Åke Svanstedt firar stora framgångar i USA

153

Åke Svanstedt firar stora framgångar i USA

Åke Svanstedt firar stora framgångar i USA och tillsammans med Six Pack är han favorit till att vinna Hambletonian för andra året i rad.
Det hörs på Svanstedt att han håller sin nya superstjärna väldigt högt.
– Ska någon slå Sebastian K.s världsrekord framöver är det nog Six Pack, säger Åke Svanstedt.

Han är inne på sitt femte år som tränare i USA och trots storloppssegrar och världsrekord så ökar antalet segrar och inkörda pengar för varje år. Den här säsongen har börjat bättre än någonsin och för några veckor sedan körde Svanstedt dubbla världsrekord med sina treåringsstjärnor Six Pack och Plunge Blue Chip. Först hade Six Pack stor uppvisning på The Meadowlands och vann i imponerande stil på tiden 1.08,4 i Stanley Dancer Memorial. Det var nytt världsrekord för treåriga hingstar och valacker. Men lite senare på kvällen skulle stallkamraten Plunge Blue Chip springa ännu fortare. Det treåriga stoet noterade den sensationella tiden 1.08,2 när hon i en stenhård fight besegrade Jimmy Takters Manchego i Delvin Miller Memorial. Ingen treåring i världen har sprungit snabbare.
– Tiderna var helt otroliga och det var fantastiskt kul såklart. Jag hade på känn att Six Pack skulle kunna gå 1.50 amerikansk tid på Meadowlands eftersom han sprang 1.51 på Pocono från spår nio i starten innan. Det var ett enormt lopp han gjorde där och jag är inte överraskad över tiden han gick nu. Med Plunge Blue Chip tog vi av skorna för första gången och hon fick en enorm utväxling barfota runt om. Jag har aldrig varit med om en sådan utväxling på en unghäst när vi har ryckt skorna för första gången, säger Åke Svanstedt.

Högsäsongen i full gång
När vi når Svanstedt under måndagseftermiddagen är han på väg till flygplatsen för att i ett litet specialchartrat plan flyga till Buffalo och tävla på Batavia Downs under kvällen.
– Det är sex timmar i bil enkel väg annars och vi är fyra tränare och kuskar som flyger istället. Nu är det högsäsong och väldigt intensivt med trav varenda dag. Så det är full fart och en dag hade vi starthästar på fyra olika banor samtidigt. Det väntar tre hårda månader nu framöver med mycket lopp och mycket pengar att köra om. Men det är ju kul också. På vinterhalvåret är det lugnt och snarare lite halvsemester istället.
– Vi börjar träna hästarna klockan sex varje morgon och eftersom det är så varmt måste vi vara färdiga till klockan nio. Vi har förbättrat siffrorna för varje år som går och i fjol körde vi in 4,5 miljoner dollar totalt. Och vid den här tidpunkten har vi faktiskt kört in mer pengar än tidigare år, säger Svanstedt som har kört in 1,4 miljoner dollar till stallet ett par månader efter säsongen börjat på allvar. Han har nu 53 hästar i träning på gården Legend Farm i New Jersey.
– Vi har haft runt 70 hästar varje år tidigare men har medvetet dragit ner lite grann. Jag tycker att vi har jämnare och bättre hästar överlag nu än tidigare.

”Six Pack är den sjunde världshästen jag har tränat”
I fjol vann Svanstedt Hambletonian med Perfect Spirit och i år har han chansen att på nytt vinna världens största lopp för treåriga travare. Six Pack är hästen som är favorit efter sina imponerande insatser i år där han har vunnit fem lopp på sex starter och tagit hem flera storlopp. Six Pack delägs av förutom Åke Svanstedt och Meadowlands ägare Jeff Gural, även av stall Kalmar FF och bakom den pseudonymen döljer sig flera funktionärer på Kalmartravet. Lördagen den 4 augusti, smäller det på The Meadowlands utanför New York när Svanstedt ska försöka vinna superloppet för andra året i rad.
– Det är klart att jag tycker att han har chans att vinna. Men allt måste vara hundraprocentigt och stämma fullt ut. Det gäller att ha lite tur också. Två heat samma dag tror jag att han klarar av.
– Six Pack är en av de bästa hästar jag har tränat. Jag har tränat sex världshästar tidigare, Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema, Sebastian K., Resolve och Perfect Spirit. Jag tror att Six Pack kan kliva in i den kategorin som den sjunde, säger Åke Svanstedt.

”Är bättre än vad Perfect Spirit var i fjol”

Six Pack vann i fjol som tvååring fyra lopp på åtta starter. I år har det blivit fem segrar och en andraplats på sex starter. Han har hittills sprungit in drygt 550 000 dollar.
Beskriv Six Pack, vad kan du berätta om hästen?

– Jag ropade in honom på auktion som ettåring för 30 000 dollar. Det var härstamningen och utseendet som tilltalade mig och hästen har samma möderne som Merger Blue Chip, som jag tidigare hade i träning. I fjol tävlade han mest i Sire Stakes på halvmilebanor och jag kände tidigt att det här var mitt stora hopp till Hambletonian i år.
– Six Pack har gått bra varje gång och förbättrat sitt personbästa med nästan en sekund för varje start i år när han har tävlat på stora banor. Det är en riktig allroundhäst, stor och stark, startsnabb och travsäker. Han är otroligt snäll och trevlig, både till vardags och i tävling. Han kan gå i ryggar och göra allt och gör alltid sitt bästa. Till storleken är han en av de största hästar jag har tränat, han är grov men har en lätt och fin gång och har inte haft några problem med fräschören trots att han är stor.
– Vid den här tidpunkten tycker jag att han är bättre än vad Perfect Spirit var förra året. Han är lite flegmatisk och blir trög när han kommer först i loppen, det var därför jag fick jaga på honom senast. Men han vann ändå ganska enkelt på 1.08,4 och har tävlat barfota runt om i de fyra senaste loppen.

”Visst tror jag att han kan vinna Hambletonian”

Stefan ”Tarzan” Melander har skrivit flera gånger i sin krönika i Expressen att Six Pack kan vinna både Elitloppet och Prix d’Amerique kommande år. Kommentar på det?
– Ja, haha, jag läste det. Vi får ta ett lopp i taget och nu är det Hambletonian som gäller. Det är oerhört tuffa lopp som väntar och det gäller att hästen får vara frisk och fräsch. Men han är hård i psyket och jag tror att det finns mycket utveckling kvar i honom, så vi får se.
– Six Pack är den som har varit jämnast och bäst i treåringskullen så här långt och gått de snabbaste tiderna. Jag vill absolut inte byta häst med någon och visst tror jag att han kan vinna Hambletonian. Han är otroligt bra och det är ändå väldigt tidigt på treårssäsongen. Jag tror framöver att om det är någon som ska slå Sebastian K.s världsrekord (1.07,7) alla kategorier så är det Six Pack, säger Svanstedt.

”Blev enorm utväxling barfota på Plunge Blue Chip”
Åke Svanstedt, som ligger på nionde plats i den amerikanska tränarligan och klart före alla andra svenska tränare, förutom Jimmy Takter, har inte bara Six Pack att hoppas på nästkommande helg. Han har även en het segerkandidat i Hambletonian Oaks efter Plunge Blue Chips världsrekord. Det treåriga stoet vann nio lopp på tio starter i fjol och har i år tagit tre segrar på fem starter. I insprungna pengar har det blivit 560 000 dollar.
Vad kan du berätta om Plunge Blue Chip?
– Hon har också tävlat riktigt bra hela tiden trots att hon inte har travat hundraprocentigt. Hon har varit tvåa efter Atlanta några gånger men ändå inte känts helt perfekt. Det visade sig att hon dragits med lite muskelproblem men nu är hon kvitt de bekymren.
– Då sprang hon 1.49 på en gång (1.08,2) och vi tog även av skorna för första gången. Jag trodde på en 1.50-tid men inte att hon skulle springa så här fort. Banan var fin och barfota blev den extra växel som jag hoppats på. Jag har aldrig varit med om att det har blivit en sådan utväxling på en unghäst som det blev med henne på första barfota. Normalt sett är det lite dålig utväxling på unghästar när man tar av skorna och jag brukar faktiskt inte köra barfota på unga hästar. Det blir inte samma överväxel som på äldre hästar, där kan det bli en effekt på flera sekunder.
– Det var bra fart på loppet men det kändes inte som att det gick så fort som det gjorde. Jag blev lite paff när jag tittade på klockan efter halva distansen och såg att det gick så fort. Det blev en stenhård slutstrid men hon kämpade otroligt bra, säger Svanstedt.
Vad säger du om hennes möjligheter i Hambletonian Oaks?
– Det blir tuffare för henne för Manchego är kanonbra och Trond Smedshammer har en jättebra häst. Men det ska bli intressant att se hur långt hon räcker och det är inte omöjligt.

Till sist; hur ser det ut för tvååringarna? Har du någon eller några som är aktuell för Peter Haughton Memorial?
– Det är full fart med tvååringarna nu men de har varit lite försenade efter en lång och tuff vinter med besvärliga förhållanden i New Jersey. Vi stannade kvar över vintern i New Jersey eftersom pojkarna (Erik och Jonas) går i skolan här. Därför blev det inget Florida i vinter men vi får se hur vi gör nästa år med unghästarna.
– Nästan alla tvååringar har gjort ett par starter nu och faktiskt har vi en ny hingst efter Muscle Mass, samma pappa som till Six Pack och Plunge Blue Chip, som verkar riktigt bra. Han heter Cavill Hanover och har överraskat för han var väldigt besvärlig i februari och i mars så vi fick kastrera honom. Men han har gjort två starter och vunnit i bägge. Han sprang 1.56 i andra starten, vilket är en 1.12-tid, och ser ut att vara en riktigt bra häst med ett bra löphuvud. Han är dock inte anmäld till Peter Haughton och vi får köra Sire Stakes uppe i New York istället.
– Sedan har vi flera bra ston som kommer nu, bland annat ett som Mellby Gård äger, Personal Paradis, som vann i första starten och gick 1.56 i andra starten men räckte bara till en andraplats. Så jag tycker att tvååringarna överlag har börjat hyfsat bra ändå, säger Åke Svanstedt.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFyra av åtta lopp på V86 är kallblodslopp
Nästa artikelSommartravet och V75 drar vidare till Bollnäs

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.