Yarrah Boko omutlig i Paris

205

omutlig

Äntligen bet det nordiska stålet på Vincennes. Norsktränade Yarrah Boko krossade fransmännen i Prix du Luxembourg. – Det här är nog min största seger som tränare, sade en strålande glad Trond Anderssen.

Två galopper gjorde att Prix d’Amerique-drömmen gick i kras. Men dagen innan det stora slaget fick Vincennes-publiken äntligen se Yarrah Boko från sin bästa sida. Den sidan då han obönhörligt manglar sina konkurrenter till småsmulor. Nye kusken Franck Nivard tvekade inte då han placerade sin häst i tredjespår utan rygg och nådde fram utanpå ledaren efter 500 meter. – Det kändes som en stark häst direkt när jag satte mig bakom, och det var det, berättade Nivard som kort senare släppte förbi sig spelfavoriten Reve de Beylev och sedan fortsatte trava utvändigt om denne. Efter en relativt lugn startrusning i nerförsbacken pressades farten efter halva distansen upp till 1.11,0 och redan i slutsvängen hade Yarrah Boko slagit klorna i hemmahoppet. Trond Anderssen kundese sin stjärna länsa undan ohotad. – Det här är väldigt stort. Jag har hållit SM-vinsten från i höstas som min största seger hittills, men det här är kanske ännu större, frågade sig den norske championtränaren efter segerceremonin och kunde med förstapriset motsvarande en halv miljon kronor konstatera att man trots missad start i Prix d’Amerique fick betalt för sitt Paris-äventyr. Ett äventyr som haft en allt annat än problemfri upptakt med galopper i Prix de Bourgogne förra veckans Prix de Cournulier. Lägg därtill en dispyt som ledde till att hästen fick byta stall från Jean Michel Bazire till Anders Lindqvist. – Just att det strulat så mycket gör att det känns extra skönt just nu, konstaterade Anderssen som kunde jubla ihop med Yarrah Bokos uppfödare John Bootsman som också upplevde sin första triumf på fransk mark. – Det är det absolut. Det här kunde man aldrig ana när vi sålde honom som ettåring, berättade Bootsman som inte såg någon framtida stjärna när Yarrah Boko klubbades till norska ägare för 260 000 kronor på elitauktionen som ettåring. – Han var väldigt stor och klumpig då och absolut ingen häst som utmärkte sig. Jag minns att vi var väldigt glada att få så bra betalt. Men ägarna såg en oslipad diamant och det var rätt.

Real de Rabut blir kvar i Sverige För de svensktränade gick det sämre. Robert Bergh hamnade långt bak med Real de Rabut vars starka avslutning långt ute i spåren bara räckte till sjundeplatsen. – Hästen var jättebra och gick med spänst över mål. Men han är ju inte en sådan som kan spurta ner ett helt fält över upploppet. Hade det löst sig lite bättre på vägen kunde vi varit tvåa-trea, konstaterade Bergh som hade hästen ute till försäljning på fredagens auktion, men inte fick några bud. – Nej, det var ingen som var intresserad av honom så då kör vi vidare. Vi har ett perfekt lopp i Cagnes-sur-Mer om en dryg vecka, sedan tar vi hem honom och matchar i Sverige. För Lutfi Kolgjini-tränade Sebastian K. blev det ännu en plump i protokollet när hästen högg i galopp bakom bilen. Hemfärd väntar med största sannolikhet även för Yarrah Boko även om lördagens insats talar för att han skulle hävda sig även mot den yppersta eliten i Prix de France om två veckor. – Det är bestämt sedan innan att hästen ska hem och få två veckors total vila. Det står jag fast vid, summerade Trond Anderssen som trots alla bakslag kan lämna den franska huvudstaden med högburet huvud efter norsk travsports största framgång i Centraleuropa på många år. En framgång som inte var någon överraskning för en vågad spelare. Enligt franska tv-kanalen Equidia kom det nämligen in ett vinnarspel på nästan 200 000 kronor på Yarrah Boko bara sekunderna innan start. Lördagens enda lilla svenska glädjeämne var att TImo Nurmos-tränade Caddie Comet slutade tvåa i amatörloppet och fick knappt 40 000 kronor.

Resultatlista Prix de Luxembourg 2 100 meter autostart 1 Yarrah Boko – Franck Nivard 1.11,5 2 Quoumba de Guez – Jean Michel Bazire 1.11,7 3 Scoop d’Yvel – Mathieu Fribault 1.11,8 4 Scala Bourbon – Mathieu Abrivard 1.11,9 5 Reve de Beylev – Eric Raffin 1.11,9 6 Look MP – Chrispophe Martens 1.11,9 7 Real de Rabut – Robert Bergh 1.12,0

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.