Inför V75: Charmig knatte vägrar förlora

229

knatte

Sommarens jackpottorka är över. Denna lördag bjuds extramiljoner på V75. En som planerar att vara delaktig i pengafördelningen är Per Linderoth. – Jag hoppas att man får hämta en blombukett i alla fall, eller gärna tre, säger Bergsåkerstränaren.

Landets jackpotjägare kan se tillbaka på ett par torftiga månader. Sedan halvårsskiftet hade fram till söndagens ”Extra V75” bara blivit jackpot vid ett tillfälle. Då skickades plötsligt en stor summa vidare från lördagen, men med mindre än ett dygn mellan omgångarna var det säkert många spelare i landet som inte hann vara med på noterna. Nu kommer en ny chans. Drygt elva miljoner kronor från söndagen pumpas rakt in i denna veckas sjurättspott vilket gör att en ensam vinnare förväntas bli miljonär 35 gånger om. Och den som vill ha de pengarna bör ta hänsyn till Per Linderoth. Den 32-årige medelpadingen går mot sitt bästa år både som tränare och kusk. Dessutom vinner hans hästar ofta. En segerprocent på 18 är högre än vad många av landets stortränare mäktar med. Ändå är han inte riktigt nöjd utan vill gärna kunna skylta med seger i var femte lopp. – Vi har ju legat runt 20 sedan i april och det siktar jag fortfarande på. Förhoppningsvis kan vi rätta till det innan året är slut, säger Linderoth. På V75 är emellertid träffprocenten lägre. Stallets senaste 16 starter i ”travets elitserie” har gett två triumfer, eller 12,5 procent. Skulle Masse Palema vinna V75-4 på lördagen så betyder det att man går upp i 18 även här. Ett gott tecken kanske? – Jag hoppas verkligen att vi kan se till att det blir så. Hästen kommer i alla fall att göra ett bra lopp, sedan är det svårt att spekulera i hur stora chanserna är.
Obesegrad sedan november För bra lopp gör Masse Palema alltid nuförtiden. Faktum är att han inte har förlorat sedan november i fjol, en svit som ingen av lördagens V75-hästar är i närheten av att matcha. En väsensskild bild mot den hästen gav i fjol då han inledde karriären fick vända hem till stallet segerlös från sina tolv första framträdanden. – Men så dålig var han egentligen inte från början. Bland annat gjorde hästen ett riktigt bra lopp som tvåa på en 1.16-tid utvändigt om ledaren på Solänget i juli. Men efter det tappade han plötsligt all ork. Han började blöda näsblod efter loppen och fick utslag på kroppen. Vi gjorde alla möjliga undersökningar, bland annat kollade vi halsen med kamera, innan vi fann förklaringen. Han hade fått blodmask. – Då gav vi honom en spruta mot det och då blev han snabbt bättre, säger Per Linderoth. Men spikrakt gick det inte. När Masse Palema friskförklarats så åkte han på en smäll i hagen av en kamrat med en spricka i ett ben som resultat. – Det var ju inte precis vad man hade önskat, hästen var tvungen att stå i box hela januari och februari för att det skulle läka. Som tur är har jag fantastiskt bra ägare på honom, de sa bara ”då får vi väl ta dem till hösten istället”.
”Tydligt på hästen hur stolt han blev” Det är alltså precis vad Masse Palema har gjort. Sedan comebacken i slutet av juli har fyraåringen enligt sin tränare förvandlats som individ. – Det har han verkligen gjort. Han blev så mallig när han vann det första loppet, det märktes så tydligt på hästen hur stolt han blev. Sedan dess är han hur kaxig som helst hemma, han vill att alla ska titta på honom hela tiden. När vi kör jobb så kan han vara helslö ena stunden, för att plötsligt springa fram och nafsa mig i nacken när jag kör hästen framför, bara för att visa att han är där. Han är så positiv till allting. På banan kan han bli jätteglad bara av att få syn på vattenbilen eller traktorn. Det är en otroligt charmig liten häst, säger Per Linderoth. För Linderoths nye segermaskin är ingen storvuxen herre, snarare stallets ponny. – Jag har aldrig mätt honom, men skulle tro att han är ungefär 1.55 över manken. Han är mindre än tvååringarna, till och med mindre än några av ettåringarna. I gengäld går det väldigt lätt för honom och han är helt okomplicerad att köra. Sedan har han sitt förnuft och sin härliga inställning. Den inställningen har alltså resulterat i fyra raka segrar och nu vankas det verkligen mandomsprovet, V75. – Det är alltid svårt att bedöma motståndet i lägsta klassen eftersom det i regel är hästar på väg uppåt. Men det är han också. Dessutom fick vi ett bra läge. Han har bara startat bakom bilen en gång och då tog han ledningen så skulle vi nå dit på lördag har jag inte planer på att släppa till någon. Hästen var fin i måndagsjobbet så allt ser positivt ut.

Samma upplägg som vid vinsten Per Linderoth kör ytterligare två hästar inom V75-spelet. Amatörtränade Fiesta Way spetsade hem ett V75-lopp i överlägsen stil i våras och gör nu andra starten efter sommaruppehåll. – Det är väldigt likt det upplägg vi hade inför V75-segern. Då var hon också seg i comebacken, men kanonbra veckan efter när vi ryckte av alla skor. Det ska vi göra den här gången också och hoppas på samma effekt. Nu står hon med tillägg och kan naturligtvis inte komma till ledningen, men vår förhoppning är att hon ska visa samma form som vid vinsten och då kan det räcka långt ändå. Även på Stefan Arvidssons Young Mystic i V76-6, som Linderoth kört i varannan start på sistone, knyts förhoppningar. – Han värmde inte bra när jag körde honom i V75 på Skellefteå och därför bestämde vi oss för att köra lite mer defensivt den gången. Men jag såg hästen på Solvalla i helgen och tycker att han gjorde ett riktigt strongt lopp då, så det verkar som att formen sitter där igen. Han är dessutom riktigt startsnabb om jag skulle vilja ladda, men taktiken måste jag förstås diskutera med Stefan först, säger Linderoth som är van att stå i höga odds då han är med i V75-cirkusen. – Ja, jag kan faktiskt inte minnas när jag hade tre så här fina chanser förut. Jag hoppas att man får hämta en blombukett i alla fall, eller gärna tre. Det ska verkligen bli en spännande lördag. Spännande kan det naturligtvis också bli för den som tittar. Extra spännande tack vare att Hagmyren inte bara kan locka med fina startfält kryddat med kallblodskungen Hallsta Lotus. Det är äntligen dags för höstens första lördagsjackpot på V75.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet