Walmanns kriteriehopp på V86

15

walmanns kriteriehopp

Han sa tidigt i våras att Pythagoras Face kan vara en kriterievinnare.
På onsdag genrepar treåringen inför de stundande kvalen och tränaren Roger Walmann har inte ändrat uppfattning.
– Jag har ingen anledning att ändra mig. Pythagoras Face är mitt största hopp till Kriteriet, säger Walmann.

Solvalla-tränaren toppar landets tränarliga med 15,6 miljoner kronor inkört. Elitloppet med Magic Tonight, E3-segern med Heavy Sound är de tyngsta skalperna men även D’Ones framgångar i USA har inneburit klirr i kassan. Det femåriga stoet har på två raka segrar tjänat över 1,3 miljoner kronor på andra sidan Atlanten. Det Nordamerikanska äventyret har börjat på bästa sätt och även Magic Tonight visade uppåtgående form som fyra i sin andra start.
– Det har varit över all förväntan med D’One. Att ta två raka segrar mot de som amerikanarna säger är värdens bästa ston det är pricken över i:et. Det är mycket bättre än vi kunde tro, säger Roger Walmann.
– Vi har inte helt hundra bestämt nästa start men det är möjligt att hon går till Lexington och startar i Ohio i mitten av september. Sedan ska vi göra ett försök och slå hennes mamma Giant Diablos världsrekord på 1.08,5 på The Red Mile. Det loppet går veckan efter Kriteriehelgen, den första helgen i oktober. Visst, det är väldigt mycket som ska stämma, men helt omöjligt är det inte.
– När det gäller Magic Tonight så var han klart bättre i andra starten då han enligt Örjan gick i mål med bra spänst. Det var positivt. Han hade lite halsproblem i första starten så det finns tecken på att han kommer undan för undan. För hans del blir nästa start i Kanada den 12 september, i ett försök till Maple Leaf Trot, fortsätter Walmann.

”Pythagoras har den bästa distansförmågan”
Roger Walmann har i dagsläget 142 hästar på träningslistan men det antalet kommer att öka inom kort.
– Det är 40 ettåringar som kommer in snart och just nu håller vi på och flyttar om lite för att göra plats för nya, menar han.
Om två veckor är det dags för Kriterie- och Oakskvalen på Solvalla. Roger Walmann säger själv att han har ett gäng på runt tio treåringar som kommer att försöka kvala in till treåringarnas största lopp för året. Redan tidigt i våras uttalade sig Walmann om vilken treåring han tyckte var bäst. Det var Pythagoras Face som redan innan han börjat starta var en potentiell kriterievinnare, ansåg Walmann.
– Det står jag för och jag har ingen anledning att ändra mig. Hästen har visat att han är något extra och det är en av de bästa treåringar jag har tränat. Jag tycker att han är den av våra treåringar som har den bästa distansförmågan. Han har styrkan som sitt främsta vapen men är även väldigt avslappnad och fin i loppen. Hästen är så lugn och det är en väldig fördel när det är längre distanser, säger Roger Walmann.
– Jag är jättenöjd med Pythagoras Face och håller honom som mitt största hopp till Kriteriet. Även Heavy Sound tror jag förstås mycket på. Han fick ta igen sig lite efter E3-segern men känns jättefin i jobben igen. Nästa start blir i kriteriekvalen.

”Bästa loppet han har gjort”
Pythagoras Face har gjort nio starter och tagit tre segrar och två andrapris. I senaste starten gick han ett mäktigt slutvarv från sämsta läget ute i spåren men slog sig fram till en andraplats som knappt slagen. Han noterade strålande tiden 1.12,1 och det var första gången som hästen gick barfota runt om och i jänkarvagn.
– Han sprang väldigt fort hela vägen och gjorde ett topplopp. Det klart bästa loppet han gjort hittills. Det var en bekräftelse på att vi är rätt ute så här långt, säger Walmann.

”Bra chans trots skor”
I onsdagens V86-avslutning på Solvalla är det genrep för Pythagoras Face inför kriteriekvalen. Han har spår fyra bakom bilen och körs av Örjan Kihlström igen. Tränare Walmann håller hästen som bästa chans inom V86.
– Pythagoras Face (V86-8) är normal snabb ut och sitter nog bra till direkt. Sedan för Örjan lösa det därefter. Han har bra chans att vinna men kommer att gå med skor på onsdag. Jag vill spara hovarna inför kvalen. Senast gick han ju barfota och blev en extra effekt men jag tror på bra chans ändå trots att han går med skor. Däremot blir det jänkarvagn precis som senast.
Du har ytterligare fem hästar till start inom V86. Chanserna där?
– Jag tycker faktiskt bara att det är Pythagoras Face som har chans att vinna på onsdag. Möjligen att Staro Hey Joe (V86-3) i lärlingsloppet har en liten chans. Han är inte helt borta.
– Sedan har Think Twice (V86-7) väldigt hög kapacitet men möter helt andra hästar nu än hon har gjort hittills. Fury Heart i samma lopp fick ett hårt lopp senast och ska gå i ryggar nu i det längsta och spara speeden till slut. Läget är iskallt och hon har Oakskvalen som nästa uppgift. Blue Martini Ås (V86-1) var ofräsch senast och kommer åter efter ett uppehåll. Trots bra läge blir jag förvånad om hon vinner direkt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.