Europamästerskapet hamnar i skymundan

43

canaka 2015

Canaka B.F, tränad av Reijo Liljendahl och körd av Ulf Ohlsson, gick segrande ur striden i EM för ston i fjol. Foto av LARS JAKOBSSON

EM för ston är ett Europamästerskap som brukar hamnar lite i skymundan under Solvallas stora tävlingskväll i augusti där Jubileumspokalen drar till sig störst uppmärksamhet.

Solvalla arrangerar V75 på onsdag under en tävlingskväll som traditionsenligt håller mycket hög klass med lopp som Jubileumspokalen och det särskilda legendloppet med kuskprofiler av äldre snitt bakom hästarna.
European Championship for Mares är den fullständiga rubriken på V75-3. Ett lopp som trots ett stort anseende ute i Europa brukar hamna lite i skymundan den här kvällen.
650 000 kronor väntar vinnaren i EM för ston som avgörs för femte året i rad på Solvalla.
– Det är mycket som händer under kvällen och jag kan hålla med om att stonas EM-lopp inte alltid får den uppmärksamhet det förtjänar. Men gillar man fina hästar så är det här definitivt ett av loppen man inte ska missa. Även om det är ett litet fält med nio hästar i år så är det riktigt bra ston som möts, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Krav på snabbhet
Solvalla arrangerar EM-loppet men varje europeiskt land anmäler via sitt eget förbund. Sedan är det respektive travförbund som seedar fram hästar till loppet.
Ett av kraven som ställs är att hästen ska ha travat 1.13,9 eller snabbare över medeldistans för att överhuvudtaget kunna anmälas.
Europamästarinnor under åren: Canaka B.F (2014), Save The Quick (2013), Tamla Celeber (2012) och K.L.M Prelong (2011).

Favoriten från Axevalla
Axevallatränaren Ulf Stenströmers Your Highness blir favorit i år även om utgångsläget gör att stallet skruvat ner förväntningarna något inför onsdagen.
– Delicious U.S. blev världens snabbaste sto på tusenmetersbana i förra veckan men är född i USA och är därför inte aktuell för det här loppet. Av de svenskfödda stona tycker jag att Your Highness är bäst. Innan spårlottningen tyckte jag definitivt att hon skulle vara favorit i loppet och det anser jag fortfarande – även om det blev ett lite chansartat läge med ett åttondespår bakom bilen. Jag tror att man inte kan ta något för givet nu och det här kan bli ett riktigt läckert lopp, säger Markus Myron.
Endast tre av nio startande är födda i något annat land än Sverige. De svenska stona ligger långt framme för dagen och med hästar som Your Highness, Youana, Blended Scotch med flera, är det bra chans till blågul seger i V75-3 på onsdag.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.