Inför V86 – Säffle-amatören Nils Norelius

125

Säffle-amatören Nils Norelius

Barkevious Mingo klev över miljonen intjänat när han vann storloppet Ändå Något i Åmål förra sommaren.
Nu hoppas Säffle-amatören Nils Norelius på att vinna loppet igen med hemmastjärnan.
– Vi har satsat fullt ut på det här loppet där han ju är titelförsvarare.

SMHI spår uppehållsväder och omkring 20 grader under onsdagkvällen i Åmål, och sportsligt bjuds det bland annat på ett försök i klass II och Diamantstoet med vardera 125 000 kronor i förstapris.
Ett större lopp inleder omgången, stayerloppet Ändå Något (…som fan sa då han såg Åmål). Fjolårsupplagan fick en mycket populär segrare i form av Barkevious Mingo – banans stora pr-häst – med Carl Johan Jepson i sulkyn.
En seger som tränare Nils Norelius beskrev som sin känslomässigt största under karriären.
4219 personer hade letat sig till banan den gången.
– Det var första starten hästen gjorde på Åmål och allting, så det är klart att det kändes speciellt att vinna på hemmaplan så där, säger Nils Norelius.
40 år har det blivit med trav och hästar för travamatören från Säffle som fyllde jämna 70 förra sommaren. Den nu sjuårige valacken Barkevious Mingo blev topphästen han väntat på i alla år.

Flyttat in till banan
Nils Norelius, eller Nisse som han oftast kallas, flyttade in på stallbacken i Åmål i slutet av förra året med sina två hästar.
– Vi är tre pensionärer som delar på ett eget litet stall på banan. Förut hade vi inte långt alls till banan. Nu är det körtare’ ändå, säger han med ett skratt.
Efter fjolårssegern i stayerloppet Ändå Något har Barkevious Mingo tjänat ytterligare lite drygt 200 000 kronor till sin ägare. Bland annat blev det seger i en extrainsatt V75-omgång vid juletid hemma på Åmålstravet.
– Han vann ju V75 direkt vi hade flyttat honom så han trivs med det nya, säger Nisse.

”Flög fram sista biten”
Barkevious Mingo fick göra en start i månaden i början av året innan sjuåringen plockades undan i mars för vila och behandling.
I början av juni var det dags för comeback i ett trekilometerslopp på Åby. Lutfi Kolgjini stod 20 meter före med Rushmore Face och hann undan med blotta förskräckelsen mot den starkt spurtande stjärnan från Åmålstravet. ”Nos” skrevs förlustmarginalen till.
– Vi trodde inte att skulle vara så förfärligt bra som han var på Åby, men då flög han ju fram den sista biten. Ett par meter efter mål var han först. Det var ett långt lopp…men det var ett par meter för kort ändå! säger Nils Norelius med ett skratt.
Tränare Norelius tror inte att hans häst har toppform. Hästen känns dock bra och formen är klart godkänd och med loppet senast i sig börjar hästen vakna till igen.
– Han kanske skulle ha haft ett lopp till i sig men Jepson sa att vi skulle gå rakt ut på ”Ändå något”, så det blev så. Det var bara småsaker som vi hittade på Mälardalskliniken och vi fräschade upp hästen helt enkelt. Han behöver inte så möe’ för att bli bra och det känns som att det kan vara rätt att ha satsat fullt ut på det här loppet där han ju är titelförsvarare.
Barkevious Mingo står med 20 meters tillägg på onsdag i V86-1 över grunddistansen 2880 meter. Vad säger du om chansen att vinna loppet?
– Bryssel har ju gjort några väldigt bra lopp och går den felfritt kanske han blir svår. Som jag ser det så är det den som först som kommer fram och får överta ledningen som har chansen. Någon av Barkevious Mingo eller Goops häst tror jag det blir som får ledningen efter en bit. Men det vet en aldrig förresten, det kan vara någon som svarar också.
Hur blir det i utrustningsväg?
– Han går med skor och ett helstängt huvudlag som vanligt. Men nu när vi fick förstaspår kör vi med jänkarvagn igen. Det är en jädra löpskalle på hästen. Han vet precis när det är tävling och inte. Han kanske inte känns så där väldigt hundra när en kör i bakvarv men när han får vända upp vet han vad som gäller, säger Nils Norelius.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFel i datorn till målkameran
Nästa artikel12 kuskar från hela Europa kämpar i Kusk-EM

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.