Redén svävar fortfarande på moln

24

reden svavar pa moln

I fredags kväll sprang Delicious U.S. världsrekord för ston på tusenmetersbana med tiden 1.08,6.
Tränaren Daniel Redén svävar fortfarande på moln några dagar efter den stora händelsen.
– Det är det största som har hänt mig i travlivet. En mäktig upplevelse, säger Redén.

Sexåriga travstoet Delicious U.S. blev världens snabbaste sto på tusenmetersbana när hon för Örjan Kihlström vann överlägset i Bollnäs och skrev in sig i historieböckerna. Det var perfekta förhållanden och en blixtsnabb bana men det lilla travstoet (147 centimeter över manken) gjorde jobbet själv utvändigt om ledaren. Tränaren Daniel Redén har twittrat att han ”kommer att kolla på videon minst tre gånger per dag den närmaste månaden”. Så här tre dagar efter världsrekordloppet har han knappt hunnit hämta sig.
– Jag har sett loppet flera gånger om dagen och det känns otroligt bra varje gång. Det var en fantastisk upplevelse att få vara med om. Jag bara längtar till i morgon tisdag när hon ska ut och träna igen, säger Daniel Redén.
– Hon ska gå lite fortare då och jag vill själv köra henne, annars brukar skötaren köra för det mesta. Men jag har sagt hela tiden att den här hästen ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det är stallets lilla prinsessa och jag gör vad som helst för henne. Så här långt ser det i alla fall ut som att hon har tagit loppet bra. Att döma av puls och allting så var hon mindre tagen nu än efter loppet i Årjäng, trots att hon nu fick gå för fullt in i mål.

Hur upplevde du världsrekordloppet? Berätta om den plan och dina tankar du haft om att hon skulle kunna slå rekordet?
– Jag har haft en plan en längre tid att försöka slå rekordet för ston. Visst, det är väldigt svårt, men hon har tagit de senaste loppen på ett så bra sätt och Örjan körde snällt i Åbergs då hon satt fast med gott om krafter kvar. Det var läge att rycka skorna när jag fick klartecken av hovslagaren och jag körde lite vassare intervaller veckan innan. Sedan på måndagen körde jag bara tre lätta intervaller och så fick hon ta det lugnt.
– Vi hade vädret med oss och det var nästan helt vindstilla och banan var i ett superskick. Bollnäs bana är alltid jättebra. Det var också en tanke om att kunna slå rekordet just där. Så allting stämde maximalt men sedan fick hon göra loppet själv och det var ju inte så att hon fick ett hänglopp.
– Det som kanske var mest imponerande var spänsten genom mål. Hon bara fortsatte och fortsatte och gick som fortast genom mål. Det var en mäktig upplevelse och det största som har hänt mig i travlivet. Världsrekord händer inte så ofta och att just den här hästen gjorde det var väldigt speciellt.

För fyra starter sedan valde du att sätta upp Örjan Kihlström för första gången, eftersom du sa att du blev så nervös när du kör just den här Delicious U.S.. Var det något du haft i tankarna en tid?
– Ja, jag har alltid sett framför mig att hon skulle passa så bra med Örjan. Det passar inte egentligen med mig som är 1.93 lång och som då ska köra Sveriges minsta travhäst. Det kändes inte rätt. Örjan väger mycket mindre och var det någon som skulle köra världsrekord så var det han.

Du sa i fredags efter världsrekordet att du skulle bygga ett eget slott åt hästen hemma på gården. Har du börjat bygga än?
– Ha, ha, vi får ta itu med de planerna nu. Hon har faktiskt flyttat till ett nytt stall där hon har lite mer trygghet än tidigare. Allt för hennes skull. Hon mår bra och trivs bra där och har inte haft några bekymmer med magen de senaste månaderna. Tidigare har hon haft problem med magsår så vi jobbar hela tiden med det och ser till att undvika stress för henne.

Var och när blir nästa start för Delicious U.S.?
– Jag har inte tagit något beslut om det än. Hästen får bestämma helt och hållet beroende på hur hon känns. Vi ska köra snabbjobbet med henne under tisdagen så får vi se. Men Sundsvall Open Trot på Bergsåker nästkommande helg är ett lopp som kan vara aktuellt, säger Daniel Redén.

Fotnot: Världens snabbaste travsto på milebana är Shake It Cerry med tiden 1.08,2. Snabbaste vinnande sto på milebana är Giant Diablo 1.08,5. Snabbaste sto på tusenmetersbana är Delicious U.S. med 1.08,6.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.