Vinner Usain Henna på Lördag?

52

image-20

Oskar Svanberg åker till Eskilstuna med en av lördagens stora V75-favoriter.
– Usain Henna är viktigare för mig än Magic Tonight är för Roger Walmann, säger Mantorptränaren.

Usain Henna imponerade stort i sin senaste start då han vann bronsdivisionen på Åby och därmed är hästen inkvalad till bronsdivisionens final på V75 14 november.
Men innan dess väntar debut i silverdivisionen i Eskilstuna och Usian Henna ser ut att bli stor favorit i V75-inledningen.
– Jag har sett det och jag kan nog tycka att han är lite för stor favorit. Det finns några bra med, man ska ha respekt för till exempel Björns häst (Next To None Sib). Plus att det först inte var det här loppet min ska vara på topp till, säger Oskar Svanberg.

Har ändrat sig
Tanken från början var att ge Usain Henna ett snällt lopp inför finalen veckan senare. Men nu har tränaren och kusken ändrat sig.
– Min plan var ett snällt lopp med skor nu när han är ny i silver, men sedan när jag såg startlistan så ändrade jag mig och nu är det nästan tvärtom. Chansen att vinna på lördag känns större än att han ska vinna i finalen då han möter elva formtoppade hästar.
Om tanken först var att toppa honom till 14 november. Hur bra är formen nu?
– Jag tror inte han har någon absolut toppform, men hans lägstanivå har höjts kraftigt. Jag kommer att göra allt för att ha honom så bra form som jag kan nu. Jag tror han kommer göra ett bra lopp, men kanske inte sitt livs bästa.
Spår 2 i voltstart?
– Det har han klarat förut, men han är aldrig snabb i någon startform.

”Gör alltid sitt jobb”
Dina tankar om taktik från det här läget?
– Det blir helt beroende hur han känns. Om han är på hugget kanske vi laddar för att eventuellt få överta ledningen. Om han är småloj får vi ta det piano. Ibland springer han och småsover och han gillar inte bli väckt… Ofta är det så att han inte tar det på allvar riktigt första varvet, men sedan gör han ändå alltid sitt jobb.
Ni är stora favoriter. Dina tankar och vad är din hälsning till spelarna?
– Jag förstår om många tänker spika, men alla kan ju förlora. Fast det känns som att det är färre som kan slå honom än hur det ser ut i andra lopp. Jag tycker ändå det finns ett stort värde att gardera den här gången. I alla fall som det ser ut nu. Men samtidigt tror jag alltid på bra vinstchans och man ska veta att jag aldrig skulle säga att man ska spika. Han kommer i alla fall att gå barfota om banan tillåter och han känns väldigt fin, säger Oskar Svanberg.
Du låter nöjd. Hur viktigt är det med en sådan här reklamhäst i ditt stall?
– Det är jätteviktigt. Han gör så jag syns. Är man inte med på V75 då finns man inte. Och det är dit vi siktar, att vara med och synas på V75. Jag skulle säga att Usain Henna är viktigare för mig än Magic Tonight är för Roger Walmann.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.