Inför PdA: Stoppades inför gubbarnas lopp

260

helene

Helen A Johansson var första kvinnliga kusk i Prix d’Amerique 1995. Till råga på allt vann hon loppet – en sensation. – Det svåraste var faktiskt att komma in på Vincennes den dagen, säger Helen A Johansson som först inte blev insläppt på stallbacken för att hon var kvinna.

Rakt in i männens egen kula – och ut som en vinnare. Att Helen A Johansson vann Prix d’Amerique med Ina Scot 1995 har satt spår i fransk travsport. Två år efter segern instiftades ett nytt lopp på Frankrikes nationalbana Vincennes till minne av svenskans bragd, Prix Helen Ann Johansson. Huvudpersonen själv kommer som vanligt att vara på plats på söndag för att dela ut pris i sitt eget lopp. I en intervju för en franska tidningen Geny Course, med travtränaren Anders Lindqvist som utfrågare, berättar hon om den där dagen för 17 år sedan. – Jag har många minnen av segern. Men ett speciellt minne är att jag knappt höll på att bli insläppt på Vincennes. Ingen av vakterna trodde att lilla jag skulle köra Prix d’Amerique! berättar Helen A Johansson för den franska tidningen.

En svenska igen? Segern i världens tuffaste travlopp var en skräll till vinnaroddset 28 gånger pengarna. Svenskan Catharina Lundström har provat en gång i Prix d’Amerique efter det. Hon slutade oplacerad med sin Com Hector 2003. – Jag är helt säker på att det kommer att hända fler gånger att en kvinna vinner det här loppet. Kvinnor kommer mer inom travet i Sverige och nästa kvinnliga kusk som vinner Prix d’Amerique är nog återigen en svensk tjej. Riktigt när det ska ske är mera ovisst, säger Helen A Johansson, som jobbar på en revisionsfirma och numera bara har hästar som hobby.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.