40 miljoner i prisnedskärning

185

prisnedskar

Ett omsättningstapp på 700 miljoner under 2012 har lett till ett agerande från Svensk Travsport. Sent på onsdagseftermiddagen kom ett pressmeddelande där man presenterade ett sparpaket gällande prismedel på 40 miljoner kronor under 2013.

Det är svensk travsport i samverkan med de aktiva som kommit fram till beslutet och ATG:s nye VD Hans Skarplöth kommenterar det hela enligt följande: – Hela vår hästsportsvärld är beroende av omsättningen och då vi hade en negativ resa under 2012 är det hög tid att dra åt kostymen.  Spelet minskade med fem procent jämfört med 2011 och detta påverkar hur mycket pengar vi kan betala ut i prismedel till de aktiva. Så fungerar vår spelmodell.

Man följer ”gummibandsmodellen”
Under en lång rad framgångsrika år har ATG byggt upp Hästsportens fond med syfte att kunna stödja med sparade medel de år spelet går sämre för att på så sätt balansera sportens ekonomi. En så kallad ”gummibandsmodell” som Skarplöth uttryckte det. Redan under 2012 kom fondens pengar de aktiva till godo och 2013 innebär en fortsättning.

”I första hand riktat besparingarna mot elittävlingar”
I år tas ytterligare 85 miljoner kronor från Hästsportens fond och ATGs beslut att dra ned prismedlen med 40 miljoner ska ses som en del i en helhet där även ATG, banorna och Svensk Travsport gör omfattande besparingar i år. – Vi har lagt stor vikt vid att inte röra de positiva och bredda unghästsatsningarna vi införde 2012, utan i första hand riktat besparingarna mot elittävlingar. Det betyder att vi drar ned prispengarna i V75, framför allt i silver- och gulddivisionen, men även något i V86- och V64/V65-loppen. Vi minskar även i premieloppen för våra tvååringar, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.

Det sparas även på andra håll
Förutom minskade prispengar kommer det alltså även att sparas pengar på andra håll. Bland annat inom ATG där det redan ifjol sparades 10 miljoner, en siffra som detta år kommer att utökas till 25 miljoner. Banorna får ett sparkrav på 28 miljoner medan personalnedskärningar på Svensk Travsport bidrar med tre miljoner.

Ett väntat beslut
Stig H Johansson och Lutfi Kolgjini är två personer som valde att ge sig in i debatten. – Det var ju väntat och också något som vi vetat om ett tag. Det finns inte så mycket att tycka, finns det inga pengar kan man inte dela ut dem, säger Stig H Johansson. Även Lutfi Kolgjini är samlad när det gäller responsen på de kommande sparkraven, men däremot har han en synpunkt gällande var det sparas och hur mycket. – Jag tycker att det är ganska snedvridet. Vi som sköter vårt jobb ska spara 40 miljoner medan ATG, där det sitter alltför många högavlönade, bara ska spara 25. Där finns det tveklöst mer pengar att hämta, säger Kolgjini.

Anders Nilsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.