Vann SM – för andra året i rad

32

Järvsö Blomster, tränad av Jan-Olov Persson, gjorde det igen.

För andra året i rad vann hon Svenskt Mästerskap för kallblodiga ston och förstapriset på 250 000 kronor.

– Hon hade tussarna kvar och gick med full fart över mål, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Järvsö Blomster har kommit tillbaka storartat sedan hon gick till avel som fölsto. Hon blev mamma 2014 till stoet Stjärnblomster och gjorde comeback på tävlingsbanan för två år sedan. Hon har radat upp framgångarna och vann Sto-SM i fjol efter en vass spurt. Den här måndagskvällen var det dags för att försvara sin titel – och som hon gjorde det. Svenskt Mästerskap för kallblodiga ston avgjordes i Bollnäs och Järvsö Blomster inledde i tredje par utvändigt. När det var 1300 meter kvar lyfte Örjan Kihlström ut henne i tredjespår och svarade angrepp ifrån kön. Ledande Mofaksan tappade travet dryga varvet kvar och då lät Örjan Kihlström sitt snabbfotade sto speeda till ledningen. Sedan var det aldrig några problem och Järvsö Blomster gick undan över upploppet till en mycket lätt seger med krafter kvar.

– Jag får köra väldigt fina kallblod och det är jätteroligt, sa Örjan Kihlström.

Förstapriset var 250 000 kronor och segertiden blev 1.26,2 över distansen 2140 meter med bilstart. Järvsö Blomster har totalt tagit 13 segrar på 34 starter och sprungit in drygt 1,3 miljoner kronor. Det åttaåriga stoet tränas av Jan-Olov Persson och ägs av stall Rabatt.

Granetta på nytt svenskt rekord i Hambon

I Hälsingehambon för kallblodiga ston blev det en överlägsen seger för Granetta, körd av Jimmy Jonsson och tränar gör pappa Alf. Hon avslutade mycket vasst och imponerade. Segertiden blev 1.25,7/2180 vilket är nytt svenskt rekord. Tvåa blev favoriten Uggla I Mossen som var utan chans att gå i närkamp. Förstapriset var 100 000 kronor.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet