Adrian Kolgjini inför V75 Årjäng 12 juli 2014

165

adrian kolgjini

Efter succén med Mosaique Face får Adrian Kolgjini chansen igen.
På lördag kör han stjärnhästen i Årjängs Stora Sprinterlopp och jagar en plats i Hugo Åbergs Memorial.
– Mosaique Face är topp tre av Sveriges bästa hästar. Då är jag ganska ödmjuk när jag säger det, hävdar Adrian Kolgjini.

21 år gammal körde han sitt livs hittills största och viktigaste lopp när han vann Jämtlands Stora Pris med Mosaique Face. Pappa Lutfi var upptagen med ett bröllop i Skottland och sonen Adrian tog tillvara på chansen han fick. Förstapriset var 750 000 kronor och känslorna svallade rejält efter den perfekta styrningen.
– Det var en grymt häftig seger. Jag var nervös precis innan defileringen men när vi kom ut på banan var jag bara fokuserad. Det var många som gladdes med mig och hörde av sig och gratulerade efteråt. Självklart ger en sådan här seger självförtroende och det var riktigt kul, säger Adrian Kolgjini.

”Är en stenhård häst”
På lördag avgörs V75 på Sveriges vackraste travbana i Årjäng. Storloppet Årjängs Stora Sprinterlopp har samlat ett stjärnspäckat startfält och förutom förstapriset på 600 000 kronor blir vinnaren direktkvalificerad till Hugo Åbergs Memorial på Jägersro. Mosaique Face, som nu jagar sin fjärde raka seger, har inte startat sedan den bejublade triumfen i Östersund för en dryg månad sedan. Många är förstås nyfikna på hur det står till med den sexfaldige miljonären.
– Mosaique Face (V75-7) fick återhämta sig ganska så rejält efter förra starten. Först var han ju ute i Sweden Cup där han vann både försök och final och sedan fick han ett ganska tufft lopp i Östersund. Men sedan har han tränat på precis som han brukar göra och har gått sina jobb, berättar Adrian Kolgjini.
– Han känns inte det minsta ofräsch någonstans. Det är en stenhård häst som tar sina lopp och tävlingssäsonger otroligt bra. Han har aldrig känning någonstans vilket såklart är tacksamt. Det är sällan man träffar på en sådan hård häst och han kommer att vara i ordning på lördag.

”Vann spårlottningen – kör för ledningen”
I förra starten hade Mosaique Face bakspår och avgjorde i imponerande stil efter att Adrian Kolgjini avancerat fram till positionen utvändigt om ledaren. Nu vankas det istället ett perfekt tredjespår bakom startbilen.
– Rent spontant så vann jag spårlottningen ganska så överlägset. De absolut värsta konkurrenterna fick de sämsta tänkbara spåren. Så det ser bra ut efter lottningen måste jag säga, medger Adrian Kolgjini.
– Han är ju faktiskt väldigt startsnabb och jag kommer att köra mot ledningen. Plan A är att köra i spets och jag är inte orolig att någon av de utvändiga hästarna tar en längd på honom. Oasis Bi som är invändigt är snabb ut, men vi får se, jag kommer att köra för ledningen hursomhelst. Men skulle vi förlora ledningen så är det heller inte kört och då får vi välja en annan position.
– Vi siktar på att vara med i Hugo Åbergs och Mosaique Face är min bästa chans i V75. Han är topp tre av Sveriges bästa hästar och då är jag ganska ödmjuk när jag säger det. Det blir barfota runt om även den här gången och för dagen är han bättre än Raja Mirchi.
Apropå Raja Mirchi, hur är läget med honom efter andraplatsen i Norrbottens Stora Pris?
– Han har fått en mindre skada och får ta det lugnt ett tag. Det passade ändå rätt så bra med en vila nu efter ett par tuffa upplägg. Han är tillbaka i höst igen men det blir inget Hugo Åbergs som han är inbjuden till. Det kommer för nära inpå.
Hur känner du själv inför den här starten i storloppet på lördag, om man jämför med förra loppet i Östersund? Är det samma press?
– Nu känns det riktigt bra och jag har fått känna på pressen. Så jag hoppas inte att det ska bli sämre nu när jag och hästen är inkörda ihop. Fast samtidigt är det ett jätteviktigt lopp och pressen finns där alltid. Men den kommer inifrån mig själv och inte utifrån.

”Archangel AM är vårt stora derbyhopp”
Det är inte bara Mosaique Face som Adrian Kolgjini ska köra i lördagens V75-omgång. Han kör ytterligare tre mycket intressanta hästar från stallet och är förstås glad över att ha fått det förtroendet.
– Jag trodde faktiskt att pappa skulle åka upp själv men han tyckte att alla de här hästarna som jag nu ska köra har jag vunnit med och har kört mycket. Så det känns riktigt kul och det ska bli spännande, menar Adrian.
– Achangel AM (V75-2) är en topphäst och vårt stora derbyhopp i år. Banan var en katastrof senast och jag trodde aldrig att han skulle hålla sig i trav när jag körde ut på banan. Våra hästar kräver mycket fäste och speciellt han kräver väldigt mycket fäste för sin aktion. Han visade en otrolig inställning som höll sig i trav och kunde vinna. Han blir mindre och mindre osäker nu och det är en högkapabel häst som har lite pengar på sig i förhållande till sitt kunnande.
– Han står perfekt inne i propositionen och det var jag själv som hittade det här loppet åt honom. Har han inte jättemycket otur med löpningen så har han definitivt med segern att göra. Efter den här starten så kommer han att gå ut i Fyraåringstestet i Eskilstuna och sedan blir det derbykvalen. Han går fortsatt med grymt tunga skor och det finns en hel del att plocka av när det väl vankas derbyfinal.

”Kommer att lättas i balansen”
– Light Brodde (V75-4) har hyfsat hög kapacitet och visade senast vid segern att han klarar av att gå ute i spåren. Det är väl många som kör om ledningen i den här klassen men jag har en väldigt startsnabb häst och läget är perfekt. Men han är definitivt inte beroende av någon ledning. Vi kommer även att lätta honom lite i balansen och det blir lättare skor den här gången. Han har gått med tunga skor och sula tidigare. Hästen kan gå en bit upp i klasserna och jag tycker att han ska med om man tar tre, fyra streck.

”Kan bli svårslagen”
– Vici Lane (V75-6) blev det lite för tufft för uppe på Bergsåker senast men han har sett fin ut efteråt och jag tycker att han har väldigt hög kapacitet. Näst senast var han tvåa i V75 på Mantorp från dödens och var grymt bra. Han klarar lugnt av att tampas med dem i Silverdivisionen. Nu är han lite beroende att vara med där framme och helst i ledningen. Så det blir full gas mot ledningen och jag kommer att satsa och köra vad som går för att komma dit. Hästen är mest stark så kan han komma till ledningen och hålla ett jämnt tempo då kan han bli svårslagen. Han går barfota runt om som vanligt, säger Adrian Kolgjini.

Michael Carlsson

 

Föregående artikelUlf Stenströmer inför V75 Årjäng 12 juli 2014
Nästa artikelJannes Jäddrans DD-tips 11 juli 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.