Adrian Kolgjini kan bli SM-kung på Åby

171

image-35

Tre chanser.
Adrian Kolgjini kan bli SM-kung på Åby.
– Fixar jag två guld på lördag är jag bättre än pappa, säger 21-åringen som gillar att tävla under press.

Ungdoms-SM, Lärlings-SM och Svenskt Mästerskap.
Adrian Kolgjini har chans på en unik trippel under lördagens SM-tävlingar på Åbytravet.
Själv vet han hur det är att ha ett SM-guld i egen hand.
2006 tog han hem ponny-SM i inomhushoppning på hästen Celtic Ash.
– Jag var 13 år och då var det fruktansvärt stort. Det största man kunde vinna i Sverige och absolut det största för mig. Det var dit man siktade hela året, säger Kolgjini som fortfarande minns dagen i detalj.
– Hästen var min stora stjärna som jag plockade fram själv. Det var jag och en till som hade ridit felfritt inför sista rundan. Hon rev ett hinder och jag kom ut direkt på banan. Om jag kunde rida felfritt en gång till så skulle jag vinna. Det var en enorm press. Man jag gjorde det och att lyckas när man har sådan press på sig gör att det känns mycket starkare.

”Ännu häftigare”
Åtta år senare är pressen rimligtvis inte mindre när Adrian Kolgjini får chansen bakom stallets senaste stora stjärna Mosaique Face i Svenskt Mästerskap med en halv miljon kronor i förstapris. Hästen som gav honom karriärens största stund vid segern i Jämtlands Stora Pris i somras.
– Det var faktiskt ännu häftigare än SM-guldet, en känsla som jag aldrig haft förut. Jag tror att det är få förunnat att få uppleva något sådan. Vinner vi på lördag så tror jag att det kommer att kännas på samma sätt.
Men innan dagens höjdpunkt i V75-7 har Kolgjini junior två chanser att tangera pappa Lutfis två SM-guld, tagna med hästarna Tout Ou Rien och Raja Mirchi i ”stora SM” eller Svenskt Mästerskap.
I Ungdoms-SM, placerat som lopp 1 innan V75-spelet, sitter han upp bakom sin egenägde Light Brodde.
– Det är en riktigt hård häst som hamnade hopplöst till senast och fullföljde hundraprocentigt hela vägen. Jag tror att vi kan segerstrida.
Förväntningarna i Lärlings-SM (V75-5) är lägre. Då han inte hade någon egen häst i loppet föll lotten på 6 Melvin Z.
– Från början var det tänkt att vi skulle ha Radieux här, men han kvalade in till Europaderbyt istället. Då hoppades jag på Alec Hornline som tränas på vår gård, men han hade inte startpoäng nog för att komma med. Den här hästen känner jag inte till, men jag såg att han var rankad sist i Travronden så det kan bli tufft. Men han verkar ganska startsnabb så jag ska försöka servera honom ett optimalt lopp, sedan får vi se hur långt det räcker.

”Nästan hundraprocentigt säker”
Med fjolårets dubble derbyvinnare Mosaique Face är det däremot ingen smygare som gäller. Från spår fyra bakom bilen ser han ut att ha dragit vinstlotten bland loppet huvudfavoriter.
– Det håller jag med om, min första tanke när jag såg startlistan var ”Yes”. Han har haft otur med startspåren hela året, nu ser det verkligen bra ut på förhand.
Hästen har tagit sina största segrar från ledningen, är det din taktik?
– Ja, hästen öppnar väldigt bra och jag är nästan hundraprocentigt säker på att vi sitter i ledningen efter 500 meter. Eftersom det är open stretch på Åby så räknar jag med att konkurrenterna vill släppa till oss om vi inte skulle nå dit av egen kraft.
Du kan inte tänka dig att köra på open stretch själv?
– Det är en väldigt stark häst som klarar att dra i hårt tempo. Vi har aldrig provat att köra honom på speed och det känns inte som att det är läge att chansa den här gången.
Hur är dagsformen?
– Riktigt bra. Hästen fick ta igen sig lite efter Masterfinalen i Köpenhamn där han verkligen kom undan med hedern i behåll. Jag tycker att det var hans bästa lopp på hela året och han känns faktiskt ännu bättre nu. Hästen har gått intervalljobb i veckan och var mer snärtig då än inför förra starten.
Tror du på seger?
– Är hästen bara frisk på lördag och i samma författning som i träningen så räknar jag med stor vinstchans.
Varför kör du och inte din far?
– Därför att han är på semester i Kroatien. Det ser jag som ett bra tecken. Han var i Skottland när vi vann i Östersund. Vinner vi på lördag så hoppas jag att han åker till Kina under Elitloppet nästa år, säger Adrian Kolgjini med ett skratt.

Robin Johansson, Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEn liten uppfödare med stor passion
Nästa artikelReinholds V75-tips till Åby 11 oktober 2014

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.