Vad blir Takters drag på Onsdag?

27

image-1

En världsartist.
Men en världsartist med ett handikappande läge.
Creatine startar i det andra ledet bakom startbilen i miljonloppet Jubileumspokalen på onsdag.
– Vi får se hur Johnny lurar ut det, säger tränaren Jimmy Takter och verkar lika spänd som de flesta andra på broderns upplägg.

Solvalla står inför en av banans största tävlingsdagar för året på onsdag. Huvudnumret är Jubileumspokalen där en miljon kronor ska delas ut till segrande häst vid halv tio på kvällen.
Creatine var en stjärna i USA som fyraåring i fjol. Som femåring har hästen presenterat sig på allvar i de två senaste starterna och tagit hem dubbla storloppssegrar under juli månad.
Senast drog Creatine sönder ett meriterat gäng äldre hästar i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro och landade på en tid under 1.10,0 med krafter sparade.
Jubileumspokalen (V75-6) hade i teorin varit en lättare uppgift för Creatine eftersom loppet enbart är till för femåriga travare. Men nu blev det ett spår i det andra ledet bakom startbilen…
– Elftespåret gör ju att det är en ”total katastrof” för oss! säger den i USA verksamme Jimmy Takter och skrattar. Hästen är väldigt startsnabb och tycker om när det rullar på lite och vi får se hur Johnny lurar ut det från det där läget med många hästar att runda.

Gillar när det rullar på
Den femårige jänkarhästen vann ett storlopp i Finland i den näst senaste starten. Då fick hästen en tuff resa utvändigt ledaren och pressade sig till ledningen. I Hugo Åbergs Memorial lät körande Johnny Takter hästen dra musten ur konkurrenterna framme i ledningen.
Överlägsna segrar som förklarats med att Creatine älskar att gå för fullt och göra loppen på egen hand.
– Jag tror nog att han klarar att sitta en bit bak också. Men han är nog lite mera en häst som tycker om när det rullar på lite. I Sverige kan det bli lite uppullade lopp och det tror jag inte passar honom i alla fall. Som jag förstår är norska hästen 2 Papagayo E. en av de bättre i loppet och den fick ett bra spår, spår två. Så det blir nog kämpigt för Creatine, det tror jag, säger Jimmy Takter.

En liten paus
I USA  verksamme Jimmy Takter står som tränare för hästen men i praktiken är det skötaren Tobias J Gustafsson och Johnny Takter som har hand om det dagliga på Göran Falk och Helena Burmans gård strax utanför Malmö.
Efter segern i Hugo Åbergs Memorial för fyra veckor sedan har stjärnan setts över och fräschats till. Skötaren Tobias J Gustafsson berättar att det främst är hästens hovar som setts över.
– Han har lite känsliga hovar som det varit lite pyssel med sedan han startade men allt är bra i alla fall och han har inte missat några jobb. Han gick ett jobb inne på Jägersro i fredags som vi var nöjda med. Nu är det inte lika tätt mellan starterna som då han tog sina två raka i juli men hästen är pigg och altert så det är inget vi tänker på, säger han.
Creatine har visat sig fungera bäst med skor runt om och fortsätter med den balansen. Eventuellt byter man huvudlag till starten på Solvalla, från ett helstängt till någon form av halvstängt.
– Vi får se om han är laddad på onsdag. I så fall kan det bli tal om att han får det lite öppet för ögonen. Han är cool och lättsam att ha att göra med här hemma.
Hur kommer Johnny att lägga upp taktiken från bakspåret tror du?
– Ja, det där med att öppna tufft och gå i ett hårt tempo har ju varit ”hans grej”. Hästen har gillat det upplägget. Det kan lösa sig bra från elfte också, och taktiken beror väl lite på var han hamnar. Men jag tror Johnny har någon sorts plan för hur han ska göra.
Vad säger du om motståndet i Jubileumspokalen?
– Det är några tuffa hästar med som inte bara är att gå runt precis. Om Papagayo E är som han ska, så är det en riktigt bra häst och den svåraste motståndaren. Men det är några andra som är bra också, exempelvis Nimbus C.D. och Ivar Sånna som vi måste ha respekt för, säger Creatines skötare Tobias J Gustafsson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.