Inför GS75: Isprinsessan

120

Inför GS75 Isprinsessan

Saknar du vintervädret?
Då kan söndagens GS75-omgång råda bot.
Ett snötäckt Boden bjuder in med sin egen isprinsessa till start.
– Hon springer lika fort på isen som på en sommarbana, det är väldigt ovanligt, säger tränaren Maria Bodin om sin gunstling Patricia Bishop.

I södra och mellersta Sverige har Kung Bore lyst med sin frånvaro under jul- och nyårsdagarna.
På landets nordligaste bana i Boden ser det förstås annorlunda ut med ett snödjup på över en halvmeter och ytterligare nederbörd lovad fram till söndagen.
Då arrangerar banan årets första Grand Slam 75-omgång där ATG som vanligt garanterar 15 miljoner kronor till en ensam vinnare med sju rätt.
För att få tag i dessa kan det vara en god idé att titta på vilka hästar som trivs med de speciella förutsättningar som en isad travbana ger.
En som verkligen gör det är Patricia Bishop.
Den nyblivna tioåringen är inne på sin sista tävlingssäsong och passerade nyligen en miljon kronor i prispengar.
– Hon har betytt enormt mycket för oss och hela vår verksamhet. Att nå miljonen var en jäkligt skön milstolpe, säger Maria Bodin tillsammans med sin sambo Tord Eriksson fött upp och tränat hästen genom hela karriären.

”Busigare och piggare”
Först och främst ska det sägas att Patricia Bishop absolut inte är dålig när det kommer till vanligt grusunderlag heller.
16 triumfer på 80 starter ger en segerprocent som få travare kan hålla över en så lång karriär.
Men när isen knastrar under hovarna blir hon ännu mer effektiv.
Mer än dubbelt så effektiv.
På vinterbana har nämligen Patricia Bishop segrat i 43 procent av sina starter.
– Hon älskar att springa på isen. Att vi tränar på is halva året kan förstås spela in, men vi har två hästar i stallet som inte alls klarar att tävla på vinterbana så det kan inte vara hela orsaken. Patricia har alltid fungerat perfekt med isbrodd, det märkte vi redan när hon gick sitt kval som treåring.
Vad tror du att det beror på?
– Även om hon är stor och tung så är hon väldigt stark i kroppen. Många hästar kan springa sig trötta när broddarna hugger tag och det tar lite stopp. Men Patricia bara ångar på. Hon springer lika fort på isen som på en sommarbana, det är väldigt ovanligt, säger Maria Bodin och fyller i:
– Sedan gillar hon kylan, hon verkar må bättre då. Under vinterhalvåret blir hon busigare och piggare, det märks inte bara i träning utan även i hagen och på hela hennes beteende.

Hoppas på blankare underlag
Vad gäller söndagens start så hoppas man på revansch efter missen senast då Patricia Bishop var hårt betrodd på V75 under Umåkers juldagstrav.
– Vi trodde också mycket på henne då, men hästen var inte lika bra som förväntat. Vi hittade inga fel och hon har varit lika laddad i träningen efter loppet som hon var innan.
Kan hon ha ledsnat på isen?
– Nej, det tror jag absolut inte. Hon satt ju fast med krafter kvar i första isbanestarten för säsongen gången innan. Däremot kanske inte Umåkers underlag passade lika bra som det här i Boden. Det var mycket snö i den och det blev lite moddigt, Patricia gillar då hon får fäste för sina långa brodd.
Hur långa brodd tävlar hon med?
– Fram är de ganska korta, men bak är det 15 millimeter, det är väl det längsta som tävlingshästar brukar ha. De passar bäst när det är lite blankare underlag, vi hoppas på det på söndag.
Tror du på seger?
– Med tanke på förra insatsen vill jag ligga lite lägre den här gången. Dessutom innebär den korta distansen att hon måste få hjälp med hårt tempo. Men visst, motståndet borde hon matcha och vi har alltid förhoppningar när hon startar. Som Petter (Lundberg, kusk) säger: ”Patricia gör aldrig två dåliga lopp i rad”. Vi får hoppas att det stämmer den här gången också, avrundar Maria Bodin.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.