Inför V86: Oscarsson med grön jänkare

247

gronjank

Det har tagit några månader att komma igång efter flytten.
På onsdag provar Jim Oscarsson för första gången lyckan i ett lite större lopp efter hemkomsten från USA.
Vad kan treårige jänkarhingsten Ronato uträtta i Zoogins lopp i V86 på Solvalla onsdag kväll?
I höstas kom Jim Oscarsson med familj hem till Sverige igen efter två år i USA. Han valde att etablera sig som tränare på Åby och hyr in sig på en gård i Bollebygd, mellan Göteborg och Borås.
Familjen letar en egen gård i Göteborgs-området. Men först gäller det att komma i ordning. Tio hästar fick följa med från USA och i dagsläget finns 27 djur på träningslistan.
Vinden friskar på, minusgrader och lite snö i luften.
– Ah, det är inget att gny om. Vi trivdes bra där borta men tog beslutet att flytta hem och det känns jäkligt bra måste jag säga. Att det skulle komma en vinter visste vi ju, säger Jim Oscarsson.
Den stora stjärnan i stallet är förstås Aperfectyankee. Hästen vann Peter Haughton Memorial 2012 och slutade fyra i världens största treåringslopp Hambletonian under fjolåret.
-Det känns som att vi kommer igång lite nu och ska vara med och ”rejsa” med några hästar. Siktet är dock inställt på att komma igång på allvar i mars och pratar vi om en sån som Aperfectyankee så ska han troligen årsdebutera i slutet av mars.

Kändes som en värsting
Onsdag förmiddag åker Oscarsson till Solvalla med två treåringar. Ronato startar inom V86-spelet (V86-3), Zoogins lopp för treåriga hästar med 100 000 kronor till vinnaren.
Ronato fick problem med en testikel som tvååring och har haft lite problem att komma igång efter operation.
– Han tränade så pass bra att jag tänkte att det här är ”värsta sorten” som till och med kunde bli något för aveln. Så jag ville inte kastrera honom utan endast en testikel togs bort. Men det blev komplikationer och han opererades tre gånger, blev tagen av det där och tunnade ur.

”Får visa vad han duger till”
Ronato provades i en start som tvååring i USA och slutade trea. Allt har gått bra med omställningen, även om hingsten bara tagits lugnt i träningen och travat 1.20 som snabbast inför onsdagens lopp.
– Han var ruggigt fin på vårkanten i fjol, en av de bättre av mina hästar faktiskt. Det är en jädra kapabel häst så jag har faktiskt lite förväntningar framöver. Om han ska räcka till redan nu är svårt att säga, men jag blir inte förvånad om han gör det.
USA-importen Ronato är belastad med över 200 000 kronor i tvångsprissumma och stallet siktar på likande uppgifter som onsdagens, lopp där treåriga hästar står lika start.
– Det är viktigt att säga att han inte är toppad till den här starten utan jag vill bara att han ska komma igång och starta och hitta tillbaka till sig själv. Jag har svårt att bedöma de andra hästarna men jag är mycket nöjd med den jag har i alla fall. Han får visa i denna och några starter framöver vad han duger till, slutar Jim Oscarsson.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelVacker norsk saga i Paris
Nästa artikelOn Track Piraten till Frankrike