jackpot på sex rätt.

Mikael Wikner

 

Föregående artikelDagens Dubbel Örebro 10/4-2014
Nästa artikelLunchdubbel Solvalla 11/4-2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.