”Vi litar på Hanna i jakten på sju rätt”

47

Michael Carlsson synar årets första Grand Slam-omgång

Foto: Kanal75

Hanna Olofsson är nyckeln till GS75-miljonerna? Sportbladets Michael Carlsson litar på det.

Grand Slam 75 på isbana i Boden i dag.
Vad passar väl bättre än att lita på hemmatränaren Hanna Olofsson som har heta chanser på förhand.
Borups Puma och Roger America spikas i jakten på sju rätt.

Grand Slam 75 är tillbaka på söndagar och årets första omgång avgörs under vintriga förhållanden i Boden där det är isbana som råder. Det är därmed extra viktigt att ha koll på vilka hästar som är vana och trivs med att tävla på isbana och med långa hakar i sina skor.
En tränare som har järnkoll på det är förstås duktiga Hanna Olofsson som har Boden som hemmabana och vars hästar är vana vid dessa förhållanden.
En av dem är formtoppade Roger America som måste ha en dunderchans att runda samtliga och bara vinna sitt lopp i den femte avdelningen.

Hästen vann sju lopp i fjol och har varit fantastiskt bra i sina två senaste starter på isbana. Först vid segern från dödens i Boden och även senast då han blev tvåa i V75 i Umeå – även den gången efter en tuff resa utvändigt om ledaren.

Nu möter Roger America betydligt enklare konkurrens och dessutom är ett av de värsta motbuden på förhand, Happy Hayley, struken.

Det här fixar Hanna och rundar allt i god tid med Roger America som är den säkraste spiken i en annars öppen omgång.

Lär bli offensivare upplägg

Men innan Roger America vinner hoppas jag att Hanna Olofsson även har segerdefilerat med sitt nyförvärv Borups Puma. Han gjorde debut för sin nye tränare senast och det var i ett V75-lopp på juldagen i Umeå. Hästen sköt då till riktigt vasst till slut som trea och lär ha gått framåt mycket med det loppet i kroppen då han inte hade startat sedan i februari innan dess.
Borups Puma är en jättefin häst som visade hög kapacitet redan som tvååring och kvalade in till Svensk Uppfödningslöpning. Nu lär det bli ett betydligt offensivare upplägg än senast i det här lilla fältet. Motståndet avskräcker inte och det är lite frågetecken på flera av motbuden.

Jag litar därför på att Hanna Olofsson sätter dit Borups Puma och fullbordar dubbelsegern på Grand Slam 75 genom att även vinna med Roger America lite senare.

Strulat i voltstart tidigare

Om vi börjar från början så gjorde favoriten i den första avdelningen, Likeonway, ett kanonintryck vid segern

senast. Hästen har gjort några starter för John Östman och är onekligen på rätt väg. Hon vann med krafter kvar senast men kruxet nu är att det är voltstart och hästen har haft svårt att gå felfritt tidigare med den startmetoden. Hon har spår fem på tillägg och inga hästar utvändigt om sig och tränare Östman tror att det är större chans till felfri avgång än att hon galopperar.

Felfri blir stoet mycket svårslagen med tanke på sina de fartresurserna som hon visade senast.

Hon får dock sällskap på kupongen med ett par hästar och en av dessa är So Gå Imponera som snubblade sig i galopp i sista sväng i V75 senast och som avslutade snabbt därefter. Har gått bra innan dess. Borups Nice är given vid gardering liksom Hanna Olofssons Gatelink som har avslutat bra i de senaste starterna på vinterbana och det känns som att hästen vinner när som helst.

Hanna Olofsson kan få en fin vintereftermiddag denna söndag i Boden.

Kuskförstärkt nu

I den andra avdelningen av Grand Slam 75 är favoriten Valnes How Lovely klart bästa hästen. Den finska gästen spurtade bra som trea senast efter ett uppehåll och vann fem lopp i fjol. Lär ha gått framåt ytterligare efter senast och kan runda samtliga trots läget.
Skulle de strula från det läget är Humbaba ett av motbuden. Han är nu kuskförstärkt med Ove A Lindqvist i sulkyn för första gången vilket kan göra susen då Ove brukar få rejäl fart på hästarna. Hanna Olofssons Inbyprinsen är också en häst som är given på kupongen.

En riktig vinterhäst

I GS75-4 är Hallsta Vinnex klar favorit och det är vinna eller försvinna som gäller för honom här. Han är en riktig vinterhäst som går bäst under den kalla årstiden och tränaren Magnus O Jonsson berättade för mig i veckan att hästen har aldrig varit sämre än tvåa i fem starter på isbana.
Senast fullföljde Hallsta Vinnex bra som tvåa i V75 bakom Myr Faksen trots att han sprang 1.25,5 sista varvet från ledningen.

Han har tagit två raka segrar innan dess och felfri bara vinner han det här loppet men det ska sägas att hästen är inte att lita på och han kan galoppera när som helst.

Jag dubblar därför med Veels Balo som kommer att leda länge. Kanske till mål.
▪▪▪

Den sjätte Grand Slam 75-avdelningen känns som en öppen historia. Favorit i skrivande stund är Mister Burman och det känns inte som ett säkert kort.

Rådet är att gardera så långt plånboken tillåter och en skräll kan Global Racecourse vara om han kommer till i loppet.

▪▪▪

I Grand Slam 75-avslutningen är det Raz Mackenzie och Höwings Star som delar på favoritskapet. Båda är såklart givna men jag vill varna för dels Rhapsody Ås, men framför allt för Protector som är helt bortglömd i nuläget. Den sistnämnde vann enkelt från spets senast och har tidigare visat hög kapacitet när han var i träning hos Peter Untersteiner och tävlade i tuff konkurrens och vann i V75. Pass upp här.

6 januari 2018 23:47

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Utmanar på allvar den här gången…”
Nästa artikelInför GS75: Isprinsessan

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.