Vacker norsk saga i Paris

227

norsksaga

Norskt hopp, norsk yra.
Nationalidolen Yarrah Boko ordnade andra raka segern i storloppet Prix de Belgique i Paris på söndagen och nu är nioåringen klar för start i Prix d’Amerique om två veckor.
– Vi har en fantastisk häst när han är i ordning. Det är mycket känslor inblandade med tanke på allt han gått igenom, säger tränaren Trond Anderssen.
Det sista förberedande loppet inför Prix d’Amerique kördes på söndagen helt utan svenskt deltagande.
Men en svenskfödd häst fanns med i startlistan och avgick också med seger i loppet med en halvmiljon kronor i förstapris.
Norsktränade och norskägde Yarrah Boko visade nio år gammal att han fortfarande är att räkna med i världstoppen.
Yarrah Boko har stoppats upp av två allvarliga gaffelbansskador (senskador) i karriären. I år var det sista chansen på en plats i Prix d’Amerique.
Nioåringen tog den. Körande Pierre Vercruysse tog ledningen, släppte den ifrån sig och hamnade i tredjeparet invändigt i det 15 hästar stora fältet.
Vercruysse letade febril lucka genom hela sista kurvan med nioåringen och kunde också glida ut i rygg på franske storfavoriten Univers de Pan i slutet av svängen. Den franske hästen hade fått ett jobbigt lopp och Norges bästa häst tog sig förbi knappt men säkert den sista biten. Segertiden 1.14,4 över 2700 meter. Nioåringen var andrahandsfavorit och gav 6,80 på vinnarspelet.

”Det här är stort”
En stor stund för tränaren Trond Anderssen och ägaren Erik Andresen.
– När han är i ordning har han ju visat att han har en väldigt hög kapacitet. Och det är bara att tänka på allt han gått igenom och kommit tillbaka…nej, det är stort, sa Trond Anderssen en stund efter loppet.
För Yarrah Boko var det här andra raka segern i Prix de Belgique. I januari i fjol var det lika mycket glädje – men då stod hingsten skadad dagarna efter.
Konvalescensen blev lång och chansen för en start i världens största travlopp som bortblåst trodde många.
– Självklart är vi oroliga för att det kan gå fel igen, men jag tror att vi har ganska bra koll på det där nu. Vi får se hur han mår i morgon. Jag har inte velat starta honom på några månader nu utan i stället tränat i skogen hemma för att inte riskera något. Upplägget lyckades. Allt som sker är en bonus med den här fantastiska hästen och det är flott och stort att bara vara med i Prix d’Amerique där det så klart är knalltuff konkurrens.

Många norrmän till Paris
Söndagens händelse lär få norska travfans att börja boka sig för sista söndagen i januari.
– Jag tror att det kommer många norrmän och svenskar hit till Paris nu – det var viktigt att det gick bra i dag! säger en mycket glad Trond Anderssen.
Knappt slagen tvåa slutade storfavoriten Universe de Pan som gick mycket bra för Philippe Daugeard efter en kämpig löpning. Även den hästen är klar för Prix d’Amerique. Trea Soleil du Fosse.
Trion hästar på 20 meters tillägg var alla klara för loppet om två veckor och kördes aldrig för att ha chansen att blanda sig i segerstriden.
Save The Quick spurtade bra till fjärdeplatsen men snabbast av alla till slut var The Best Madrik som blev femma med plus i kanten.
Royal Dream, fjolårets vinnare av Prix d’Amerique, syntes på innerspår och diskvalificerades för galopp i slutskedet av loppet.

Mikael Wikner

 

Föregående artikelNästagångare 13-15 januari 2014
Nästa artikelInför V86: Oscarsson med grön jänkare