22-åringen upp bakom passhästen Global Withdrawl

49

Global Withdrawl

På söndag ska Kim Moberg tenta av lite av vad hon lärt som kusk.
I Breeders’ Crown-finalen för de treåriga hingstarna och valackerna (V75-4) sitter 22-åringen upp bakom passhästen Global Withdrawl.
– Jag tror inte att folk förstår hur stort det är för oss lärlingar att få en sådan här chans.

Sundsvallstjejen Kim Moberg har det lilla extra i nyporna som kusk och är trots sin relativa orutin känd för sin kyla i loppen.
Om travet är en skola kan söndagens uppgift i V75 i Eskilstuna liknas vid en deltentamen för 22-åringen som jobbar i stallet åt sin pappa Svante Båth.
Global Withdrawl är en av Kim Mobergs åtta passhästar på gården i Knivsta mellan Uppsala och Stockholm. I fjol tog hon hand om hästens kvalificeringslopp och de tre första starterna (en seger) då Global Withdrawl var två år.
På söndag står hon inför sin och även hästens största uppgift i livet – Breeders’ Crown-finalen för treåringarna med 1,6 miljoner kronor till vinnaren.
– Alltså… jag brukar inte vara nervös men jag kommer nog att vara det den här gången. Jag har vunnit V75 och även kört en final i Svensk Uppfödningslöpning innan det här. Men det här är ett grupp 1-lopp och den här gången kör jag en häst med chans, säger hon.

Med i förhandssnacket
I december förra året var Kim Moberg en av kuskarna i Svensk Uppfödningslöpning. Self Explosive som hon körde den gången stod i 52 gånger pengarna i preliminärt vinnarodds.
Med Global Withdrawl är det annorlunda. Hästen vann Treåringseliten i maj med Erik Adielsson i sulkyn och imponerade med samma kusk i kvalet till söndagens stora unghästfinal. Kim är med i förhandssnacket som en potentiell vinnare av loppet.
– Han har ju visat att han är riktigt bra och har fördelen att han är så otroligt startsnabb vilket öppnar upp för en bra position direkt. Inti Boko var ju grym då han vann kriteriet och vår andra häst i loppet Global Welcome gick världsrekord då han vann sitt kval senast med tussarna kvar. Så de två är nog snäppet bättre sida vid sida än min häst. Men en outsider är han absolut, säger Kim Moberg.

Laddar bakom bilen
Hon är en kusk som helst ger hästarna smygare i loppen och dyker upp i loppens slutskede. När hon vann V75 i januari i år var det dock en offensiv styrning fram till dödspositionen som gällde och på söndag vankas full laddning från ett innerspår bakom bilen.
Global Withdrawl är mycket startsnabb. Senaste gången hästen hade spår ett blev det emellertid en kortare galopp från start. Det slutade med seger ändå i Treåringseliten under elitloppssöndagen med Erik Adielsson i sulkyn.
Skötaren Kim Moberg åkte med på sulkyskalmen i segerdefileringen den gången.
– Det är faktiskt enda gången han tagit ett felsteg. Tänk att han kunde ställa sig i trav efter bara några steg i den farten som var. Man får väl hoppas att det inte är något med innerspår för honom och att det inte blir så den här gången.
Om vi ska prata taktik. Det måste ju vara aktuellt med någon slags laddning från start i alla fall?
– Jag måste så klart försöka hålla alla utanför mig. Jag ska försöka ta mig till ledningen först och främst och sedan får vi väl se vem som kommer och man kanske släpper? Jag vet inte hur det blir – men ladda måste jag göra.
Global Withdrawl är en av dina passhästar som du har hand om. Är han kanske rent av din favorit?
– Nä, det går ju inte att ha favoriter. Hästarna är ju som ens barn nästan, man tycker ju om allihopa oavsett hur de är. Global Withdrawl är i alla fall den överlägset bästa hästen jag haft. Han är också den första jag haft från liten också. Så det är jättehäftigt att ha varit med från början och att vi nu ska få vara med i den här finalen.
Hur är han som individ?
– Han är cool. Han tar det lugnt och skulle aldrig missa ett mål mat under en resa eller tävlingsdag. ”Lars”, vi kallar honom så, är jättesnäll men lite tjurig också. Man får inte göra vad som helst med honom precis! säger Kim och skrattar.
Hur kom det sig att du fick chansen att köra finalen?
– Det blev inte klart förrän i sista stund. Erik hade valt att köra vår andra häst i loppet och Ulf Ohlsson hade också en annan (Reijo Liljendahls Mellby Goofy). Alla de större kuskarna som vi brukar ha var upptagna. Då pratades det om vilka som var kvar att välja på, och då var det väl ägarna som tyckte att det vore roligt om jag fick chansen.
Storkuskarna du möter på söndag har också varit 20 år och ”fått chansen” i stora lopp.
– Jo, men så är det. Men ändå…att vara 22 år och ganska orutinerad och få köra ett grupp 1-lopp…det är helt otroligt. Jag fattar inte riktigt att det är sant att ägarna slänger upp en lärling som jag.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.