Viola Silas fin i test – gör comeback nästa Torsdag

208

viola_silas

Viola Silas är redo för en ny comeback.
Efter ett snabbjobb på Kalmartravet tisdag morgon var det tummen upp för stjärnstoet.
– Jag körde 1.16 full väg med henne och är jättenöjd med hästen. Hon startar i Kalmar nästa torsdag, säger Fredrik Persson.
Viola Silas blev halt i värmningen inför Sto-SM i mitten av oktober förra året. Veterinärundersökningen visade att hon hade fått en spricka i ett hovben varpå hon blev gipsad och fick en specialsko. Läkningsprocessen har gått bra även om det har tagit lång tid. Fredrik Persson har skyndat långsamt med sin sexfaldiga miljonärska och velat ha henne ordentligt förberedd när det är dags för comeback.
– Hon kändes så fin runt midsommar att man redan då var sugen att starta henne. Men veterinären Jonas Tornell, som vi har gjort regelbundna återbesök hos, beordrade mig att köra lite fler banjobb med henne för att vi skulle vara på den säkra sidan. Det är jag glad för nu, säger Fredrik Persson.

”Märks att hon vill ut och tävla”
Strax efter klockan sju tisdag morgon gick Viola Silas ett snabbjobb inne på Kalmartravet ihop med en annan häst. Allt var till belåtenhet och det sjuåriga stoet är nu redo att börja tävla igen.
– Jag körde 1.16 full väg och sista varvet gick efter 1.14. Jag är jättenöjd med hur hon kändes. Det var tredje banjobbet hon gick efter skadan och de andra två har båda varit efter 1.20 full distans. Hon har gått framåt för varje gång och det är glädjande att hon har tagit jobben på rätt sätt, menar Persson.
– Äntligen känns hon helt startklar och det är jätteroligt. Hästen är sig lik och det märks att hon vill ut och tävla igen.

Vill inleda lugnt
Comebacken för Viola Silas sker på Kalmartravet på torsdag nästa vecka den 25 juli. Tränare Persson vill ta ett lopp i taget och inte spänna bågen för hårt i början.
– Vi får börja lite lugnt och hon startar i ett stolopp där hon står med 40 meters tillägg. Vi får köra det loppet först och se hur hon går innan vi bestämmer någon ytterligare matchning, säger han.
Viola Silas har tagit 22 segrar på 35 starter och sprungit in 6 740 760 kronor, samt tagit rekordet 1.10,9ak. Senaste starten hon gjorde var den 2 oktober i fjol.

Michael Carlsson

Föregående artikelStenströmer ser fram mot Stochampionatet
Nästa artikelFem tippar EXTRA V75 Axevalla 21 juli 2013