Stenströmer ser fram mot Stochampionatet

231

stochampionatet

För Axevalla-tränaren Ulf Stenströmer är Stochampionatshelgen givetvis helig.
Han har häst till start i både gulddivisionen på lördagen, och i Stochampionatet på söndagen.
– Noras Bean borde vara favorit. Och Your Highness är det bästa sto som jag någonsin tränat, säger Stenströmer bestämt.
Lika bra att ta det direkt, av Ulf Stenströmers fyra hästar på V75 lördag och söndag, är tiomiljonershästen 2 Noras Bean i lördagens Axevalla-löpning (V75-7) den bästa vinstchansen. Stenströmer tycker att hans häst borde bli favorit i loppet.
– Särskilt med tanke på att det finns lite frågetecken kring hästar som 1 Beckman och 4 Pato som annars har hög kapacitet.
Men … det är ändå Stochampionatet som han ser fram emot mest, det märks. Hans fyraåriga talang Your Highness går visserligen ut från ”nitlotten” spår åtta bakom bilen, men Stenströmer säger:
– Jag ville hugga av mig själv högerarmen när jag drog fel lapp i lottningen efter uttagningsloppet, och tvingades ta bricka åtta. Från spår tio hade hon haft lika bra vinstchans som de andra topphästarna i det här fältet, det är jag övertygad om, säger han.
Your Highness fick kanske inga bländande recensioner för sin insats som fyra i Lindesberg näst senast, men Ulf säger att både han själv och kusken Björn Goop, fick de besked som de ville ha:
– Hon fick gå på i tredjespår och gick 1.12,3 de sista 1 000 meterna, Björn var jättenöjd efteråt.
Stenströmer betonar att förhoppningen förvisso varit att vinna i Lindesberg, som blev ett sorts preparélopp inför Stochampionats-uttagningarna.
I finalen på söndag, kommer det inte att sparas på något längre. 8 Your Highness i V75-7, en häst som gått tungt balanserad hela karriären, kommer … kanske … att tävla barfota runt om för första gången någonsin.
Och detta är alltså en häst som är van att tävla med järnskor (!) sedan tidigare.
– Vi kommer att testa Your Highness barfota runt om i den andra värmingen på söndag. Men bara det går att tävla barfota bak, så kommer det att ge en kick bara det!
Ja, även om det blir lätta aluminiumskor istället för vanlig balans finns det meter att hämta, menar Stenströmer.
Ulf Stenströmer vidhåller att Your Highness är det bästa sto han tränat (Operett Ribb är näst bäst) och han säger dessutom att hon är stallets näst bästa häst under hans tio verksamma år som proffstränare, stjärnan Noras Bean undantagen.

Brasklapp för Depardieu
– Jag tycker att Noras Bean kanske gjorde ett av sina tre bästa lopp i karriären, när han vann den norska gulddivisionsfinalen på Forus senast. Visserligen är han van att möta bättre motstånd än så, men att göra jobbet själv utvändigt om ledaren och stå på ända in i mål är egentligen inte hans sätt att vinna lopp på …
Av de två övriga chanserna, säger Stenströmer att det är 5 Depardieu i V75-4 på lördag som kan vara segeraktuell.
– Men det finns brasklappar. Han har varit behandlad, han är kanske bättre på kort distans och det är en ny kusk, även om Mattias Djuse är en duktig kille. Personligen är jag nöjd om han är bland de tre.
På söndagen startar 15 In Rock i V75-5. En häst som bland annat har handbollens landslagsstjärnor Magnus Jernemyr och Johan Sjöstrand som delägare.
– Men det blir tufft. Han har spår elva på tilläggsvolten. Alfaz del Pi, som var på väg mot en andraplats i Sprintermästaren när han galopperade på upploppet, har spår tre på samma volt. Och det finns fler bra hästar i loppet, med bättre lägen.
In Rock får kanske vänta lite, till det är dags för det finska travderbyt ? (då hästen är finskfödd).
För Ulf Stenströmer, med 60 hästar i träning, handlar helgen i första hand om storstjärnan Noras Bean och Stochampionatet med Your Highness.
Allt annat får nog bli en ren bonus den här gången.

Robert Okpu