"1350 meter visar att vi vill ligga i framkant"

242

image-11

Hallå där Mats Ahlkvist…
…sportchef på Jägersro efter måndagens beslut om att bygga om travbanan till en 1350 meter lång oval med bland annat vidare kurvor och ett längre upplopp. Ett beslut som du ställer dig bakom?
– Absolut. Jag har ju själv varit med och röstat fram beslutet, så det är självklart att jag gillar det här. För det första är det kul att vara med och sjösätta ett sådant här projekt. För det andra är vi rätt överens om att det kommer att lyfta oss och göra så att Jägersro blir ännu mer attraktivt att tävla på. Och för det tredje är de flesta som håller på med det här är överens om att en sådan här bana är betydligt bättre för hästarna. En sak som förhoppningsvis för travsporten framåt.
Både trav – och galoppbanan ingår i det nya som ska vara klart första kvartalet 2014?
– Ja, nu går det undan. Vi har till i december på oss att planera allt som ska göras och sedan sätta spaden i marken när galoppsäsongen tar slut i december.
Vad är det bästa med att dagens tusenmetersbana byggs om och blir 1350 meter?
– Det allra bästa är nog att det blir en form av nystart för Jägersro, ett sätt att visa att vi försöker ligga i framkant.
Hur påverkar det här sporten och alla lopp som ska köras?
– Ah, det vet vi ju inte riktigt än. Det enda vi med säkerhet vet är att tränarna är positiva. Vi tror väl att hästarna kommer att springa snabbare och att våra tränare får bättre hästar och förhoppningsvis duger bättre på andra banor. Förhoppningsvis blir det ett lyft för hemmatränarna och även locka intressanta gäster hit då vi tror att banan kommer att vara attraktiv att tävla på.
Det talas om ”ny teknik” som ryms i investeringskostnaden 27 miljoner kronor. Vad är det?
– Om vi tar Paris och Vincennes som exempel så följs ju loppen på ett helt annat och mera ingående sätt där med kameror ur olika vinklar. Även i Sverige har vi börjat följa loppen mer och mer i tv när vi är på plats, från restaurangen exempelvis. När banan blir så här vidsträckt i framtiden krävs att även tekniken följer med. Nya fräcka kameravinklar utmed banan och en storbildsskärm så att publiken hela tiden känner närhet till fältet trots att hästarna är långt borta.
En bana som blir 1350 meter i omkrets betyder ju att det blir lite andra distanser än de vanliga på Jägersro.
– Det blir det definitivt. 1609 meter går att köra alldeles utmärkt. Det var viktigt att få med den distansen i vårt planerande eftersom den är så vedertagen med Hugo Åbergs Memorial. Medeldistans kanske blir 2200 meter och längre distanser kanske 2800 meter. Vi har inte bestämt distansen på Svenskt Travderby, allt sådant där beslutas om längre fram. Kanske går derbyt över 2800 meter, kanske över 3100 meter – en längd loppet hade förr.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKullens kung i Kungapokalen
Nästa artikelDagens Dubbel Solvalla 1/5-2013 (Sköna Maj välkommen)

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.