Backspegelns tunga lärdomar

206

Open Office är ju en fantastisk tillgång för oss snåla statistikälskare. Har suttit hela veckan, till frugans förskräckelse, och pulat med mystiska uträkningar och intrikata analyser av hästars prestationer på tävlingsbanan. Statistik är troligtvis ett högt överskattat instrument i jakten på vinnare eftersom man bara får en uppfattning om vad hästen har gjort. Man får ju inget annat än indikationer på vad den eventuellt skulle kunna prestera i nästa lopp. Ingen hänsyn då tagen till att det är individer och inte maskiner som bedöms. Ett statistiskt underlag skulle förmodligen ha större signifikans om det var race mellan ett gäng duracellkaniner. Nu är ju så inte fallet men jag erkänner utan omsvep att jag älskar den där trygga känslan som några schyssta statistikfyllda kalkylblad skänker. Man tror sig vara vinnaren varje gång och backspegelns tunga lärdomar är som bortblåsta redan nästa dag.

backspegel  s touring

Utan övertro kan dock statistiken vara ett fantastiskt komplement till exempelvis lopparkivet eller andra nyanserade källor. Det är den sammantagna bedömningen som är vägen till framgång. Jag använder själv inte lopparkivet eftersom jag aldrig skulle få tid att sitta ner och analysera loppen. Men någon gång i framtiden hoppas jag på att tiden uppenbarar sig.

Det jag främst laborerat med denna vecka är spårstatistikens inverkan. Jag har gjort ranking där hänsynen till startspår har varit högst modest samt ranking där jag låtit det faktum att travloppen redan från start är orättvisa vara högt viktat. Tänker inte gå in på detaljerna men kör några olika dubblar till dagens löp på Solvalla. Tankarna är ju en dag som denna till största del i Frankrike.

DD1: Öppet lopp där jag streckar sex hästar på den ena dubbeln. Intressant är att ur ren prestation så blev nr 8 Koreatj högst rankad. Givetvis rejält nerrankad på läget och totalt en fjärderank. Bästa spel antyds vara 1 och 5. Får relativt hög ranking på nr 3 vilket jag skulle vilja få bekräftat genom lopparkivet.

DD2: Oavsett rankingmodell får jag fram en väldigt stor favorit. 3 Wannabe Kemp framstår som den givna vinnaren i alla avseenden. Jag önskar givetvis att jag haft tillgång till lopparkivet så jag skulle kunnat studera segrarna och framförallt bedöma det sista loppet då hästen var slagen med två och en halv längd av en som stod ännu sämre till än Wannabe Kemp. En annan häst som hamnar högt på ranken är nr 4 Frenchise. Intressant där är att den uppvisar en otrolig jämnhet, men har jäkligt svårt att trä nosen först. Också här skulle lopparkivet kunna ge intressant information. Har den varit ursäktat vid andra och tredjeplatserna? Kommer spika Kontio på alla bongar utom en där jag dubblar systemet med nr 4.

Grundsystem där jag sedan laborerar med olika kombinationer blir enligt nedan. Målsättningen med min rank är att hitta rätt kombination inom grundsystemet. Om jag sedan väljer bort den vinnande kombinationen får jag skylla mig själv…

DD1: 1,3,5,6,7,8 (kan bli lite spel med nr 4 också som ligger nära att komma in på listan)

DD2: 3,4

Nu ska jag städa toaletten förstår jag med tanke på blicken. Det är statistiskt säkerställt!

Nicklas Svalmark

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.