12 kuskar från hela Europa kämpar i Kusk-EM

96

12 kuskar från hela Europa kämpar i Kusk-EM

12 kuskar från hela Europa kämpar i Kusk-EM som avgörs den här veckan.
Åby är värd för finaldagen på torsdag och svensk representant är Ulf Ohlsson – kuskchampion i Sverige de senaste två åren.
– Jag hoppas att tidningarnas chansvärderingar inte är rätt – i så fall får jag ingen bra placering i det här mästerskapet.

2016 blev Ulf Ohlsson allsvensk kuskchampion för första gången och bröt då Björn Goops tolv år långa svit som den mestvinnande kusken i Sverige.
Han fyllde på med ytterligare ett championat förra året och ser ut att gå mot ett tredje i år.
Ulf Ohlsson fyllde 54 år i april och har tagit strax över 5400 segrar. Ändå är det första gången han är med i ett europamästerskap.
– EM går ju bara vartannat år så det här blir första gången för mig. Kuskmatcher har det blivit en hel del av men EM är lite speciellt. Det ska bli roligt att möta kuskar från andra länder, säger Ulf Ohlsson.
Kusk-EM 2018 avgörs i Sverige och Norge. Norska Bjerke tar hand om de fem första loppen på onsdag kväll. Torsdag kväll avslutas tävlingen med lika många lopp på Åbytravet.
Mästerskapets fyra sista avdelningar är de inledande loppen på V64-spelet i Mölndal.
– Jag kollade lite i Travronden i dag (tisdag) och jag hoppas att deras chansvärderingar inte är rätt – i så fall får jag ingen bra placering i det här mästerskapet!

Känner inte hästarna
Påståendet att de nordiska kuskarna kommer att ha lite fördel eftersom de ”känner” hästarna som är med, håller Ohlsson inte med om. Hästarna han ska köra på Åby torsdag har han lite eller ingen koll på.
Det blir att prata lite med respektive tränare för att bilda sig en uppfattning om hästarna och sedan åka ut och göra sitt bästa menar han.
– Av de svenska har jag lite koll på ett par stycken, men eftersom hästarna oftast tävlar åt Göteborgshållet till kan jag inte säga att jag vet så mycket om dem heller. I Norge har Eirik Höitomt lite bättre koll naturligtvis. Själv har jag ingen koll på hästarna jag kör där.
Blågule representanten i kuskarnas EM har gjort en första efterforskning om de fem han ska bekanta sig med onsdag kväll i Oslo.
– Det var väl så där, va. Jag pratade med en norsk kompis som sa att det var en av mina som hade lite chans. Annars tyckte han att det handlade om mindre bra chanser.

”Känns som vi har kontroll”
Sedan 1969 är det bara Jim Frick som tagit guld i Kusk-EM, 1987. Erik Adielsson var en vinnare 2002, ända till det uppdagades att en av hästarna han kört hade tävlat med ett otillåtet medel i kroppen och diskvalificerades i efterhand.
Reglerna är enkla. Tio lopp där placeringarna poängsätts. Kusken som samlar flest poäng vinner EM.
Eller ”European Championship for drivers” som är den engelska titeln.
Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen:
– Det är ju en tävling för hela Europa och många ska hit. Men nu känns det som att vi har kontroll på det efter att det varit rätt mycket jobb de senaste veckorna. Även montéloppet – Åby Nordic Monté Trophy – med 300 000 kronor till vinnaren är det ju ett internationellt stuk på, säger sportchefen.
Torsdagens stortävlingar är även Mölndalskvällen, där samtliga boende i Mölndal är inbjudna.
– Det kommer att bli bra inramning på tävlingarna. Det händer mycket på publiksidan både för stora och små, säger Jon Walter Pedersen.

Deltagande kuskar i EM: Rick Ebbinge (Holland), Steen Juul (Danmark), Mika Forss (Finland), Franck Nivard (Frankrike), John Richardson (Irland), Mario Minopoli jr (Italien), Rodney Gatt (Malta), Eirik Höitomt (Norge), Ulf Ohlsson (Sverige), Miguel Mestrer (Spanien), Michael Nimczyk (Tyskland) samt Hubert Brandstätter (Österrike).

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86 – Säffle-amatören Nils Norelius
Nästa artikelInför V75 – Nu har Roger Walmann dubbla chanser

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.