Zoogin även på Solvalla

107

Zoogin även på Solvalla

Zoogin efter kriteriesegern 1993. Åke Svanstedt tillsammans med brodern Kjell. Foto: Kanal 75

Zoogin lördag.
Zoogin tisdag.
Plötsligt är det mycket fokus på Åke Svanstedts gamle världstravare igen med två minneslopp inom loppet av tre dagar.

Ett minneslopp på Solvalla under tisdagen avlöser ett annat med samma namn som kördes i lördags på Bergsåker.
Åke Svanstedts Zoogin gick fram som en slåttermaskin på travbanorna under 1990-talet och har förärats med två lopp i travets Sverige.
Zoogins två lopp brukar dock inte ligga så tätt som de gör i år.
Solvallas nya giv i år är tävlingar på tisdagar. Tisdagens stora rubriklopp är Zoogins lopp för treåringar som inleder V64-spelet den kvällen.
Huvudloppet i lördags var gulddivisionen med samma namn där Digital Ink och Robert Bergh gick segrande ur striden.
Hur kan det komma sig att det körs två hyllningslopp för Åke Svanstedts gamle stjärna i Sverige? Zoogins hemmabana var Bergsåker och att det körs ett där faller sig naturligt. Men på Solvalla?
– Det är kopplingen till kriterievinsten som gör att det instiftades ett lopp också hos oss, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Hyllad världsartist
1993 vann Zoogin Svenskt Travkriterium på Solvalla. En överraskande seger av hästen från Sundsvall som sedan blommade ut till en världsartist och sprang in över 25 miljoner kronor.
Första upplagan av Zoogins lopp i huvudstaden kördes år 2000.
– Det var en del treåringslopp som instiftades ungefär samtidigt och man valde att döpa ett av dem efter Zoogin, eftersom han vunnit kriteriet på Solvalla. Jag tror att Zoogins lopp kom till som ett lopp i kriterieserien från början och därefter blev det ett vanligt treåringslopp, säger Markus Myron som måndagen 8 januari lämnar över sysslan som sportchef till Anders Malmrot och fortsätter som marknads- och kommunikationschef på Solvalla.

Många stora segrar
Zoogin tränades under hela karriären av Åke Svanstedt och tog 51 segrar på 96 starter. Året efter kriteriesegern blev det en andraplats i derbyt. Zoogin blev även tvåa i Elitloppet  två gånger. Han vann lopp som Åby Stora Pris, Hugo Åbergs Memorial, Oslo Grand Prix, Svenskt Mästerskap, Fyråringseliten med flera triumfer.
Zoogin är sedan 2013 avelshingst i Ryssland.

Fotnot: Bergsåker körde igång med Zoogins lopp 2004.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.