Adrian Kolgjini om V75 Östersund 7 juni 2014

223

image-23

Adrian Kolgjini, 21, är redo att köra sitt största lopp hittills i karriären.
När pappa Lutfi är på bröllop i Skottland får han chansen bakom stjärnhästen Mosaique Face i Jämtlands Stora Pris.
– Jag är redo och känner mig inte nervös. Det är mest pappa som blir stressad och nervös när jag kör större lopp, säger Adrian Kolgjini.

Mosaique Face imponerade stort när han vann finalen i Sweden Cup på tiden 1.09,9/1609a. Han tjänade ytterligare en halv miljon kronor till de redan fem miljonerna han tjänat tidigare. Den dubble derbyvinnaren från i fjol (Svenskt Travderby och Europaderbyt), samt världsrekordhållaren har tagit klivet upp i översta eliten. Segern i ”Lilla Elitloppet” värmde familjen Kolgjini extra mycket med tanke på att Mosaique Face i Copenhagen Cup blev skrämd till galopp av en vit häst som fanns på banans innerplan.
– Han var lika bra i ordning i Köpenhamn som han var på Solvalla. Det var så provocerande det som hände där och riktigt kul att han fick vinna Sweden Cup. Hästen är grym och lika bra som i fjol, om inte ännu bättre nu, säger Adrian Kolgjini.
Hur har Mosaique Face känts i träningen efteråt?
– Jag körde honom ett par gånger förra veckan och även den här veckan. Bara lugnt, men han är lika pigg och fin som han var innan Sweden Cup. Han skriker på andra hästar och håller lite låda här hemma precis som vanligt. Av det vi kan känna så har han inte tagit stryk av loppen och vi hade ju inte anmält till Östersund om han inte varit fin.

”Känner mig trygg med Mosaique Face”
I det stjärnfyllda Jämtlands Stora Pris, med 750 000 kronor till vinnaren, kör Adrian Kolgjini sitt hittills största lopp i karriären. När pappa Lutfi är upptagen med bröllop i Skottland får han chansen bakom Mosaique Face. Adrian säger sig nu vara redo att även börja köra Grupp 1-lopp.
– Jag har kört så pass mycket lopp nu att jag känner mig redo. Jag måste börja köra storlopp någon gång och varför inte göra det med en häst som jag känner väl. Jag har kört Mosaique Face i lopp ett antal gånger och känner mig trygg med honom, säger Adrian Kolgjini.
– Pappa frågade mig dagen innan anmälningarna om jag var sugen på att köra. Det var helt stenklart att jag var sugen att köra Mosaique Face och det ska bli jäkligt spännande. Det är det största lopp jag har kört och det känns bara inspirerande. Jag blir inte nervös, det är mest pappa som blir stressad och nervös när jag kör större lopp och han står vid sidan.
– Vi får se hur det går, någon gång ska vara den första och det ska bli kul.

”Får nog inte helt fria tyglar av pappa”

Hur ser du på uppgiften med spår tio bakom startbilen?
– Motståndet är jag egentligen inte rädd för med den här hästen. Det är läget som oroar såklart. Bakspår var det enda spår jag inte ville ha när man åker så här långt och det är chansartat. Normalt är det skit att ha spår tio i sådana här lopp och kör de 1.13 första varvet i täten så är man rökt på riktigt.
– Allt hänger på hur det blir kört och det är flera startsnabba hästar med vilket är bra för mig. Vi har rygg på startsnabb häst och får hoppas att det blir lite överpace. Det är flera av de andra som har haft tuffa säsonger bakom sig och Mosaique Face är väl egentligen den som är minst brukad i år, även om han gick två tuffa lopp i Sweden Cup.
– Jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp det taktiskt. Jag misstänker att pappa vill ha ett ord med i laget om det. Så fria tyglar får jag nog inte när det är det första stora loppet som jag kör, säger Adrian.
Hur blir det med balansen?
– Vi har bestämt nu att det blir barfota runt om.
– Vi har 120 mil enkel resväg och han åker tidigt torsdag morgon och övernattar i Gävle där han får en paus. Om det går bra på lördag så är det inte otänkbart att han blir kvar i Norrland och även startar i storloppet i Boden veckan efter.

”Harmoni i Raja Mirchi”

I söndagens Extra V75-omgång på Bjerke i Oslo är stall Kolgjini i hetluften igen och har bland annat högintressanta Raja Mirchi till start i Oslo Grand Prix. Han körs för första gången av Jorma Kontio och Adrian Kolgjini berättar att stjärnhästen har tagit starten i Elitloppet på ett bra sätt.
– Raja Mirchi har precis som Mosaique Face fått en lugn återhämtning. Jag har kört honom ett par gånger och det är harmoni i hästen. Han känns precis som han brukar göra och var väldigt pigg dagen efter Elitloppet och stod på två ben i hagen.
– Han blev hovöm i elitloppsfinalen och därav galoppen. Vi tyckte att vi hade sparat tillräckligt med hov men det visade sig att det inte gick att köra barfota både i försök och final. Jag tyckte redan in i sista sväng att det såg märkligt ut, det gick lite på nålar hela vägen där och galoppen kom som ett brev på posten.
– Nu kommer han att gå med skor den här gången, säger Adrian Kolgjini.
Ni har ytterligare två hästar med i V75 på söndag. Chanserna där?
– Viking America (V75-1) är absolut aktuell. Han känns riktigt fin nu och satt fast med rubbet kvar senast. Som det känns har han gått framåt kraftigt med loppet i kroppen och ser jättefin ut i jobben. Han har ruggig kapacitet och kommer han bara till här så har han chansen. Lång distans är perfekt eftersom han är mer stark än snabb.
– El Mago Pellini (V75-5) gör comeback efter ett uppehåll och känns fin men har ett dåligt spår med flera startsnabba invändigt. Jag tycker inte att han är något för spelarna här.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.