Världsrekordkusken redo för ny resa

190

johanljkl

Historien upprepar sig. I helgen tar Johan Untersteiner mark på andra sidan Atlanten. Samma resa som för fem år sedan gjorde honom historisk. – Det är klart att det skulle vara otroligt om man skulle slå sitt eget världsrekord, säger världens snabbaste kusk.

Datumet var 6 oktober 2007 Platsen banan The Red Mile i Lexington, Kentucky, USA. Det var där och då som Johan Untersteiner och stoet Giant Diablo för alltid skrev in sig i travets historieböcker. Segern på världsrekordtiden 1.08,5/1 609 lämnade många förbluffade på båda sidor Atlanten och står sig än idag. Natten till söndag svensk tid ska han försöka upprepa bedriften med ett annat supersto, Tamla Celeber. – Det ska bli spännande, vi har en jättefin häst, säger världsrekordkusken. Likheterna mellan de båda hästarna är många. Båda var sin kulls totala dominanter som yngre med segrar i såväl Oaks som Stochampionatet, de största loppen i Sverige för tre- respektive fyraåriga ston. De har också gemensam tränare i Untersteiners arbetsgivare Roger Walmann. Men medan Giant Diablo gick sitt världsrekord som sjuåring och hade en hel sommar i USA bakom sig, så får Tamla Celeber göra utflykten redan som femåring. Dessutom lämnade hennes debut på amerikansk mark för två veckor sedan många frågetecken efter sig då hon närmast stapplade i mål som stort slagen. – Det var lite olika småsaker som störde henne tror jag. Hon var lite röd i halsen efter loppet vilket inte var optimalt, dessutom har hon rest väldigt mycket och varit på fem olika gårdar sista månaden. Vi tror att vi har förklaringen på den lite bleka insatsen, förklarar Johan Untersteiner och vill se floppen som en tillfällighet. – Roger körde fort med henne måndags och var jättenöjd.  Det blir lite annat upplägg nu, lite andra förberedelser och vi hoppas att det ska bli mycket bättre resultat.

”Bara att svepa dem till slut” Loppet heter Allerage Farms Open Mare Trot och är enbart öppet för ston, precis som de lopp där Tamla Celeber sprungit in lejonparten av sina drygt 7,3 miljoner kronor. Giant Diablo sprang i den öppna klassen. – När hon är frisk och kry så tror jag att hon slår de flesta stona i USA också. Det är väl bara att hästen ska vara ”fit for fight” och få en vettig löpning så är det nog bara att svepa dem till slut, säger Johan Untersteiner som onekligen verkar se fram emot ännu ett äventyr på andra sidan Atlanten. Och möjligheten att skriva ny travhistoria finns förstås i bakhuvudet. – Det är klart att det skulle vara otroligt om man skulle slå sitt eget världsrekord.  Men normalt sett blir det väldigt svårt, när förberedelserna varit som de varit. Det ska ganska mycket till för det, även om jag tror att hon ska gå en väldigt bra tid där borta. Starttid och prissumma till Allerage Farms Open Mare Trot och övriga lopp under den stjärnspäckade tävlingsdagen blir klart i samband med att startlistan spikas på onsdagen.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet