Välkommen till Uleåborg – V75

125

Välkomna till Uleåborg.

På torsdagen drar Winter Burst till Finland och en bana med säregna förutsättningar.

– Den som inte kört eller spelat där förut lär bli överraskad. Det är en speciell bana, berättar Nordkalottens tränardominant Petri Salmela.

Uleåborg, eller Oulu som staden heter på finska, har en travbana som många svenska V75-spelare lär få bekanta sig med för första gången denna torsdag.

En travbana som inte ser ut som andra.

– Det har alltid varit speciellt att tävla i Uleåborg eftersom banan är byggd som den är. Vi har 12 mil dit och tillsammans med Rovaniemi var det min andra hemmabana på den tiden jag körde som mest lopp. Numera åker vi inte dit lika ofta, men jag ser fortfarande i princip alla tävlingsdagar därifrån, berättar Petri Salmela som numera lagt kuskhandskarna på hyllan och istället driver Europas nordligaste storstall med 87 hästar i boxarna.

Efter julfirande hemma i Torneå väntar en tripp söderöver till torsdagens V75-tävlingar, men för de allra flesta kan Uleåborg ses som en bana i norr, belägen vid kusten en bit ovanför Skellefteå på den svenska sidan.

I Sverige finns bara en nordligare bana, nämligen Salmelas hemmaplan på Bodentravet.

Det innebär förstås vintriga förutsättningar när Finland tar sin sträcka i Winter Burst-stafetten.

– Det är vinterbana, men inte på samma sätt som i Skellefteå och Boden där man spolar till is. Uleåborg har mer en gammalmodig vinterbana med snö. Men den är absolut inte dålig, jag gillar det och senast för en och en halv vecka sedan var banan i mycket fint skick. Är det några minusgrader så att det blir frost i backen krävs det långa broddar runt om, precis som på svenska isbanor.

Snäv slutsväng

Det som verkligen skiljer Uleåborg från svenska banor är emellertid inte underlaget utan bankroppens utformning.

Istället för en symmetrisk oval så har den två olika stora svängar. En vid och en kort och snäv.

Man kan jämföra med Charlottenlund i Danmark som ser ut på liknande sätt med den stora skillnaden att Uleåborg har sin snäva sväng innan upploppet. Något som påverkar hur loppen blir körda.

– Ja, det är väldigt svårt att avancera i spåren runt slutsvängen. Kommer man för långt ut tappar man farten. Istället brukar det köras för fullt i näst sista kurvan, ”tredje femhundringen” är ofta den som går snabbast i medeldistanslopp. I och med att upploppet är kort (180 meter reds. anm.) så gynnar det spetshästarna som ofta håller undan.

Den snäva svängen påverkar även starten vid 2 100 meter auto på publiksidan.

– Ja, det är svårt att öppna snabbt från invändiga lägen. Istället är det ofta man får se hästar storma till ledningen från spår långt ut, till och med sju-åtta. Mycket oftare än på vanliga banor, förklarar Salmela.

Vid 1 600 metersstarten är det mer normala förutsättningar, även om man skulle kunna tänka sig att det blir många galopper in i den snäva svängen.

– Det tycker jag inte att man märker. Som jag upplever det är det inte snävt att köra in i svängen, där går det att ladda med samma fart som på vanliga banor. Det är ut ur svängen och in mot upploppsrakan som det blir ordentligt snävt.

Läget emot Rhapsody

Vad gäller Salmelas egna deltagare kommer båda ut i V75-7. Förhoppningarna knyts till 1 Rhapsody Ås som närmast segrade från dubbla tillägg hemma i Boden.

Hästen har fått fint självförtroende sedan han kom upp hit och bara gjort fina lopp. Vi har provat svenska V75 två gånger, båda gångerna har han fått hopplösa utgångslägen, men senast hade han nog ändå varit tvåa eller trea om kusken fortsatt invändigt runt sista sväng. Med tanke på det väntade jag mig att han skulle vinna det lite enklare loppet senast och efter det har vi haft siktet inställt helt på den här uppgiften, säger Salmela som dock haft otur i spårlottningen även denna gång, sett till vad han just berättat om innerspåret över 2 100 meter autostart.

– Ja, det var synd. Jag hade mycket hellre haft 3-4-5, då hinner man få upp farten på ett annat sätt. Men det är upp till kusken att lösa och kommer hästen till i loppet kan han slåss om segern, han är bra för sin klass och ska inte ha några bekymmer med banan. Senast hade han långa brodd bak och korta fram, som det känns i träningen hanterar han långa brodd runt om också.

En häst som redan visat att hon hanterar förutsättningar på Uleåborg är 12 Callela Colibrisom vann där i sin näst senaste start, men nu är förhoppningarna lägre.

– Men det var ett väldigt billigt lopp som man inte ska dra några högre växlar på. Hon har inte startat sedan oktober och tagit det väldigt lugnt i träningen de här två månaderna. Det är absolut ingen toppform och från det här spåret är jag glad om hon kan tjäna lite pengar, säger Petri Salmela som rundar av med att ge sina bästa tips inför torsdagens V75-omgång:

– Svenska kuskar som inte varit i Uleåborg förut kommer att ha en nackdel. Som spelare skulle jag lita på hemmakuskarna och Jorma Kontio som kört mängder av lopp i Uleåborg. Och framförallt försöka hitta spetshästarna.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Välkommen till
Uleåborg – V75

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.