”Vågar garanteraatt den blir bra…”

30

 

Han inte bara kör på banan – han sköter den också.

Halmstadtravets hyllade banskötare Håkan B Johansson deltar själv som kusk i söndagens omgång av det nya spelet Grand Slam75 och låter trygg med sina roller.

– Banan – ja, jag vågar garantera att den ska bli bra. Sedan har jag en go’ känsla för hästen jag kör också.

Två bröder är ansvariga för Halmstadtravets anläggning – Håkan B Johansson och hans storebror Jörgen.

Och så har det varit länge. Ända sedan pappan Bengt lämnade över till sönerna.

Många håller bröderna Johansson som landets bästa på att sköta banor. En kunskap travsporten försöker ta till vara på sedan några år vilket lett till att bröderna ibland får åka ut och föreläsa om hantverket.

– Det är kul att jobbet uppskattas men det beror ju mycket på klimatet också. Vi har det bättre i Halmstad än vad de har det uppåt landet, så enkelt är det ju, säger Håkan B Johansson, som sitter i sin traktor när intervjun görs.

Förra helgen var det premiär för det nya det nya söndagsspelet Grand Slam 75. Sju lopp ska avgöras och som spelare gäller det att helst ha raden ingen annan har.i Halmstad.

Ensamma vinnare med alla rätt garanteras nämligen 15 miljoner kronor i utdelning.

”…om inte roligare”

Banskötaren Håkan B Johansson i Halmstad har en stor hobby vid sidan av familjen.

Hobbyn är trav. Att köra hästar är fortfarande lika roligt som första gångerna menar han.

Runt 250 segrar har han vunnit ihop och han räknas allmänt som en av landets körskickligaste amatörer.

– Det är minst lika roligt fortfarande, om inte roligare numera. Jag tycker om att köra lopp, säger han.

Vann V75 i somras

I somras blev det seger i ett amatörlopp i V75 under söndagen med Stochampionatet på Axevalla i juli.

Håkan B Johansson är bortskämd med framgångar. 2014 vann han kusk-EM för amatörer. Åren dessförinnan tog han två raka i landets största amatörlopp K.G. Bertmarks Minne – 2012 med Obi Wan och 2013 tillsammans med Namale Kronos.

– Det finns inget större för mig än Bertmarks, de segrarna gläds jag åt fortfarande. Jag kan säga att jag kollar på filmerna rätt ofta också, säger han och skrattar. Annars har det varit dåligt med stora segrar en period tycker jag. Jag har två barn som jag vill ge tid och jag flänger inte lika mycket som jag gjorde tidigare. Nu är det mycket ponnytrav, fotboll och handboll med pojkarna och de är med mig på jobbet en del också, för det blir ju att man jobbar en hel del, säger Håkan B Johansson.

Vad tror du om underlaget på söndagen i Halmstad?

– Vädret ska bli bra och banan vågar jag garantera att den ska bli bra. Jag bra koll på den, det är ingen tjäle i den och den ser bra ut där den ligger nu. Så det blir valfri balans och inga konstigheter.

Du dyker upp som kusk i den tredje avdelningen av Grand Slam 75, där du kör hemmatränaren Håkan K Perssons nyförvärv 7 Lexington Hall. Du brukar ju kunna slå till i amatörloppen?

– Jag brukar peppar-peppar få hästar att köra när det är hemmaplan. Håkan ringde några dagar innan och frågade och det ser ut som en ganska bra chans tycker jag.

Vad vet du om hästen som tidigare tränades av Per Linderoth på Bergsåker?

– Jag vet att den hade en förkylning i kroppen med väldigt dåliga blodvärden när den kom men att de problemen ska vara ur världen nu. Hästen tränar bra. Ja, jag såg den faktiskt i ett jobb när Håkan var ute med den för en dryg vecka sedan. Hästen såg jättefin ut, de körde 1.18 full distans med den och det gick riktigt snabbt sista 300 meterna.

Vad kan du om motståndet i det här amatörloppet?

– 8 Wingait Erik gick bra senast på Jägersro och är förstahästen om ni frågar mig. Ja, den vet jag att Stefan Persson tror på bra chans med. Peter Arnqvist har ett bra resultat och har med 3 Punk Pale. Men det där…trots spåret känner jag mig absolut inte slagen med Lexington Hall.

Funderar du på att köra fram direkt eller backa ner från sjundespåret?

– Det är en häst som ska köras i ryggar och i amatörlopp brukar det alltid bli luckor. Så jag väljer nog att försöka komma till slut. Vi får försöka blåsa till dem på söndag – jag har en go’ känsla för hästen!

Fotnot: På söndagen körs den andra omgången av Grand Slam 75. Den nya spelformen ersätter V64 på söndagarna avgöras på två timmar (start kl.15.50) och en ensam vinnare med sju rätt är garanterad 15 miljoner kronor. Det är jackpot i Halmstad med 11 miljoner kronor i sjurättspoolen.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Vågar garantera
att den blir bra…”

Föregående artikelPatrik Fernlund inför Grand Slam 75
Nästa artikelHan kör på banan och sköter den…

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.