Vem vinner Svenskt Mästerskap på lördag?

344

Vem vinner Svenskt Mästerskap på lördag?

En levande dator var det någon som kallade Sören Englund.
Åbytravets tipsexpert läste matematik och matematisk statistik på Göteborgs universitet men har aldrig jobbat en dag med något annat än analyser om hästar.
Vem vinner Svenskt Mästerskap på lördag?
– Cyber Lane ser ut att kunna dra till ledningen och sedan återstår att se vad fjolårsvinnaren Readly Express kan göra åt den saken.

Institutionen och minnesmästaren Sören Englund fyller 70 nästa år. I ett helt yrkesliv har han tittat på travlopp på landets travbanor, studerat hästars träningsrundor och vevat repriser hemmavid.
Inte en gång har det känts tråkigt eller betungande enligt honom.
Efter fem års universitetsstudier tog han studenten 1973 och började direkt livnära sig på att analysera och tipsa om hästar.
– Jag flyttade från Skaraborg till Göteborg för att gå på universitetet där jag stötte ihop med en  dansk kille som bodde i Trollhättan som hade samma intresse som jag. Vi sprang ju lika ofta till Åby som vi gick på föreläsningar, säger Sören Englund.
1973 började Sören och hans vän ge ut en tidning inför varje tävlingsdag på Åby. Åby-tipset hette tidningen, som bland annat innehöll avdelningen ”träningsrapporten”.
– Vi skrev om alla hästar vi hade sett ute på banan som hade tränat. Så vi hade nästan en fullständig koll på vad som hände på Åbytravet på den tiden då det fanns 440 hästar inne på själva banan i träning. I dag har ju alla sina hästar på gårdar utanför travbanan, säger Sören Englund.

”Missat några enstaka dagar”
I tio år, mellan 1973 och 1983, gav han ut Åby-tipset i egen regi. Sedan köptes tjänsten upp av Åbytravet och i banans regi jobbade han med tipsen till 1996.
Sedan början av 2000-talet är Sören Englund Göteborgs-Postens egen travtipster. Jobbet på Åbytravet har han kvar – nu med värmningar och tips i högstalarsystemet tävlingsdagar då han intervjuas av Åbys Kristofer ”Fölet” Jakobsson.
Rubb och stubb av tävlingsdagarna på Axevalla sedan 1962 har Sören Englund sett. Sedan flytten till Göteborg 1968 har han varit på allt på Åby också.
– Jag har missat några enstaka dagar när jag varit sjuk eller eventuellt varit på semester.
Och travsport är fortfarande det bästa han vet.
– Så är det. Jag är allmänt sportintresserad men det är egentligen bara när jag ser ett travlopp som allt tänds och jag tänker hur roligt jag har. En fotbollsmatch kan aldrig få mig lika intresserad.
Elva år gammal väcktes travintresset 1960 hemma i  Mölltorp i Skaraborg. 1965 såg han sitt första SM på plats på Åby tillsammans med sin pappa.
– Det var första gången jag var på Åby och det var stort. Det är mitt finaste SM-minne också. Allt man första gången får uppleva som ung är svårslaget. Då ser man ju allt med stora ögon, eller hur?
På lördag är det stor SM-dag på Åbytravet där Svenskt Mästerskap, stora SM för den äldre eliten, körs som V75-7. Ge oss en första analys.
– Cyber Lane ser ut att kunna dra till ledningen och sedan återstår att se vad Readly Express kan göra åt den saken. Någonstans klappar mitt hjärta ändå för Readly Express och Björn Goop, så innerst inne tror jag att den vinner ändå. Det är loppets bästa häst. Men jag blir inte förvånad om Cyber Lane, med en liten taktisk manöver av Christoffer Eriksson, sticker undan i spets.
Vad menar du med taktisk manöver?
– Med krafter och farten uppe, i ledningen, när konkurrenten attackerar – då är det fasen så svårt att komma förbi den. Om det är en bra häst i ledningen så går den ju ofta undan, det ser vi ju hela tiden. Så Christoffer Eriksson tar säkert chansen att dra upp speeden precis innan Readly Express kommer. Då blir det en hård fajt och då är det inte säkert att Readly kommer förbi.
SM-loppet är ett tvåhästarlopp i dina ögon?
– Jag vill inte sära på dem, i alla fall nu. De här två är nog också för bra för att en tredje ska kunna blanda sig i striden.
Några andra idéer du vill delge till lördagen med alla SM-lopp?
– Även Sto-SM (V75-5) blev ju väldigt bra. Jag tycker att 2 Cash Crowe sticker ut på grund av spårlottningen. Puros häst var å andra sidan chanslös mot 11 Darling Mearas senast i Kalmar men nu avgjordes det i spårlottningen, då Darling Mearas drog ett elfte. Då känner jag mera för 1 Dear Friend som gått framåt något alldeles oerhört sista tiden. Det ska bli kul att se 3 Super Ariel i år också, som kom med dunkel form från Frankrike i fjol och vann SM ändå. 12 In Toto Sund är en annan bra. Det är flera riktigt trevliga ston.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.