Veijo Heiskanen inför Åby Stora Pris 2014

140

image-16

Han körde Prix d’Amerique som tonåring och flögs till USA för att vinna med Mack Lobell.
Sedan blev han Sverige främste tränare.
Nu är Veijo Heiskanen tillbaka på den stora scenen.
– Att man skulle få en sådan här chans till i livet, det trodde jag aldrig, säger finländaren som kan vinna Åby Stora Pris med Solvato och ta revansch för förlusten för 32 år sedan.

Det kunde ha blivit rivstarten på nya hemmabanan.
Nyblivne 23-åringen Veijo Heiskanen var supertalangen som knappt fyra år tidigare startat hästen Uno Boy i självaste Prix d’Amerique och nu etablerat sig i Sverige. Tidigare på våren hade han tagit hem Italiens största lopp Lotterian med Keystone Patriot och nu skulle ekipaget även bli kungar på Åbytravet.
Men det räckte inte riktigt.
– Det var stenhårt i mål, vi var inte slagna med mer än ett huvud. Jag kommer ihåg att jag spetsade och att Ideal du Gazeau kom upp utvändigt. Vi stred om segern hela upploppet, så tog han sig förbi sista biten, minns Veijo Heiskanen sitt första Åby Stora Pris, 19 september 1982.
Nästan 32 år senare saknar han fortfarande en titel i hemmabanans anrika lopp.
1999 var han tvåa med Edu´s Speedy, men där är minnesbilden suddigare.
– Det loppet kommer jag knappt ihåg. Förmodligen för att vi inte hade någon chans på segern. Jag vill minnas att vi satt långt bak och att han spurtade bra, men aldrig var nära General du Pommeau.

”Den bästa häst jag har tränat”
Kanske var det också så att en andraplats inte var så mycket att yvas över just den säsongen.
1999 var nämligen året då Heiskanen dominerade storloppen i Sverige och kom att röstas fram till ”Årets tränare”.
Sett till den bakgrunden var det många som reagerade när han sex år senare bestämde sig för att lägga av.
– Då var jag trött på travet. Men jag började så tidigt med det här och någon gång måste man väl få en svacka när man bara suttit och tittat på en häströv hela sitt liv.
Nu är det andra tongångar.
När stallets nye stjärna Solvato tog hem Olympiatravet i våras var det en rörd Heiskanen som gjorde karriärens första segergest för att sedan hissas av de tillresta olympierna med Charlotte Kalla och Björn Ferry i spetsen.
– Det var fantastiskt. Framförallt är det roligt att ha fått fram en så bra häst igen. Solvato är den bästa häst jag har tränat. Han har fin teknik, mycket hjärta/lungor och inte haft minsta problem med sina ben. Dessutom är han jättetrevlig att jobba med, alltid lika glad att träna och tävla.
– Den enda häst jag kört som haft större talang är Mack Lobell, säger Heiskanen som en påminnelse om att han under sina unga glansdagar även var lånekusk på en av historiens mest sägenomspunna travare med segrar i Hugo Åbergs Memorial och Challenge Cup på Yonkers i New York.

”Får mig att vakna till i livet”
I framtiden kan 2014 också mycket väl ses som omstartskottet för tränaren Veijo Heiskanen.
Med hårdsatsande stall Denco i ryggen förfogar han plötsligt över ett hästmaterial mer värdefullt än någon gång tidigare.
– Herregud, jag fyller 55 år om en vecka. Att man skulle få en sådan här chans till i livet, det trodde jag aldrig, säger han och berättar entusiastiskt om stallets framtid.
– Vår första kull är två år nu och det är många som är jättebra, jättetrevliga hästar. Hästar man får en kick av att köra. Och det är inte bara en eller två, det är flera. Att sitta bakom en sådan på träningsbanan, det får mig att vakna till i livet. Nästa år kommer att bli riktigt roligt.

Barfota tre gånger om
Men det kan bli roligt redan på lördagen
Solvato har fortsatt att övertyga under sommaren och är en av de åtta hästarna som ska stångas två gånger om i Åby Stora Pris.
– Formen är på topp, jag körde några lätta intervaller med honom i dag och kan säga att han känns precis lika bra som inför Olympiatravet. Dessutom har det varit bra för hästens psyke att de två senaste segrarna blivit så enkla, att jag inte behövt ”krama ur honom”.
En ständig fråga när det kommer till heatlopp som Åby Stora Pris är om hovarna ska hålla för barfotakörning flera gånger samma dag.
– Det ser faktiskt väldigt lovande ut. I våras hade han lite problem med fötterna, men de senaste månaderna har de växt som bara den. Som det ser ut nu ska han klara att tävla utan skor i tre heat, förutsatt att banan blir fin.
Det betyder att hoppet om en 32-årig revansch i högsta grad lever.
– Jag hoppas att vi kan slåss om segern, även om startspåren blev sämsta tänkbara. I första heatet måste jag köra lite avvaktande, det skulle kosta för mycket att försöka nå ledningen. I det andra lär jag ladda allt som går och förhoppningsvis räcker det för att få rygg på ledaren. Normalt sett har vi större segerchans i andra heatet, han är den typ av häst som inte ska ha några problem med att starta flera gånger samma dag, säger Veijo Heiskanen.
De två heaten i Åby Stora Pris körs som V75-1 och V75-5 där en gemensam vinnare får 1,2 miljoner kronor. Blir det två olika vinnare koras segraren i skiljeheat efter V75-spelet.

Robin Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.