V86 Tingsryd: Haugstad en champion att räkna med

232

haugting

En stor liten bana tar över V86-spelet på onsdag.
Det är milebanan Tingsryd med sina 1 609 meter i omkrets som är först ut då V86 går på sommarturné i landet.
– Det brukar gå undan väldigt första 400 meterna i loppen, tipsar regerande championkusken Kenneth Haugstad.
Kenneth Haugstad var segerrikaste kusk på den småländska milebanan i fjol då Kalmars Fredrik Persson var den som fick ge sig mot slutet av säsongen i kampen om championatet.
Tingsrydstravet hade årspremiär 20 maj. Kenneth Haugstad var med direkt och plockade fyra segrar.
35-åringen måste nog passas även på onsdag då han kör fyra hästar inom V86-spelet.
– Jag har några chanser tycker jag. Alla lopp på V86 är över ett varv (1 609 meter) på onsdag och som alltid bör spelarna funder en del över spåren. Spåren ett till fem är bra att ha i Tingsryd, säger Kenneth Haugstad.
Han ser ett mönster i hur loppen brukar köras.
– Det går alltid väldigt fort första 400 meterna. Sedan brukar det bli lite lugnare. Och sedan går det fort till slut igen! säger han.

Dubbla championat i fjol
I likhet med de senaste somrarna lämnar Solvalla över en del av onsdagarna till andra banor. Nu på onsdag är det alltså Tingsryd som gäller. Onsdagen 5 juni tävlas det i Bollnäs. Solvalla tar tillfälligt över V86-rodret igen 12 juni. Därefter är det andra banor som gäller under fem onsdagar i rad.
Kenneth Haugstad, norrmannen med Sverige som bas, har vunnit cirka 450 lopp i karriären. Ifjol tog han kärrirens två första kuskchampionat då han var värst på Tingsryd och Vaggeryd.
Några större minus kan han inte hitta på Tingsryd som bana. Det ska vara längden på upploppet då.
– Andra milebanor utomlands har längre upplopp, exempelvis Meadowlands. I Tingsryd är upploppet i kortaste laget faktiskt. De flesta hästar får ju chansen och sitter inte fast, men upploppet kunde gott varit lite längre så ännu fler fick chansen. Ett stort plus är att det är ett så fantastiskt underlag, väldigt skonsamt för hästarna. Många hästar har det lättare i kurvorma där och trivs mycket bättre där än på andra banor.
Du kör fyra hästar på V86 på onsdag. Bästa chansen?

– En som har väldigt bra form och har fått ett perfekt läge bakom bilen är 2 Power M.S. (V86-1). Han satt fast i den senaste starten och har gjort det väldigt bra på slutet. Distanser spelar inte så stor roll för honom. Han har vunnit över kort och har segrat på Tingsryd tidigare också. Stig Hansson (amatör från Jägersro) har bra hästar. En frisk fläkt i travet är han också, Stig. Alltid glad och positiv.
Övriga tre hästar kommer från det egna stallet, team Stefan Persson i Halmstad. Någon av dem som kan vinna?
5 Just Magic (V86-4) är en väldigt bra häst i grunden men han har inte helt fått till det i år. Normalt handlar det om en bra häst som kan vinna loppet. Vi ska ändra lite på honom till den här starten. Det blir ett helstängt huvudlag och en jänkarvagn den här gången. Balansen är inte bestämd, det kan bli barfota fram eller runt om.
Hur kör du från start?
– Han är hygglig ut. Det blir svårt att ta ledningen men vi får prova och göra så gott vi kan för att komma ner i banan. Jag tycker absolut att han är en outsider i alla fall.
10 Going Ville (V86-2) och 10 Beverly Boko (V86-5) har båda dåliga spår bakom bilen…
– Det är två fina hästar och skulle det lösa sig lite på vägen är de inte helt borta. Men det krävs mycket klaff från de där spåren. Going Ville har varit en liten besvikelse i säsonginledningen men han tränar bra. Han gick ett bra provlopp i förra veckan och är kraftigt på gång. Beverly Boko gick bra på Vaggeryd senast då hon visade 1.12 sista varvet och vann på ett bra sätt.

Mikael Wikner

Föregående artikelAlla hoppas få se elitloppsvinnaren
Nästa artikelSka vi vara obekvämt ärliga med varann?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.