15-faldige miljonären Triton Sund har fått somna in

96

15-faldige miljonären Triton Sund har fått somna in

En av svensk travsports tappraste krigare är borta.
15-faldige miljonären Triton Sund har fått somna in, det meddelade hingsthållaren Stall W.F. via Twitter på fredagen.
– Alla sagor har ett slut och tyvärr har vi fått ta farväl av en fantastisk vän, individ och avelshingst, skriver Stall W.F.

 Som tävlingshäst stack han ut med sitt säregna rörelsemönster och sitt lilla huvud.
Ett huvud som visade sig innehålla en närmast unik vilja att kämpa till mållinjen och mer än väl kompenserade för eventuella tekniska brister.
Som treåring slutade Triton Sund tvåa i Svenskt Travkriterium för Lutfi Kolgjini innan han flyttades till Stefan Hultman och utvecklades till en av landets främsta äldre travare.
2008 blev han den förste att betvinga fenomenet Commander Crowe och bröt dennes 23 starter långa segersvit i en oförglömlig duell i SM på Åby.
En bedrift som upprepades då hästen försvarade sitt guld året därpå.
Däremellan nådde Triton sin allra största framgång, också det på Åby, med segern i Olympiatravet värd 1,5 miljoner kronor.
På meritlistan finns även triumfer i Sundsvall Open Trot, Copenhagen Cup och Breeders’ Crown för fyraåringar, samt två finalplatser i Elitloppet.
Totalt segrade hästen i 34 av karriärens 100 starter och tjänade 15 351 275 kronor.

Lämnat två miljonärer
Som avelshingst hade Triton Sund sin första kull ute 2012 och fick omedelbart framgång då Xceed G.T. slutade trea i Svensk Uppfödningslöpning. Året efter föddes Uppohoppa och Hope and Dreams, de två främsta ättlingarna hittills, båda med över miljonen insprunget.
Totalt finns 173 svenskregistrerade avkommor, varav fem födda i år hos Stall W.F. i Boden där hästen tillbringade sin sista tid.
”Som arbetskamrat var han otrolig, alltid snäll och villig att göra det som förväntades av honom. Trots att du på slutet hade ganska ont så bet du ihop och kämpade på. Vi vill tacka Tritons ägare Olle Lindström som har låtit honom bo här hos oss, det har varit en ära! Vi är oerhört tacksamma över att få ha haft hand om fantastiska Triton Sund. Vila i frid älskade vän, vi alla saknar dig oerhört. Du kommer alltid finnas med oss och vi ska aldrig glömma dig”, skriver Stall W.F. på Twitter.
Triton Sund blev 18 år.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75: Sveriges mestvinnande travtränare har goda förutsättningar
Nästa artikelHallå där, Olle Alsén…

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.