Åbys Kung 28 maj 2014

149

travkungen

Skoryck och jänkarvagn.
Svante Båth tog en chans i Kungapokalen och drog en vinstlott.
– Det här är värt otroligt mycket mer än 100 000 euro, sa Bergsåkertränaren sedan hans Poochai vunnit via open stretch tillsammans med kusken Erik Adielsson.

Svante Båth satsar hårt på unghästloppen och är också en mästare att sätta sina hästar i bästa författning när det handlar som mest.
2004 vann Bergsåkertränarens Luxury Ås och i fjol var hans Quid Pro Quo tvåa i Konung Gustaf V:s Pokal.
På onsdagskvällen blev det en ny fullträff sedan ett par utrusningsändringar och en lyckad kuskinsats av Erik Adielsson slagit väl ut.
– Både jag och mina hästägare är väldigt bra på att försöka nyrekrytera. Vi skulle säkert kunna vinna fler V75-lopp om vi behöll fler äldre hästar, men vi försöker satsa på det här. Det är de här loppen man vill vinna och det här är värt otroligt mycket mer än 100 000 euro, sa Svante Båth.

Hade taktiken klar
Poochai var tvåa i sitt försök och inför finalen valde Svante Båth att gå all in – barfota runt om och så utrustades hästen med en ny typ av sulky, en så kallad jänkarvagn.
När startbilen släppte fältet var Poochai klart snabbast från sitt femtespår men Erik Adielsson hade taktiken klar och släppte välvilligt till Boys Going In.
Väl i rygg ledaren, eller vinnarhålet som det kallas på travspråk, var det sedan bara att vänta på upploppet där Åby som enda travbana i Sverige bjuder på två extra spår invändigt. Garantilucka, med andra ord.
Men trots att Poochai hade massor sparat så blev det en del dramatik för Erik Adielsson som hade stora problem att få ner hästen på det extra innerspåret.
– Han tog i så mycket när jag skulle ner på open stretch att jag var nära att köra upp i vagn, berättade Erik Adielsson.

Tredje segern för Adielsson
När det väl lyckades så växlade Poochai tempo och avgjorde på bara några steg och snuvade Sir Ratzeutz, som såg helfin ut och avslutade strålande från andra par utvändigt, på en klassisk seger. Ledaren Boys Going In fick nöja sig med tredjepriset.
– Jag hade rubbet kvar. Är det 50 meter till så vinner jag med 100. Det var väldigt roligt. Det är så jävla roligt att vinna större lopp. Det är de här loppen man lever för. Det är V75 och de här större loppen som är fantastiska, sa Erik Adielsson som nu vunnit Kungapokalen tre gånger på sex år: 2009 vann han med Knockout Rose och 2010 med Sebastian K.
Segern var värd 902 660 kronor och Poochai är därmed mycket nära dubbelmiljonär efter 19 starter i karriären.

Lars-Ove Pettersson

 

Föregående artikelResultat EXTRA V75 28 maj 2014: Nytt banrekord!
Nästa artikelÅbys Drottning maj 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.