PRESSMEDDELANDE: Prismedel till travsporten dras ned med 40 miljoner

205

pressmed

ATGs styrelse beslutade idag att genomföra besparingar för travsporten på cirka 40 miljoner kronor under 2013. Det är en direkt konsekvens av att spelet på hästar backade med drygt 5 procent under 2012. Svensk Travsport har i samverkan med de aktiva tagit fram ett sparpaket som bland annat innebär minskade prispengar i V75-loppen för silver- och gulddivisionen, medan satsningen på treåringarna lämnas orörda.

ATG:s vd Hasse Skarplöth – ATG klarade inte konkurrensen på spelmarknaden förra året och vår omsättning minskade med 700 miljoner kronor jämfört med 2011. När spelet backar påverkar det omgående hur mycket pengar vi kan betala ut i prismedel till de aktiva. Så fungerar vår spelmodell. Under en lång rad framgångsrika år har ATG byggt upp Hästsportens fond med syfte att kunna stödja med sparade medel de år spelet går sämre för att balansera sportens ekonomi. Redan under 2012 kom fondens pengar de aktiva till godo och 2013 innebär en fortsättning. I år tas ytterligare 85 miljoner kronor från Hästsportens fond och ATGs beslut att dra ned prismedlen med 40 miljoner ska ses som en del i en helhet där även ATG, banorna och Svensk Travsport gör omfattande besparingar i år. – Även den svenska galoppsporten har fått ett sparbeting på fyra miljoner och arbetar nu med att ta fram ett förslag. Prismedlen i trav- och galoppsporten hamnar därmed på samma nivå som under 2011. Ungefär en miljard kronor kommer att delas ut till de aktiva i år, säger Hasse Skarplöth.

Besparingar travet kan bära Svensk Travsport har i nära samverkan i en resursgrupp med representanter för banorna, hästägarna, travtränarna och uppfödarna tagit fram ett sparpaket som kommer att genomföras med start den 1 mars 2013. Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg: – Resursgruppen har enats om besparingar som vi tror travet kan bära. Vi har lagt stor vikt vid att inte röra de positiva och breda unghästsatsningarna vi införde 2012, utan i första hand riktat besparingarna mot elittävlingar. Det betyder att vi drar ned prispengarna i V75, framför allt i silver- och gulddivisionen, men även något i V86- och V64/V65-loppen. Vi minskar även i premieloppen för våra tvååringar. Beslut som även påverkar uppfödarpremierna, säger Ulf Hörnberg. Förutom sparpaketet på 40 miljoner kronor dras banornas anslag ned med 28 miljoner kronor i år, som en direkt följd av omsättningsminskningen. Till största del kommer neddragningen sannolikt betyda minskade prismedel, något som banorna beslutar om. – Besparingarna är självklart mycket beklagliga, men måste ändå sättas in i rätt perspektiv. Den svenska travsporten står stark som en av världens främsta och även om vi påverkas kommer vi att klara av nedgången och tillsammans med ATG arbeta för att vända siffrorna, säger Ulf Hörnberg.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.